Pian 40 vuotta täyttävän Neljä Ruusua -yhtyeen miehet näkivät toisensa ensimmäistä kertaa kuukausiin – Muuttolinnut-etämusiikkivideo ensiesittelyssä MTV Uutisissa!

Ilkka Alanko
Julkaistu 26.05.2020 09:00
Toimittajan kuva

Aino Haili

aino.haili@mtv.fi

Neljä Ruusua -yhtye täyttää vuonna 2022 pyöreät 40 vuotta – ja paljon on vuosien saatossa muuttunut. 

Perjantaina 13. maaliskuuta oli päivä, kun Neljä Ruusua -yhtyeen oli tarkoitus suunnata kevään 2020 kiertueelleen Suomessa. Takana oli runsaasti treenejä, läpi käyty kenraaliharjoitus tekniikan suhteen ja bussi pakattu valmiiksi tulevaa kiertuetta varten.

Mutta samalla hetkellä koronapandemia saavutti Suomen. Yhtyeen solisti Ilkka Alanko kertoo joukon seuranneen tiiviisti uutisia ja miettineen seuraavia peliliikkeitään tarkkaan. Tuohon aikaan ensimmäisesten linjausten joukossa asetettiin kielto yli 500 henkilön yleisötapahtumien järjestämisestä. Keikoille yli myyty jo ennakkoon paljon enemmän lippuja. Näin ollen, keikka kerrallaan kiertue jouduttiin perumaan ja lopulta siirtämään tulevalle syksylle ja Neljä Ruusua koki keväänsä osalta saman kohtalon, kuin lukuisat muut muusikot ja alan ammattilaiset tänä keväänä. 

Tilanne ei ainoastaan vienyt töitä, mutta pakotti bändin jäsenet myös erilleen toisistaan, eivätkä he ole nähneet toisiaan kasvotusten lainkaan muutamaan kuukauteen. Tältä pohjalta – sekä muutenkin ajan hengessä – Neljä Ruusua julkaisi tiistaina 26. toukokuuta erityisen "etämusiikkivideon" tuoreesta kappaleestaan Muuttolinnut

– Tämähän oli sitten hyvä tapa kurkistaa kavereiden koteihin, että miltä heillä tällä hetkellä näyttää, Alanko kertoo. 

Kukin bändin jäsenistä, eli Alangon lisäksi Kode KoistinenLade Laakkonen sekä Kämy Kämäräinen soittivat kukin oman osuutensa kappaleesta kotonaan, kuvaten sen itse omalla puhelimellaan. Alangon mukaan lopputulos on hyvin erityistä Neljää Ruusua: kotoisa sekä rehellinen versio, ilman kummempia koneita tai tekniikan hienouksia. 

– On hyvä, että tätäkin puolta tulee kokeiltua ja ehkä myös jalostettua. Ymmärtää, kuinka näitä kaikkia (teknisiä asioita) voi tulevaisuudessakin hyödyntää ja olla esimerkiksi lentämättä niin paljon. 

LUE MYÖS: Laulajana uraa luonut Jippu löysi uskon ja pelastui elämässään vallineelta helvetiltä – asuu nykyään seurakunnassa ja on omistautunut muiden auttamiselle: "Jätin kaiken sellaisen, mitä aiemmin rakastin"

Alanko myöntää, ettei fyysistä tapaamista ystävien kanssa kuitenkaan todellisuudessa korvaa mikään, kuten ei todellista livekeikkaakaan. Hän kuitenkin kiittelee sitä, että tekniikan ansiosta tällaisetkin toteutukset ovat mahdollisia. 

Monet artistit ovat koronapandemian aikana toteuttaneet erilaisia livestriimikeikkakokonaisuuksia. Alanko kertoo, ettei Neljä Ruusua aio kuitenkaan ainakaan toistaiseksi vastaavaan ryhtyä, sillä yhtye ei koe tätä toimintamallia luontevaksi itselleen. Solisti pelkää, ettei livekeikoille kuitenkaan vielä hetkeen ole asiaa – voi olla, ettei vielä tulevana syksynäkään. Tilanteen kehittymistä seurataan tiiviisti jatkuvasti, mutta sitä on myös erittäin vaikeaa ennustaa. Tilanne on Alangon mukaan kaikin puolin hankala. 

– Jos sullotaan satoja tai tuhat ihmistä johonkin pieneen tilaan, jossa he hyppivät, tanssivat ja huutavat päällekäin, niin silloin pitää olla rokotteet kunnossa ja asiat niin, että sitä pystyy tekemään. Tai sitten pitää järjestää tilanteet niin, että on joitakin konsertteja ja ihmiset istuvat erillään toisistaan. Hankalaahan sekin on, Alanko pohtii.

Uuden musiikkivideon toteutuksessa Alanko kiittelee erityisesti sen yksinkertaisuutta. Nykyään kappaleita hiotaan Alangon mukaan viimeisen päälle aivan loppuun asti, joskus kenties jopa turhauttavankin paljon. Muuttolinnut-musiikkivideolla jokainen artisti kuitenkin yksinkertaisesti soitti oman osuutensa kotonaan, ilman ylimääräisiä hienosäätöjä. 

– Tehtiin se tosi nopeasti vaan, jokainen soitti pätkänsä ja tuottajamme Mikko Tamminen yhdisti ne pätkät ja kännykkävideomme, teki näin sen kokonaisuuden. 

Vaikka paljon on muuttunut, perusasiat pysyvät samoina

Neljä Ruusua on kulkenut pitkän matkan yhtenä suomalaisen musiikkitaivaan kirkkaimpana tähtenä ja vuonna 2022 yhtye viettää 40-vuotisjuhlaansa. Kun asiasta kysyy Alangolta, mies naurahtaa, ettei lähestyvät pyöreät vuosikymmenet kuitenkaan herätä laulajassa kummempia tuntemuksia. 

Alangon mukaan Neljä Ruusua on aina ollut ensisijaisesti hauskanpitoa, vaikka yhtyeen toiminta onkin vuosikymmenten ajan ollut myös täysin ammattimaista työntekoa. Yhtye on kuitenkin varmistanut aina, ettei se tee mitään pakotettuna. 

– Olemme aina varoneet tekemästä kauaskantoisia suunnitelmia ja varottu olla asettamasta jotain helvetinmoisia päämääriä tai tavoitteita. Mielestäni ylipäätään tämä meidän olemassa olo on tietyllä tavalla koko ajan veitsen terällä.

– Jos ei huvita tehdä jotain tai ei ole fiilistä, niin sitten ei tehdä. Jos ei irtoa tarpeeksi hyviä uusia biisejä, niin ei julkaista mitään tai odotetaan niin kauan, kunnes rupeaa irtoamaan. Tämä on vähän tämmöistä hörhöilyä tämä meidän touhu. Ja tuntuisikin ihan älyttömältä muuttaa sitä mentalitettia ja sitä asennetta sen takia, että hitto me täytetään kohta 40 vuotta. 

LUE MYÖS: Masked Singer -kisaajat paljastavat pukujen aiheuttaneen päänvaivaa: "Ei oikeasti nähnyt mitään"

Yhtye on myös aina pitänyt huolta siitä, etteivät he keikkaile liikaa. Alangon mukaan parhaat on poimittu päältä ja niihin on satsattu aina kunnolla. Lähes 40 vuotensa jälkeen Neljä Ruusua pitää yhä arvossa sitä, että jokainen keikka olisi edelleen yhtä arvokas sekä innostava. 

Yksi merkittävimmistä asioista, mikä on muuttunut vuosien saatossa, on tapa, jolla musiikkia tehdään. Alanko nostaa esimerkiksi jälleen Muuttolinnut-videon projektin ja sen, kuinka paljon tekniikka nykyään mahdollistaa – mutta tavallaan myös saattaa monimutkaistaa.

– Silloin aikoinaan hymistiin ja vihelleltiin jollekin lutuiselle C-kasetille melodioita, niin nykyisin tämä biisien ja demojen tekeminen on teknisesti muuttunut aika paljon. Pystyy yksin tekemään kotonakin aika hyvän kuuloisia esimerkkejä biiseistä. 

Lopputulos ja prosessi sinällään on kuitenkin pysynyt tapana, vaikka sen tekotapa on muuttunut merkittävästi: yhtye tekee kappaleen, tuottaa sen julkaisukuntoon, julkaisee sen ja päätyy lopulta soittamaan sitä ihmisille. 

– Eihän ne koneet niitä meidän biisejä keksi tai kirjoita. Kyllä meidän täytyy itse niihin biiseihin sanat kirjoittaa ja ne täytyy itse säveltää. Apuvälineet ovat vaan vähän muuttuneet, se on nykyään niin paljon helpompaa teknisesti. 

On useita Neljä Ruusua -faneja, jotka ovat pysytelleet yhtyeen rinnalla lähes sen koko uran ajan. Alanko kertoo bongaavansa keikoilta monesti tuttuja kasvoja, jotka ovat kiertäneet yhtyettä katsomassa jo 1990-luvulta tai jopa 1980-luvulta asti. Lisäksi on uusi sukupolvi, joka on juuri löytänyt yhtyeen ja innostunut siitä. Sekin on asia, joka antaa lisää motivaatiota työhön, jota on tehty pitkään, mutta on yhä ennen kaikkea hauskaa. 

Marraskuussa 2019 Alanko täytti itse 50 vuotta. Hän pystyy luettelemaan kuin apteekin hyllyltä asiat, mitkä ovat miehessä hänen mielestään vuosien saatossa muuttuneet. 

– Olen vähän komistunut ja ääneni on parantunut, kuntoni on parantunut. Musta on tullut helvetin viisas, fiksu ja kärsivällinen, Alanko naureskelee. 

– Jos tosissaan sanotaan, niin ehkä se, että lapset ovat opettaneet ja on oppinut venymään tietysti, kun on heidän kanssaan elänyt. En ole ehkä enää niin itsekeskeinen ihminen kuin 25-vuotiaana. Mikä on todella hieno ja tärkeä asia. 

Tuoreimmat aiheesta

Ilkka Alanko