Huuhkajien jättilupaus kiinnostaa jo Euroopan suursarjoissa – avaa nyt hurjan maalivireensä saloja

Leo Walta on äitynyt komeaan maalivireeseen ensimmäisellä kaudellaan ruotsalaisen IK Siriuksen riveissä. Huuhkajien keskikentän nuori timantti avaa huippusuoritustensa taustoja ja paljastaa otteiden kiinnostavan jo suuremmissa ympyröissä.

Walta, 21, suoritti keväällä yli miljoonan euron siirron Siriuksen riveihin tanskalaisesta Nordsjaellandista. Uppsalassa sijaitseva seura pelaa vahvaa kautta, jonka menestyksen kulmakiviin on lukeutunut vantaalaisen Wallan maalirikkaat suoritukset.

Walta on maalannut Allsvenskanissa seitsemän kertaa 24 otteluun. Ensimmäiseen 11 peliin maaliverkko ei vielä heilunut, mutta sen jälkeen tahti on ollut hurjaa. Heinäkuun ja elokuun vaihteessa Walta osui viidesti kuuteen peliin, ja nyt kahteen edelliseen peliin on syntynyt kaksi näyttävää osumaa.

– Laukominen on aina ollut yksi vahvuuksistani, joten kyllä odotan tehoja myös itseltäni, Walta sanoo MTV Urheilun haastattelussa Helsingissä.

Artikkeli jatkuu upotusten jälkeen.

 

 

– Eihän se maalinteko minun päätehtäväni siellä ole, mutta se on aina kiva ekstra. Olen ehkä pelannut vähän ylempänä viime peleissä, mutta kyllähän minulla taisi olla jo keväällä sarjan eniten laukauksia. Silloin ei vain osunut, nyt puolestaan paremmin!

Walta oli kevään aikaan haluttua tavaraa muuallakin Euroopassa, ennen kuin valinta kohdistui Siriukseen. Säännöllisen suuri vastuu ja nousujohteiset esitykset ovat osoittaneet siirtoratkaisun vähintäänkin oikeaksi.

– Olen todella tyytyväinen, että menin Siriukseen. Olen saanut pelata todella paljon ja hyvässä roolissa. Se on tehnyt hyvää itseluottamukselleni ja pelaamiseni on kehittynyt, Walta sanoo.

– Pidän Ruotsia hyvänä steppinä eteenpäin, kuten muitakin Pohjoismaita. Se vie eteenpäin, kun pelaa hyvin.

Ja hyvin on Walta myös pelannut. Jalkapallosivusto FotMob on arvioinut hänet yhdeksi parhaista suoriutujista kuluneella Allsvenskan-kaudella.

Väkevät esitykset ovat hänen mukaansa raottaneet jo ovia seuraavaa askelta silmällä pitäen.

Walta myönsi MTV Urheilun haastattelussa kesäkuussa, että tavoittelee pelaavansa lähivuosien aikana jossain Euroopan viidestä parhaasta sarjasta.

– Kyllä sieltä (top5-sarjoista) on jonkin verran kiinnostusta tullut. Annan kuitenkin agentin hoitaa ne asiat ja keskityn itse pelaamiseen. Toivottavasti sitä kautta kiinnostus vain kasvaa, Walta toteaa.

Kairisen korvaajaksi keskikentälle?

Mestarien liigassa Sparta Prahan riveissä säväyttäneen Kaan Kairisen jäätyä loukkaantumisen vuoksi sivuun Huuhkajien tulevista Kansojen liigan otteluista Irlantia ja Englantia vastaan, kääntyvät katseet nyt Wallan suuntaan.

Wallan tilaisuudet Huuhkajien riveissä ovat toistaiseksi olleet niukassa. Syyskuun maaotteluissa keskikenttämies pääsi Kreikkaa vastaan kentälle seitsemäksi minuutiksi, Englantia vastaan hän kellotti yhdeksän minuuttia.

Torstai-illan myöhäisottelussa Irlantia vastaan Walta saatetaan kuitenkin nähdä Olympiastadionin viheriöllä jo alkuvihellyksestä lähtien.

– Silloin kun pääsen kentälle annan parhaani. Toivottavasti pystyn pelaamaan hyvin. Kaan on todella hyvä pelaaja ja hänen poissaolonsa avaa varmasti paikkoja joillekin pelaajille, Walta pohtii.

– Olen sopeutunut todella hyvin Huuhkajiin ja on kiva päästä kentälle. En kuitenkaan ota siitä paineita, että pääsisin jotenkin kauheasti isompaan rooliin. Valmentaja sen päättää.

Walta on myös luottavainen, että Huuhkajien peliesitykset parantuvat ajan edetessä. Jani HonkavaaranTeemu Tainion ja Tim Sparvin tulo ovat tuoneet mukanaan uudistuneen pelitavan, josta paras on vielä näkemättä kahden karun tappion jälkeen.

– Olemme muuttaneet pelitapaamme tässä Kansojen liigan aikana. Lähdemme taas hiomaan sitä paremmaksi ja paremmaksi, joten eiköhän tuloksiakin ja parempia peliesityksiä tule sen myötä.

Walta itse on verrattain lyhyt keskikenttäpelaajaksi. 170-senttinen pelintekijä on kuitenkin oppinut taklaamaan sen tuomat haasteet ja toteuttamaan itseään muiden vahvuuksien kautta.

– Kyllähän pituuteni vaikuttaa joihinkin asioihin. En esimerkiksi pysty voittamaan pääpalloja kovin helpolla, mutta minun pitää vain reagoida niihin seuraaviin palloihin nopeammin ja ennakoida hyvin.

Esiin hän nostaa yhden maailmanluokan keskikenttäpelaajan, joka on lähes samasta pituudesta huolimatta onnistunut luomaan häikäisevän uran Euroopan korkeimmalla tasolla.

– Luka Modricia olen aina tykännyt katsoa. Real Madridia muutenkin, mutta etenkin Modricia, Walta sanoo.

Huuhkajat isännöi Irlantia kello 21.45 alkavassa Kansojen liigan ottelussa torstaina Helsingin Olympiastadionilla. Sunnuntaina se saa vastaansa lohkon ennakkosuosikin Englannin.

Lue myös:

    Uusimmat