Britanniassa hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin johtajat ovat joutuneet maan kehitysyhteistyöministeri Penny Mordauntin puhutteluun Haiti-skandaalin takia.
The Times -lehti paljasti perjantaina, että Oxfamin useat avustustyöntekijät olisivat ostaneet seksiä jopa alaikäisiltä prostituoiduilta Haitissa vuonna 2011, jolloin maa oli toipumassa edellisvuoden maanjäristyksestä.
Sittemmin on tullut esille, että samanlaista toimintaa oli ollut afrikkalaisessa Tsadissa jo aiemmin.
Tänään Oxfamin varatoimitusjohtaja Penny Lawrence ilmoitti erostaan. Hän otti vastuun siitä, kuinka järjestö "epäonnistui toimimaan asianmukaisesti" Haiti- ja Tsad-tapauksissa.
Oxfamin toimitusjohtaja Mark Goldring tuomitsi jo viikonvaihteessa Haitissa tapahtuneet väärinkäytökset.
– Olen syvästi häpeissäni Oxfamin teoista. Kaikki 25 000 työntekijäämme ja vapaaehtoista ovat tämän takia tehty epäilyksenalaisiksi, Oxfamin toimitusjohtaja Goldring sanoi uutistoimisto AP:n haastattelussa.
– Yhdeksän Oxfamin työntekijää käyttäytyi tavalla, jota ei voi hyväksyä missään olosuhteissa. Toiminta on täysin vastoin arvojamme. Pyydän tätä anteeksi.
Goldringin mukaan Oxfam on tapauksen jälkeen tehnyt muutoksia toimintaansa suojellakseen kohdealueilla olevia avustettavia ihmisiä tämänkaltaiselta toiminnalta.
Tänään eronnut varatoimitusjohtaja Lawrence myöntää, että Oxfam epäonnistui henkilöstövalinnoissaan.
– Nyt on selvää, että nämä syytökset, jotka koskevat prostituoitujen käyttöä ja jotka ovat yhteydessä Tsadin operaation maajohtajan käytökseen, olivat esillä jo ennen kuin hän jatkoi työtään Haitissa.
Keskustelu kehitysavun järkevyydestä alkoi
Oxfam sai Britannian veronmaksajilta viime vuonna 36 miljoonaa euroa avustusta ja se on yksi maan suurimmista hyväntekeväisyysjärjestöistä. Britannian hallitus on uhannut puuttua avustuksiin, jos toimintatapa ei muutu.
Britannia on kehitysavun suurvalta, sillä se kuuluu niiden kuuden maailman valtion joukkoon, jotka käyttävät kehitysapuun YK:n toivoman määrän eli 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta.
Oxfam on hyvin tunnettu Britanniassa, sillä järjestöllä on 650 kauppaa, jotka myyvät käytettyjä vaatteita toiminnan rahoittamiseksi. Järjestö kerää rahaa myös kansalaisten kuukausiavustuksin. Vuosittaiset tulot ovat noin 460 miljoonaa euroa.
Nyt on pelättävissä, että skandaali vaikuttaa juuri tavallisten ihmisten halukkuuteen maksaa kuukausittaisia avustuksia.
"Haiti-tapaus on vain jäävuoren huippu"
Skandaali voi vauhdittaa myös Britannian hallituksen haluja vähentää kehitysapua ja kehitysapujärjestöjen kuten Oxfamin rahoitusta. Britannia pääsi YK:n tavoitteeseen edellisen konservatiivipääministerin eli David Cameronin kaudella, kun konservatiivit halusivat brändätä puolueensa entistä myötätuntoisemmaksi.
Nyt ilmapiiri on kuitenkin muuttunut ja skandaali vain pahentaa tilannetta.
Britannian edeltävä kehitysyhteistyöministeri Priti Patel on kommentoinut skandaalia hyvin suorin sanoin:
– Haiti-tapaus on vain jäävuoren huippu, hän sanoi uutistoimisto Reutersille.
Oppositiossa olevan työväenpuolueen edustaja Stephen Twigg on kauhuissaan tapahtumista Haitissa ja pelkää kehitysapukriitikoiden käyttävän skandaalia hyväkseen.
– Jotkut näkevät tässä nyt mahdollisuuden sanoa, että tällä tapauksella olisi jotain tekemistä sen kanssa, että olemme sitoutuneet antamaan apua. Näin asia ei ole, vaan skandaalissa on kyse yksittäisten ihmisten vallan väärinkäytöstä, Twigg sanoi BBC:lle.
Ongelmia ehkä kaikissa järjestöissä
Koko tapahtuma on nostanut seksuaalisen hyväksikäytön myös laajemmin esille. Oxfamin toimitusjohtaja sanoo, että Oxfam ei todellakaan ole ainoa järjestö, jossa on väärinkäytöksiä.
– Ei ole olemassa yhtäkään järjestöä, jossa ei olisi ollut seksuaalista väärinkäytöstä. Oxfam ei varmastikaan ole huonompi kuin monet muut kansainväliset järjestöt ja itse asiassa olemme yrittäneet monella tavalla olla parempia kuin muut, Oxfamin toimitusjohtaja Mark Goldring sanoi AP:lle.
– Mitään näin vakavaa ei ole (aiemmin) tapahtunut mutta kaikissa järjestöissä on joka vuosi tapahtumia, jotka liittyvät seksuaaliseen häirintään ja väärinkäyttöön. Meidän tehtävämme on edistää positiivisia arvoja, jotta henkilökuntamme ei mene väärälle polulle mutta meidän täytyy myös olla ehdottomia niitä kohtaan, jotka tuolle polulle lähtevät.
Oxfam sanoo tutkineensa Haiti-väitteet jo sinä vuonna kuin niiden kerrottiin tapahtuneen ja erottaneensa neljä ja sopineensa kolmen työsuhteen päättymisestä tapauksen takia. Sittemmin selvisi, että samanlaista toimintaa olisi ollut jo aiemmin Tsadissa.
Skandaalin myötä monet avustusjärjestöt ovat kommentoineet seksuaalista häirintää ja väärinkäytöksiä.
– Haiti-tapauksen nostattamat kysymykset sopivat laajempaan yhteyteen. Yhteiskunnissamme on systemaattinen ongelma eli miesten toimeenpanema vallan väärinkäyttö, Britannian Pelastakaa lapset -järjestön toiminnanjohtaja Kevin Watkins kertoo blogissaan.