Onnettomuustutkija tiukkana pomppulinnojen turvatoimista: "Ei ole rakettitiedettä, eikä maksa mitään"

Pomppulinnat eivät ole Suomessa aiheuttaneet sen enempää onnettomuuksia kuin muutkaan huvipuistojen laitteet, Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtava tutkija Kai Valonen kertoo. Sää kuitenkin vaikuttaa korkeisiin ja kevyisiin pomppulinnoihin eri tavalla kuin raskaampiin laitteisiin.

Valonen sanoo, että pomppulinnojen kiinnitykseen pitää kiinnittää huomiota jatkuvasti.

– Ei oikein käy selitykseksi, että silloin tällöin tulee joku puuska ja sitten se irtoaa. Kyllähän me tunnemme Suomen sääolot. Ei ole rakettitiedettä eikä maksa mitään, jos kiinnitykset laittaa kunnolla.

Kolme lasta loukkaantui eilen Turussa

Kolme lasta loukkaantui eilen Turussa JukuParkissa, kun tuuli vei kolme pomppulinnaa mukanaan. Valonen ei ota kantaa eiliseen onnettomuuteen, vaan kommentoi aihetta yleisellä tasolla.

Valosen mukaan pomppulinnojen kiinnittämiseen voi käyttää esimerkiksi kiiloja tai valettuja painoja. Valonen sanoo, että pomppulinna on mahdollista kiinnittää niin, että se pysyy paikallaan Suomen sääolosuhteissa.

– Kiinnityksiä tehtäessä pahimpia mahdollisia hetkiä ei välttämättä mietitä.

Otkes on saanut poliisilta valokuvia ja muuta aineistoa onnettomuudesta ja keskustelee aiheesta Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) kanssa.

Valosen mukaan huvipuistoissa tapahtuu muutaman vuoden välein loukkaantumisiin johtavia onnettomuuksia.

Pomppulinnat poissa käytöstä

JukuParkin vesipuisto avattiin tänään normaalisti, mutta johtaja Hannu Hellmanin mukaan huvipuiston jäljellä olevat neljä pomppulinnaa pysyvät suljettuna ainakin siihen saakka, kun onnettomuuden tutkinta on valmis.

– Sen jälkeen katsotaan, otetaanko ne vielä käyttöön, Hellman sanoo.

Kaksi loukkaantuneista lapsista joutui sairaalahoitoon. Pelastuslaitokselta tai poliisista ei sunnuntaina arvioitu heidän vammojensa vakavuutta. Lounais-Suomen poliisin mukaan onnettomuuden tutkinta aloitetaan alkuviikosta.

Pyörre kulki nopeasti

Hellman kertoo, että JukuParkin pomppulinnat hakataan tiukasti maahan kiinni pitkillä kiiloilla. Pyörretuuli oli kuitenkin niin kova, että se nosti hetkessä kolme pomppulinnaa usean metrin korkeuteen. Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta arvioitiin lauantaina, että pomppulinnat olivat arviolta 2–5 metrin korkeudessa.

Hellmanin mukaan toimintaohjeena on, että pomppulinnat otetaan pois käytöstä kovalla tuulella.

– Pienet pomppulinnat ehdittiin tyhjentää, mutta pyörre kulki puiston läpi niin nopeasti, että onnettomuudessa olleita pomppulinnoja ei ehditty tyhjentää, Hellman kertoo.

Pomppulinnat ovat Hellmanin mukaan turvallisuushyväksytyt ja muutkin turvallisuutta varmistavat toimenpiteet, kuten pomppulinnojen turvaopasteet ja puhaltimien turva-aidat, ovat kunnossa. Hellman aikoo kuitenkin olla yhteydessä laitevalmistajaan.

Hellmanin mukaan JukuParkissa ei ole tapahtunut aiemmin laiteonnettomuuksia.

– Tämä on todella outo ja järkyttävä tilanne. Henkilökunnan puolesta tilanne kuitenkin hoidettiin hyvin yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa, Hellman sanoo.

Vakavat onnettomuudet harvinaisia

Tukesin äskettäin julkaistussa ohjeessa muistutetaan, että pomppulinnojen käyttö on keskeytettävä tuulirajan ylittyessä. Tukesin mukaan sen tietoon tuli viime kesänä yksi läheltä piti -tilanne, jossa pomppulinna nousi pystyyn tuulen voimasta. Tukes kertoo, että ulkomailla on tapahtunut aiemmin useita kuolemaan johtaneita pomppulinnaonnettomuuksia.

Tukes valvoo huvipuistojen turvallisuutta, mutta vastuu turvallisuudesta on palveluntarjoajalla.

Suomessa vakavat huvipuisto-onnettomuudet ovat olleet harvinaisia, mutta vakavia vaaratilanteita on tapahtunut ajoittain. Vuonna 2016 Raumalla lapsia täynnä ollut pomppulinna kaatui ja yksi lapsi putosi mereen. Vuonna 2018 lapsi putosi liikkeellä olleesta Linnanmäen Mustekala-laitteesta ja mursi kyynärpäänsä.

Lue myös:

    Uusimmat