Suhteessa oleva ihminen ihastuu siinä missä sinkkukin. Suhteen ulkopuolinen ihastus on kuitenkin suuri tabu, josta on lähes mahdotonta puhua omalle kumppanille. – Tavallinen tarina on, että näitä aiheita varotaan käsittelemästä kumppanin kanssa, tutkimusprofessori Osmo Kontula vahvistaa.
Jokaisella on seksuaalisia mielikuvia ja fantasioita läpi elämän. Päiväunelmat ovat aivan viattomia ja voivat antaa hyvää mieltä sekä energiaa. Varsinkin kevät ja kesä tuntuvat olevan aikaa, kun sydän läpättää ja katse suorastaan etsii uutta ihastuksen kohdetta.
Parhaassa tapauksessa ihastuksen voi kääntää voimavaraksi ja kanavoida hyvät fiilikset omaan kumppaniin. Vaikeaksi tilanne menee siinä vaiheessa, kun suhteessa elävän ihmisen silmät nauliintuvat johonkin toiseen kuin omaan rakastettuun. Toiseen ihastuminen on ristiriitainen tunne.
– Ihastukset koetaan usein positiiviseksi asiaksi omassa elämässä. Tällaisena ne säilyvätkin, jos välit ihastukseen pysyvät pelkän ystävyyden merkeissä, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula.
Ihastus on tabu
Yhdysvaltalaisen tutkimusraportin mukaan suurimmat tabuaiheet, mistä parisuhteessa ei voida normaalisti keskustella, ovat aikaisemmat suhteet ja suhteen ulkopuoliset kiinnostuksen kohteet, Kontula kertoo.
– On tavallista, että ihmiset fantasioivat ja ihastuvat muihin. Silti yhtä tavallinen tarina on, että näitä aiheita varotaan käsittelemästä kumppanin kanssa ja vältetään niistä puhumista viimeiseen tippaan asti.
Suhteen ulkopuolisen ihastuksen tunnustaminen on iso riski - se saattaa saada oman kumppanin epävarmaksi, mustasukkaiseksi ja jopa erohaluiseksi.
– Ihastuksen tunnustaminen voi vähintään aiheuttaa mustasukkaisuutta, epäilyksiä ja ongelmatilanteita. Varsinkin nuorilla ihmisillä eroriski on suuri sellaisessa tilanteessa, kun käy ilmi, että kumppani on ihastunut toiseen. Helposti ajatellaan, että jos kumppani ei jaksa suhteen alussa olla minusta kiinnostunut, niin ei tästä varmaan myöhemminkään mitään tule.
Sydämen sykähtelystä toiselle on vaikea puhua oman kumppanin kanssa. Jos tilanne kuitenkin mietityttää, voi fiiliksistä puhua luottamuksellisesti ystäväporukassa.
– Jos ihastus muuttuu ahdistavaksi asiaksi, joka vaivaa itseä, voi keskustelu ammattiauttajan kanssa olla paikallaan. Harvemmin se on kuitenkaan asia, jossa tarvitaan ammattiapua, Kontula lohduttaa.
Suomalaiset aiempaa uskollisempia
Moni suhteessa elävä on kokenut hetkiä, jolloin oma suhde tuntuu väljähtyneeltä ja omaan elämään astuu uusi, jännittävä ja kiinnostava tyyppi. Sisäinen kamppailu on valtava: pitäisikö ihastukselle tehdä jotain vai olisiko syytä pitää ajatukset kurissa?
– Kun suhteen alkuvaiheen intohimo on mennyt ohi, tulee helposti epäilys, että tässäkö tämä nyt oli. Tällainen ajattelu on yleistynyt, kun suhteet ovat nykyään pelkän tunteen varassa. Ihmiset ajattelevat, että tunteen täytyy olla voimakas todistaakseen, että rakkautta ja seksuaalista mielenkiintoa on, Kontula sanoo.
Kontula paljastaa, että tuoreimpien tutkimusten valossa suomalaisten asenteet uskottomuuteen ovat tiukentuneet. 1970-luvun vapaan rakkauden asenneilmapiiri on vaihtunut täydellisen uskollisuuden vaalimiseen. Myös eurooppalaisessa vertailussa suomalaiset ovat kaikkein tiukimpia asenteissaan.
– Noin 5 prosenttia naisista ja alle 10 prosenttia miehistä voisi hyväksyä kumppanilleen muita suhteita. Aiemmin asenteet olivat huomattavasti hyväksyvämpiä, Kontula toteaa.
MTV3/Helmi
Kuvat: Shutterstock