Huvipuistoissa tapahtuu vuosittain useita onnettomuuksia ja vaaratilanteita – kaikista onnettomuuksista ei edes ilmoiteta

0:41img
9-vuotias tyttö tipahti laitteesta Linnanmäellä.
Julkaistu 12.06.2023 16:02

MTV UUTISET – STT

Suomessa tapahtuu vuosittain erilaisissa huvi- ja teemapuistoissa jonkin verran onnettomuuksia ja vaaratilanteita, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Petteri Mustonen. Kaikki onnettomuudet ja vaaratilanteet eivät tule Tukesin tietoon.

Lain mukaan palveluntarjoajien täytyy tehdä Tukesille onnettomuusilmoitus vakavista tapaturmista, kuolemantapauksista ja vakavista läheltä piti -tilanteista. Kaikki eivät kuitenkaan noudata velvollisuutta.

– Kaikki palveluntarjoajat eivät ole välttämättä tietoisia lain velvoitteesta ja osa ei osaa arvioida, minkälaisista tapauksista ilmoitus pitää tehdä, Mustonen sanoo.

Mustosen mukaan viime vuosina ei ole kuitenkaan tapahtunut vakavia onnettomuuksia.

Kolme alaikäistä lasta loukkaantui lauantaina onnettomuudessa vesipuisto Jukuparkissa Turussa. Onnettomuus tapahtui, kun pyörretuuli nosti vesipuiston pomppulinnoja ilmaan.

 Lue lisää: Onnettomuustutkija tiukkana pomppulinnojen turvatoimista: "Ei ole rakettitiedettä, eikä maksa mitään"

Ilman nousseiden pomppulinnojen sisällä loukkaantuneista lapsista kaksi kuljetettiin sairaalahoitoon. Iltalehden tietojen mukaan yksi lapsista oli hypännyt pomppulinnasta maahan sen jälkeen, kun se oli jo noussut ilmaan.

Jukupark on toimittanut onnettomuudesta ilmoituksen Tukesin kirjaamoon.

Pomppulinnaonnettomuuksia saattaa jäädä raportoimatta

Huvipuistoissa tapahtuu vuosittain 5–10 Tukesin tietoon tulevaa onnettomuutta tai vaaratilannetta. Tukesin luokitteluissa huvipuistoihin luokitellaan varsinaisia huvittelulaitteita sisältävät kohteet, kuten Linnanmäki, Särkänniemi ja Tykkimäki. Kaikkiin ilmoituksiin ei liity loukkaantumisia.

– Ilmoitukset ovat hyvin vaihtelevia. Osassa asiakas on omalla toiminnallaan aiheuttanut vaaratilanteen käyttäytymällä vastoin sääntöjä. Tyypillisesti ilmoitukset voivat koskea esimerkiksi laitteen vikaantumista, turvakaaren aukeamista tai auki jäämistä tai laitteesta putoamista.

Mustonen pitää onnettomuusmääriä pieninä, kun ottaa huomioon, kuinka paljon huvipuistoissa käy ihmisiä ja kuinka paljon laitteita käytetään.

Lue myös: Raivokas puhuri tempaisi Jukuparkin pomppulinnat usean metrin korkeuteen Turussa –  lapsia loukkaantui järkyttävässä tilanteessa

Jukupark luokitellaan Tukesin tilastoissa teemapuistoihin. Niissä tapahtui Tukesin tilastojen mukaan viime vuonna kahdeksan vaaratilannetta. Vuonna 2021 lukumäärä oli yhdeksän. Mustonen ei pysty sanomaan, kuinka moneen tapaukseen liittyy loukkaantuminen.

Teemapuistoksi luokitellaan Tukesissa sellaiset, joissa on monenlaisia välineitä ja laitteita, esimerkiksi vesipuistotoimintaa, huvilaitteita, leikkivälineitä, pomppulinnoja ja autoratoja.

Pomppulinnoihin liittyviä onnettomuuksia on sattunut Tukesin tietojen mukaan viime vuosina 0–2 vuosittain. Mustonen arvelee, että todellinen lukumäärä saattaa olla suurempi, koska pomppulinnoja vuokrataan paljon erilaisiin tapahtumiin ja yksityisjuhliin, joiden järjestäjät eivät välttämättä ilmoita onnettomuuksista.

Yritykset vastuussa turvallisuudesta

Huvi- ja teemapuistojen turvallisuutta valvotaan muun muassa tarkastuskäynneillä ja asiakirjavalvonnalla. Mustonen kertoo, että Tukes tekee huvipuistoihin vuosittain 1–4 valvontakäyntiä. Teemapuistoihin valvontoja tehdään 1–7 vuosittain.

Kaikissa kohteissa ei käydä joka vuosi. Se ei ole Mustosen mukaan välttämättä ongelma.

– Palveluntarjoajien pitäisi lähtökohtaisesti huolehtia velvollisuudestaan pitää omavalvonta kunnossa, arvioida toimintaansa ja huolehtia palvelun turvallisuudesta. Tarkastuksia tehdään käytössä olevien resurssien puitteissa.

Luen myös: Linnanmäki aikoo tehdä parannuksia Mustekala-laitteeseen

Tukesilla huvi- ja teemapuistojen valvonta kuuluu niin sanottuun painopistealueeseen. Se tarkoittaa, että kohteissa käydään paikan päällä arvioimassa toiminnan turvallisuutta. Kevyempi valvonta sisältää pääosin tiedotusta ja koulutusta.

Mustonen muistuttaa, että palveluntarjoajat ovat vastuussa huvi- tai teemapuiston turvallisuudesta. Tukesin tehtävänä on valvoa, että palveluntarjoajat toimivat kuluttajaturvallisuuslain mukaisesti.

Tuoreimmat aiheesta

Huvipuistot