Varma kesän merkki ovat hyttyset. Kesällä niitä riittää, ja hyttysenpisto voi tuntua ikävältä. Yleensä oireet ovat lieviä ja pisto täysin vaaraton, mutta allergiselle hyttysenpisto voi aiheuttaa vakavampiakin oireita. Kotikonstit kuitenkin riittävät useimmiten oireiden hoitamiseen.
Tavallisesti hyttysenpisto aiheuttaa iholle pienen paukaman, joka menee ohi nopeasti. Osa ihmisistä on allergisia hyttysenpistoille, ja heille pisto voi aiheuttaa vaikeampia oireita. Allergisten määrää on kuitenkin vaikea arvioida, koska harva hakeutuu lääkäriin hyttysenpiston aiheuttamien oireiden vuoksi.
Lue myös: Tällainen hyttyskesä Suomessa on edessä: Pohjoisessa iniseviä juhannuskavereita piisaa, mutta huitoa ei kannata – "Se on satavarmaa, että hyttysiä tulee"
Asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta kertoo, että toiset reagoivat hyttysenpistoihin herkemmin ja toiset eivät ollenkaan. Oireet ovat useimmiten hoidettavissa kotoa käsin, joten allergisen on toisinaan hankala tunnistaa, onko kyseessä allergia vai normaali reaktio hyttysenpistoon.
Vuorenmaan mukaan allergisen oireet ovat kuitenkin tavallisia voimakkaampia.
– Hyttysenpistosta tulee tavallisesti iholle pieni paukama, joka menee päivässä ohi. Allergiselle pisto aiheuttaa ison paukaman, joka voi kestää useitakin päiviä. Koko käsivarren alue saattaa turvota.
Pistos aiheuttaa usein kutinaa, ja raapiminen voi johtaa ihon rikkoutumiseen ja alue voi tulehtua. Vakaviin, sairaalahoitoa vaativiin oireisiin Vuorenmaa ei ole törmännyt.
– Olen ollut allergia-alalla yli 20 vuotta enkä ole törmännyt sellaiseen vakavaan, analyfaktiseen reaktioon hyttysenpuremista.
Hoidettavissa kotikonstein
Allergiansa voi tunnistaa lähinnä oireiden perusteella. Allergiatestejä hyttysenpistoihin liittyen ei tehdä.
– Oireet ovat yleensä suhteellisen lieviä ja niitä voi hoitaa hyvin itse.
Hyttysenpiston aiheuttamia oireita voi helposti hoitaa kotikonstein. Esimerkiksi kylmä kääre rauhoittaa kutinaa ja kuumotusta iholla.
– Antihistamiinitabletteja ja kortisonivoidetta saa apteekista ilman reseptiä, Vuorenmaa muistuttaa.
Lue myös: Jos sääskiä on liikaa tai liian vähän, Reiman työssä voi saada tappouhkauksen – hyönteistutkija ihmettelee suomalaisten suhtautumista: "Ajatellaan, että on maailmanloppu edessä jos ennuste ei toteudu"
Hyttysiin voi myös varautua etukäteen. Vuorenmaa kertoo, että Suomessa on useita eri hyttyslajeja, jotka aiheuttavat erilaisia reaktioita. Ihminen alkaa sietää hyttysenpistoja nopeasti, ja oireet ovatkin lievempiä loppukesästä. Tiettyyn hyttyslajiin tottuminen ei kuitenkaan lievitä muiden hyttysten aiheuttamia oireita.
– Kun lähtee loppukesästä vaikka idästä pohjoiseen, voivat oireet olla samanlaisia kuin alkukesästä.
Vaikka ihminen tottuu hyttysiin nopeasti, Vuorenmaa muistuttaa, että kyse on eri asiasta kuin vaikkapa siitepölysiedätyshoidoissa.
– Tavallaan elimistö reagoi samalla tavalla, mutta hoitomuotona tämä on erilainen. Hyttysten suhteen se on sellaista luontaista siedättymistä, siitepölysiedätyshoito on lääkkeellistä siedätyshoitoa.
Vaaleat vaatteet ja allergialääkkeet mukaan
Vuorenmaan mukaan hyttyset liikkuvat lämmön ja hien perässä. Ne hakeutuvat todennäköisimmin mustien ja tummien vaatteiden luokse. Vuorenmaa sanoo myös, ettei hyttysiä kannata huitoa, jos haluaa välttyä pistoksilta.
– Jotkut tuntuvat olevan hyttysmagneetteja ja toiset saavat olla rauhassa. Perimmäistä syytä sille, mistä tämä johtuu, ei ole selvitetty.
Vuorenmaa sanoo, että hyttysiin voi varautua etukäteen myös allergialääkkeillä.
– Jos tietää olevansa menossa paikkaan, jossa on hyttysiä, voi syödä ennakkoon antihistamiinikuurin. Joillekin se tepsii, joillekin taas ei.
Jos oireet yltyvät pahoiksi, kannattaa hakeutua lääkäriin.
– Jos tulee useampi pistos, jotka eivät parane, niin kannattaa hakeutua lääkäriin. Sitten voidaan miettiä esimerkiksi kortisonitablettihoitoa. Harvemmin oireet kuitenkaan niin pahoiksi äityvät, etteivät kotikonstit riittäisi.