Petter Pulkkinen on työuransa aikana osallistunut valtionhallinnossa kymmenien laskentamallien rakentamiseen erilaisten laajojen ongelma-alueiden ratkaisemiseksi. Kun hänen vaimonsa Eeva sairastui Alzheimeriin, Petter ymmärsi, että nuo mallien rakentamiset olivat olleet vain harjoitusta heitä kohdannutta Alzheimer-kriisiä varten.
– Vuonna 2009 olimme Espanjan vuoristossa neljä kuukautta. Istuin öisin Eevan nukkuessa vessassa ja mietin, jos minulle tapahtuu jotain, niin kukaan ei tietäisi Eevan toiveista ja miten hän haluaisi itseään hoidettavan, Petter muistelee.
Ensimmäisen viikon öinä Petter ahdistui vain entistä enemmän, mutta toisen viikon öinä Eevan nukkuessa hän kirjoitti käsin 49 sivun elämänlaatumallin, jota soveltamalla pariskunnan yhteiselo herra Alzheimerin kanssa sujuisi mahdollisimman auvoisasti. Ja mikä tärkeintä, jos Petterille kävisi jotain, niin mallin käsiinsä saavilla olisi kaikki edellytykset hoitaa Eevaa erinomaisen hyvin, vaikka hän ei olisi enää pystynyt kertomaan mitään toiveistaan.
Elämänlaatumallillaan Petter haluaa tarjota muistisairaille ja heidän omaisilleen työkaluja arjesta selviämiseen. Jokainen kohtaa elämässä vastoinkäymisiä. Mallia kukin voi halutessaan soveltaa mistä kriisitilanteesta tahansa selviämiseen tai toisen auttamiseen vaikeuksissa.
Resurssit käyttöön!
Petterin perusajatuksena on, että vakavasti sairastunut ja vaikeuksissa kamppaileva tulisi nähdä sankarina, joka tarvitsee tukea, apua ja arvostusta. Vuosikymmen vaimonsa omaishoitajana ei ole lannistanut Petteriä: kiitos viiden resurssin, jotka ovat kenen vain ilmaiseksi hyödynnettävissä. Näitä ovat positiivisuus, huumori, kiitollisuus, toivo ja ilo.
Arvot ohjaavat toimintaamme, joten Petter haastaa miettimään, millaisista arvoista itse kukin saa vaikeuksissa voimaa. Omaishoitajana häntä itseään kantaa rakkaus puolisoa kohtaan. Petter on omaksunut myös sotaveteraanien asenteen siitä, että kaveria ei jätetä.
Mistä elämänlaatu koostuu?
Petter on määritellyt, että elämänlaatuun vaikuttavat ennen kaikkea turvallisuuden tunne, vapaus päättää ja tehdä asioita ja kyky hallita niitä. Lisäksi elämänlaatua nostaa ilo.
Eevan tapauksessa Alzheimer on vienyt vapauden ja asioiden hallinnan, mutta Petter kompensoi tätä omalla toiminnallaan: hän mahdollistaa vaimolleen esimerkiksi vapauden liikkua sairauden ehdoilla ja tuo huolenpidollaan tunteen asioiden hallinnasta. Turvasta ja ilosta sen sijaan ei tarvitse sairaudenkaan takia luopua.
Itsetunto on tärkeä kenelle vain, mutta varsinkin muistisairaalle. Siksi Petter muistuttaa mallissaan itsetunnon tukemisen tärkeydestä. Onnistumiset, positiivinen palaute, arvokkaiksi koettujen asioiden tekeminen, arvostettu rooli ja tasavertaisena huomioiminen on olennaista muistisairaan tukemisessa. Itsetunnon kannalta Petteristä on tärkeää liikkua sellaisten ihmisten ympärillä, jotka ymmärtävät vaikeaa elämäntilannetta ja osaavat arvostaa esimerkiksi sairastunutta siitä huolimatta.
Elämänlaatumallin 10 osa-aluetta
Petter kertoo esityksissään, miten sodassa miehet keksivät onnen perustan: kaikessa yksinkertaisuudessaan onnellisuus edellyttää täyttä vatsaa ja kuivia vaatteita. Muistisairaan tapauksessa tämä tarkoittaa Petterin mukaan riittävästi maistuvaa ja terveellistä ruokaa ja kuivia vaippoja. Pulkkisten arjesta Petter on listannut esimerkiksi 10 elämänlaatuun vaikuttavaa asiaa, joiden tulee olla kunnossa. Näistä Petter pyrkii aina huomioimaan sen, mikä on jäänyt vähimmälle huomiolle, koska se nostaa eniten elämänlaatua.
1. Lääkkeet, vitamiinit ja luontaisaineet
2. Turva ja läsnäolo
3. Terveellinen ruoka
4. Liikunta
5. Vapaus
6. Sauna, hygienia ja kauneudenhoito
7. Kuntouttavat hoidot
8. Erityistoivomukset (esimerkiksi Eevan lempimusiikki)
9. Elämässä kiinni pitäminen
10. Vertaistuki, ystävät ja sukulaiset
Arjen sujumista helpottaa selkeä päivärytmi. Alzheimer-potilaat heräilevät usein aamuyöstä, mutta Petter keksi levottomaan uneen yksinkertaisen lääkkeen: täyden vatsan. Nauttimalla iltapalaksi ja tarpeen vaatiessa myös aamuyöstä vatsaa täyttäviä hiilihydraatteja, kuten puuroa ja marjoja, Eeva pystyy nukkumaan rauhallisesti.
Lähde: www.elamanlaatu.fi
Mitä isän muistisairaus opetti? Katso koskettava haastattelu
Hanna Jensen toimi omaishoitajana Alzheimeria sairastaneelle isälleen.
22:06