Viranomaiset huolissaan heroiinia moninkertaisesti voimakkaammista aineista – sivullinen hengenvaaraan jopa kosketuksesta

Huumeet huume jauhe
Uudet synteettisen opioidit ovat niin vahvoja, että pelkkä kosketus voi johtaa kuolettavaan myrkytykseen.Lehtikuva
Julkaistu 15.06.2017 06:25
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Euroopan huumausainevirasto EMCDDA on huolissaan huumemarkkinoille viime vuosina ilmestyneistä erittäin vahvoista opioideista. Aineiden pelätään vaarantavan myös sivulliset, sillä voimakkaimmat aineista voivat aiheuttaa hengenvaarallisen myrkytyksen pelkällä ihokosketuksella. Monien aineista arvioidaan olevan moninkertaisesti heroiinia voimakkaampia.

Opioideja käytetään kipulääkkeinä, mutta niille on paljon kysyntää myös huumausaineina niiden aiheuttavan hyvänolon tunteen vuoksi. Ne voivat aiheuttaa käyttäjälle riippuvuutta.

A-klinikka Oy:n johtavan ylilääkärin Kaarlo Simojoen mukaan on jonkin verran viitteitä siitä, että hyvin vahvoja synteettisiä opioideja liikkuu kaduilla myös Suomessa.

– Se ei ole onneksi ollut sellainen ryntäys meille, kun ehkä joillain muilla Euroopan alueilla nähty. Me taistelemme nyt enemmänkin metamfetamiinin kanssa, hän kertoo.

Viime vuonna kuitenkin uutisoitiin esimerkiksi, että U-47700 nimellä tunnetun synteettisen opiodin uskotaan olleen taustalla ainakin viidessä kuolemassa Suomessa.

Valtaosa huolena olleista opioideista on fentanyylijohdannaisia. EMCDDA:n mukaan on näyttöä, että aineita on myyty hyväuskoisille ostajille heroiinina, muina huumeina sekä jopa väärennettyinä lääkkeinä. Synteettisillä opioideilla on myös jatkettu näitä aineita.

EMCDDA:n Euroopan huumeraportin tulokset on tiivistetty lyhyeen videoon.


Pienestä määrästä tuhansia käyttöannoksia

Voimakkuutensa vuoksi synteettisiin opioideihin liittyvät ongelmat ovat kasvussa. Esimerkiksi myrkytystapauksia on runsaasti, ja niistä osa on johtanut kuolemaan. Kaarlo Simojoen mukaan yliannostusriski liittyy vaikeaan annosteluun, joka korostuu erityisesti silloin, kun käyttäjä ei tiedä käsittelevänsä synteettistä opioidia.

– Jos ihminen annostelee sitä kuin normaalia opioidia, siitä seuraa yliannostus melko automaattisesti. Tämä on se iso riski.

EMCDDA:n mukaan onkin harkittava, pitäisikö käyttäjien saatavilla olla vastalääke naloksonia tällaisten tilanteiden varalta.

EMCDDA arvioi, että vaikka fentanyylien merkitys on pieni Euroopan huumemarkkinoilla, aiheuttavat ne vakavan uhan ihmisten terveydelle. Opioidiyliannostus aiheuttaa pahimmillaan hengityselinten nopeaa ja vakavaa lamaantumista.

Voimakkuutensa vuoksi hyvin pienikin määrä synteettistä opioidia riittää tuhansien käyttöannosten valmistamiseen, mikä myös helpottaa aineiden piilottamista ja salakuljetusta. Tämä tekee niistä houkuttelevia ja tuottoisiakin myyntiartikkeleita huumekauppiaille.

1:49img

Vaarassa myös aineita käyttämättömät

EMCDDA:n mukaan erittäin voimakkaat opioidit eivät kuitenkaan aiheuta vaaraa vain käyttäjilleen, vaan vaarassa ovat niiden voimakkuuden vuoksi myös sivulliset. Esimerkiksi aineiden valmistukseen osallistuvat, postin työntekijät ja lainvalvontaviranomaiset voivat altistua myrkytyksen aiheuttavalle määrälle ainetta jo pelkästään ihokontaktilla.

Myös käyttäjän perhe ja ystävät, laboratorioissa työskentelevät sekä ensiapu- ja hoitohenkilöstö voivat olla vaarassa. Viime viikolla Päihdepäivillä puhunut sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Elina Kotovirta kertoo, että vaaraan voi joutua pelkästään siten, että päätyy hengittämään ainetta.

Euroopan huumausaineviraston mukaan erilaiset suojavarusteet ovatkin välttämättömiä joissain paikoissa, joissa aineen kanssa voidaan joutua tekemisiin. Esimerkiksi takavarikoitua irtotavarana olevaa fentanyylijauhetta voi joutua käsittelemään tullin toimipaikoissa.

Simojoen mukaan ongelma ei ole Suomessa realisoitunut ainakaan hoitotyössä. Hänen mukaansa myrkytys vaatisi puhdasta ainetta, kun taas katukaupassa liikkuvat huumeet ovat yleensä jatkettuja aineita.

– Se on kuitenkin asia, johon miedän pitää jatkossa varautua. Ajat ovat sen osalta muuttuneet, ja suojautuminen on tarpeen erilaisessa hoitotyössä. Täytyy painottaa sitä, että tieto siitä mitä ihmiset käyttävät ja mitä kaduilla liikkuu täytyy olla myös hoitopaikkojen ja päivystysten käytettävissä. Se tieto ei nykyään liiku niin hyvin, hän kertoo.

– En lähtisi pelkotilaa lietsomaan. Vahvat aineet ovat sen verran harvinaisia, hän kuitenkin toppuuttelee.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa