Nyt on juuri oikea aika houkutella pihalleen pölyttäjiä parantamaan satoa. Erakkomehiläiset sopivat tähän tarkoitukseen hyvin, koska ne eivät ole agressiivisiä eivätkä pistä. Erakkomehiläisiä voi houkutella paikalle askartelemalla hyönteishotellin.
Rusomuurarimehiläiset parittelevat helsinkiläisen talon pihalla. Ne kuuluvat erakkomehiläisiin. Ensimmäiset lajin edustajat ilmestyivät pihalle viime kesänä. Ne pesivät talon tiiliseinän raoissa.
Erakkomehiläiset ovat tehokkaita pölyttäjiä
- Erakkomehiläiset ovat villimehiläisiä, jotka elävät yksin tai pienissä yhdyskunnissa, mutta vailla samanlaista sosiaalista luonnetta kuin mehiläiset ja kimalaiset.
- Suomessa on tavattu noin 190 erakkomehiläislajia.
- Erakkomehiläisemot kasvattavat jälkikasvunsa pienissä pesäkoloissa, jotka ne tekevät esimerkiksi maahan tai pieneen reikään puussa
- Erakkomehiläiset keräävät siitepölyä vasuihinsa tai takaruumiinsa runsaisiin karvoihin. Ne ovatkin hyvin arvokkaita pölyttäjiä.
- Ne ovat pienempiä kuin tavalliset tarhamehiläiset, mutta muistuttavat kimalaisia karvoitukseltaan. Ne ovat ruskeita tai tummia, selittää Helsingin Seudun Mehiläishoitajat ry:n puheenjohtaja Arto Koljonen tarhamehiläisten, kimalaisten ja erakkomehiläisten eroja.
Erakkomehiläiset eivät pistä
Erakkomehiläiset ovat erittäin hyviä pölyttäjiä. Ne parantavat esimerkiksi omenoiden ja marjapensaiden satoa. Ne ovat myös harmittomia naapureita, koska ne eivät ole agressiivisiä.
- Ne eivät pistä. Ne ovat vaarattomia. Ne eivät puolusta omaa pesää, kun niillä ei ole omaa pesää vaan ne ovat yksittäisiä, niinsanottuina erakkoina elävät, kertoo Koljonen.
Niin erakkomehiläiset kuin kimalaiset ja tarhamehiläisetkin ovat vähentyneet tuholaistorjunta-aineiden lisääntyneen käytön ja sopivien pesäpaikkojen puutteen takia.
Jos pihalleen haluaa houkutella pölyttäjiä, se onnistuu keinopesien eli hyönteishotellien avulla. Jo muutama keinopesä parantaa satoa.
Pesä pölkystä tai korsista
Keinopesä syntyy esimerkiksi poraamalla reikiä koivupölkkyyn tai keräämällä korsia puukehikkoon tai maitotölkkiin.
- Hyönteishotellin voi ripustaa esimerkiksi puunhaaraan tai seinustalle ja tukevasti - heiluvaan pesään ne eivät mene. Keinopesä sijoitetaan auringonnousun suuntaan noin metrin, puolentoista korkeudelle, neuvoo Koljonen.
Nyt on oikea aika keinopesien ripustamiseen.
- Juuri näihin aikoihin. Nyt alkaa esiintyä näitä erakkomehiläisiä. Ne etsivät niitä pesäpaikkoja. Tämä on juuri sopiva aika sijoittaa keinopesiä pihalle, vinkkaa Arto Koljonen.
Jos erakkomehiläiset eivät ole pihalla toivottuja vieraita, ne voi siirtää hyönteishotellin avulla esimerkiksi lähimetsään pölyttämään mustikoita ja muita marjoja.