Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF pimitti kuuden venäläisen huippuyleisurheilijan epäilyttävät veriarvot rahaa vastaan, uutisoivat saksalainen ARD ja ranskalainen Le Monde yhteistyönä julkaistussa uutisessa.
Maksut epäilyjen pimittämisestä vaihtelivat 300 000 eurosta 700 000 euroon. Uutinen perustuu Ranskan valtionsyyttäjäviraston dokumentteihin. Ranskan viranomaiset tutkivat IAAF:n puheenjohtajana 1999-2015 toiminutta Lamine Diackia epäiltynä korruptiosta, rahanpesusta ja dopingtapausten peittelystä.
ARD:n ja Le Monden mukaan Ranskan valtionsyyttäjällä on tiedossa, että Venäjän yleisurheiluliiton puheenjohtajana ja IAAF:n talousjohtajana toiminut Valentin Balahnitshev maksoi Diackille 1,5 miljoonaa euroa. Diack kiistää tämän.
ARD uutisoi jo 2014, että venäläisjuoksija Lilija Shobuhovan dopingepäily olisi pimitetty. ARD kertoi tuolloin, että Shobuhova maksoi Venäjän lajiliitolle 450 000 euroa, jotta pääsi mukaan Lontoon olympialaisiin 2012.
Tämän päivän uutisen mukaan Shobuhovan lisäksi lahjuksia maksettiin juoksija Julia Zaripovan sekä kävelijöiden Valeri Bortshinin, Olga Kaniskinan, Vladimir Kanaikinin ja Sergei Kirdjapkinin dopingepäilyjen peittelystä.
Kaikki saivat loppuvuodesta 2014 tai alkuvuodesta 2015 kilpailukiellot Venäjän yleisurheilun suuren dopingskandaalin myötä.
"Te tarjositte sopimusta"
Perjantain uutinen on linjassa Maailman antidopingtoimiston Wadan tammikuussa julkaistun tutkimuskomitean doping- ja korruptioraportin kanssa. Richard Poundin johtaman tutkimuskomiten mukaan Diackin ympärilleen kokoama IAAF:n korruptoitunut johto kiristi biologisen passin myötä kärynneiden venäläisurheilijoita.
ARD julkaisi perjantaina Balahnitshevin heinäkuussa 2014 kirjoittaman kirjeen, jossa hän syytti IAAF:n virkailijoita kiristyksestä.
– Päätitte käyttää venäläisurheilijoiden useita biologisen passin käryjä oman vaurautenne kartuttamiseen. Kun meillä oli järkyttävät 19 biologisen passin käryä 2011, mukana olympiavoittajia ja maailmanmestareita, te tarjositte meille sopimusta. Sen nimittäminen sopimukseksi on aivan liian diplomaattista. Se oli kyynistä ja julmaa kiristystä, Balahnitshev kirjoitti.
Dopingtapausten peittely johti myös tahallisiin epäonnistumisiin kilpailuissa. Maailman parhaana naismaratoonarina tunnettu Shobuhova keskeytti Lontoon olympiamaratonin 2012 loukkaantumiseen vedoten, mutta kyse oli ARD:n mukaan Diackin juridiselle neuvonantajalle Habib Cisselle annetusta lupauksesta, ettei Shobuhova voita mitalia.