Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat jakaneet yhteisen musiikkipolkunsa jo viiden vuoden ajan.
Koronaviruskriisi on pakottanut suomalaiset jäämään koteihinsa, niin myös minut sekä haastateltavani. Maaliskuisena päivänä puhelimeni soi ja hetken tekniikkatuokion jälkeen saamme muusikkokaksikko Ida Paulin ja Kalle Lindrothin kanssa aikaan konferenssipuhelun. He ovat kumpikin tahoillaan omissa kodeissaan ja minä omassani. Minä ja Paul istumme omien kotiemme sohvilla, Lindroth puolestaan kylmässä saunassa.
Kaksikko julkaisi juuri toisen albuminsa Vuonna nolla. Albumin julkaisu ajoittuu aikaan, joka on monille tällä hetkellä maailmanlaajuisesti haastava. Heille henkilökohtaisesti uuden musiikin julkaiseminen tässä tilanteessa on ollut tärkeää.
– Kaiken tämän hämmennyksen keskellä, mitä kaikki meistä nyt kokevat, tämä levyn julkaiseminen vähän niinkuin maadoittaa, Paul miettii.
Lindroth ja Paul tekevät tällä hetkellä kaiken uuden musiikkinsa promon puhelimitse. Lindrothin mukaan tämä on toiminut hänelle kirkkaana osoituksena siitä, että ihmiset kokevat kuitenkin solidaarisuutta vaikean tilanteen keskellä.
– Tuntuu, että kaikki ovat kuitenkin samassa veneessä ja puhaltavat yhteen hiileen, että saisimme tämän yhteiskunnan ja perusarkiset asiat toimimaan mahdollisimman hyvin niissä puitteissa, mitä tässä nyt tällä hetkellä on, Lindroth pohtii.
Yhteinen sävel löytyi oitis
Lindroth ja Paul päätyivät tekemään yhdessä musiikkia noin viisi vuotta sitten. He olivat tuolloin samalla levy-yhtiöllä artisteina ja kävivät samoilla biisileireillä kirjoittamassa muille artisteille kappaleita.
Lopulta aiheesta yhdessä keskusteltuaan Paul ja Lindroth totesivat, että heillä on yhteinen kiinnostus samanlaisen musiikin tekemiseen. He sopivat ensimmäisen yhteisen kirjoitussessionsa, ja loppu on historiaa. Nimittäin ensimmäisenä päivänä, kun he kirjoittivat yhdessä, syntyi kaksikon ensimmäinen single Hakuammuntaa.
– Mun ja Kallen on edelleen tosi helppoa kirjoittaa yhdessä, meiltä tulee ne biisit todella nopeasti. Saatetaan kirjoittaa joku kappale alusta loppuun jopa parissa tunnissa. Joskus toki saattaa kestää pidempään, Paul kertoo.
Tehokasta työskentelyä edesauttaa se, että Paul ja Lindroth ovat keskenään hyviä ystäviä. Kaksikon yhteistyö ei ole koskaan ollut kuivaa, tylsää tai arkista. Yhteisessä keikka-autossa on myös viihdyttävä, sillä aikaa tulee vietettyä tiiviisti yhdessä erittäin paljon.
– Toki aina tulee jossain vaiheessa se, että toisen naama alkaa ketuttaa ja sitten molemmat on hetken hiljaa, Paul kertoo.
– Pitää tietää toisen rajat tietenkin. Varsinkin kun ollaan rundilla, pitää ymmärtää myös sitä, että toinen tarvitsee omaa aikaa ja koko ajan ei voi olla semmoista kikattelua toi työnteko, Paul jatkaa.
Varsinkin koronakriisin ollessa valloillaan kaksikko kertoo oppineensa arvostamaan toistensa seuraa ihan erilaisilla tavoilla kuin ennen.
LUE MYÖS: Ida Paul ja Kalle Lindroth muistelevat erikoisimpia keikkakokemuksiaan – edellinen kiertue sai aikaan kosintojen sarjan: "Se oli semmoista rakkauden juhlaa, ettei ole ennen nähty"
Vaikka yhdessä oleminen ja työskenteleminen on hauskaa, tulee kaksikolle kuitenkin toisinaan myös väistämättä kinaa keskenään. Yleensä pieniä riidanpoikasia saattaa tulla koskien esimerkiksi käytännön asioita keikkaillessa.
– Jos esimerkiksi toisella on nälkä ja ei välttämättä olisi juuri silloin järkevää pysähtyä syömään, niin sitten pitää kyllä vähän neuvotella, Lindroth kertoo.
– Mutta biisien suhteen meillä ei ole koskaan tullut mitään semmoista, että olisi jäänyt kaivelemaan, että hitsi, jos toi olisi mennyt eri tavalla. Musan kannalta ei ole koskaan tullut mitään erimielisyyttä ja sen takia me varmaan ollaankin bändi, Paul puolestaan pohtii.
Muu elämä tukee musiikkia
Musiikin tekemisen lisäksi Paul opiskelee tällä hetkellä Yhdysvalloissa Harvardin yliopistossa yhteiskuntaoppia, jossa hän aloitti opinnot vuonna 2016. Vaikka Paul itsekin on puoliksi amerikkalainen, hän kertoo opintojen olleen alkuun hänelle melko suuri kulttuurishokki.
– Kyllä se oli aluksi tosi rankkaa totuttelua siihen uuteen arkeen. Tottakai saattaa arvata, että se on aika hektinen paikka, ja kun ei ollut tottunut semmoiseen, niin tuntui, että tuli jopa seinä vastaan välillä. Että miten yhdistän nämä kaksi elämää ja miten tästä selviää, Paul kertoo.
Opiskelu on kuitenkin kääntynyt erittäin positiiviseksi sekä Paulia inspiroivaksi kokemukseksi. Hän toivoo voivansa käyttää Harvardista saamaansa ymmärrystä muun muassa yhteiskuntaopin sekä sukupuolentutkimuksen saralla omaa artistiuttaan tukien ja soveltaa sitä uraansa muusikkona.
Lindroth puolestaan toteaa, ettei hän uskalla tällä hetkellä lähteä unelmoimaan asioista. Hän kertoo elävänsä juuri nyt erittäin antoisaa aikaa ammatillisesti.
– Uskon, että musa ei tule koskaan lähtemään mihinkään (elämästäni) ja sitä tulen aina tekemään, Lindroth miettii.
Mies kertoo haluavansa pitää katseensa avoimena moneen suuntaan ja pyrkivänsä tekemään elämässään sellaisia valintoja, jotka ruokkivat niin hänen muusikkouttaan kuin omaa, henkilökohtaista persoonaansa. Musiikki tulee todennäköisesti olemaan aina vahvasti osa hänen elämäänsä.
– Muutama vuosi sitten elämä tuntui jotenkin paljon monimutkaisemmalta. Mutta nyt on sellainen olo, että tämä kuvio on aika selkeä. Pitää tehdä sellaisia asioita, mitkä itsestä tuntuvat hyvälle ja luottaa siihen, Lindroth pohtii.
– Jotenkin on tietynlainen rauha ainakin tällä hetkellä, mutta kysypä sama kysymys kolmen vuoden päästä, niin voi tulla ihan täysin eri vastaus, mies nauraa.
Ida Paulin ja Kalle Lindrothin uuden levyn voit kuunnella täältä.