Kuuluisat naiset käyttävät ilahduttavasti asemaansa heikompiosaisten aseman parantamiseksi.
Vahvat naishahmot inspiroivat ja rohkaisevat. MTV Lifestyle keräsi yhteen kuusi vaikuttavaa naista julkisuudesta.
Malala Yousafzai
Pakistanilainen Malala Yousafzai on kaikkien aikojen nuorin Nobel-voittaja. Hän sai rauhan Nobelin työstään lasten oikeuksien puolesta yhdessä intialaisen Kailash Satyarthi kanssa. Vasta 17-vuotias Yousafzai tunnetaan erityisesti tyttöjen oikeuksien puolestapuhujana.
Hän aloitti ihmisoikeustyön jo 12-vuotiaana kirjoittamalla BBC:lle blogia salanimellä. Sodan runtelemassa Pakistanissa Yousafzai ei välttynyt kauheuksilta. Yousafzai nousi julkisuuteen kaksi vuotta sitten, kun Taliban-liikkeen jäsenet ampuivat häntä koulumatkalla.
Jennifer Lawrence
Nälkäpeli-elokuvasarjasta tuttu Jennifer Lawrence on nuoresta iästään huolimatta listattu Forbes-lehden toimesta maailman vaikutusvaltaisimmaksi naisnäyttelijäksi.
Lawrence on mukana useissa hyväntekeväisyysprojekteissa ja pyörittää myös omaa Jennifer Lawrence Foundation -hyväntekeväisyysjärjestöä, joka tukee erityisesti kehitysvammaisia.
Paula Vesala
Sanoittaja ja PMMP-yhtyeen toinen laulaja Paula Vesala nousi uudelleen julkisuuteen raketin lailla Vain Elämää -ohjelman myötä. Useille suomalaisille artisteille lyriikoita tehnyt Vesala on antanut oman panostuksensa myös hyväntekeväisyyteen.
PMMP:n Joku raja -kappale vastustaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja se on nimetty ihmisoikeusjärjestö Amnestyn ”Joku raja!” -kampanjan mukaan ja ollut esiintymässä Amnestyn hyväntekeväisyyskonsertissa. Lisäksi Vesala on kommentoinut julkisuudessa aktiivisesti transihmisten oikeuksia.
Anna Rukko
Lapsena syövän sairastanut 18-vuotias Anna Rukko keräsi itse tekemillään koruilla yli 50 000 euroa Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeelle. Rukkon merkittävä teko poiki hänelle kutsun Presidentinlinnaan itsenäisyyspäivän vastaanotolle.
Rukko kertoi itsenäisyyspäivänä MTV:n haastattelussa, että aluksi hänen oli tarkoitus kerätä rahaa noin 3000 euroa, mikä vastaa noin neliötä tilaa sairaalasta. Tällä hetkellä kerätty summa riittää kokonaisen huoneen rakentamiseen.
Anne Kukkohovi
Entinen malli ja nykyinen TV-juontaja Anne Kukkohovi on antanut julkisuuteen useita lausuntoja nuorten naisten valtavista ulkonäköpaineista. Hän on osoittanut huolensa muun muassa sosiaalisen median vaikutuksesta nuoriin. Huomenta Suomen haastattelussa hän kauhisteli sitä, kuinka ajat ovat internetin myötä muuttuneet julmemmiksi kuin koskaan.
Kukkohovi oli mukana myös viime vuonna Maria Drockilan luotsaamassa hyväntekeväisyyskampanjassa Supersiskot, joka vastusti nuoriin tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa.
Hän kertoi Iltalehden haastattelussa, että haluaa oman maineensakin uhalla osallistua kampanjaan ja kokee, että jos yksikin lapsi saa kampanjasta rohkeutta hakea apua, oli siitä syntynyt kohu sen arvoinen. Kukkohovi poseerasi kampanjan mainoksessa nenä vertavuotavana.
Amal Clooney
Asianajaja Amal Clooney nousi julkisuuteen mentyään naimisiin näyttelijä George Clooneyn kanssa. Hänen henkilökohtaiset saavutuksensa tosin ovat huomattavasti merkittävämmät kuin kuuluisan näyttelijän naiminen. Hän on luonut pitkän uran maailmankuuluna ihmisoikeusasianajana.
Hän on ollut mukana erittäin merkittävissä oikeudenkäynneissä ja toukokuussa 2014 Clooney tapasi Iso Britannian ulkoministeri William Haguen keskustellakseen siitä, kuinka kansainvälisessä mittakaavassa voitaisiin tehdä töitä konfliktialueille elävien tyttöjen suojelemiseksi väkivallalta ja raiskauksilta.