Ihmelasit auttavat värisokeaa Jaakkoa näkemään värit: "Niin upeaa, että itku tuli"

Sateenkaari Virroilla 28. syyskuuta 2015. Kuva: Liisa Knaapi
MTV UUTISET
Julkaistu 24.01.2016 07:12(Päivitetty 24.01.2016 07:13)
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Tuhansien värisokeiden elämä voi näyttää hyvin erilaiselta, jos yhdysvaltalaisyrityksen kehittämät lasit yleistyvät. Niiden avulla osa punavihersokeistakin voi nimittäin erottaa värit.

Yllä oleva kuva havainnollistaa, miten punavihersokeus vaikuttaa värien havaitsemiseen. Liu'uta keskiviivaa oikealle ja vasemmalle katsoaksesi, kuinka puolukkavarvut näyttäytyvät normaalilla ja poikkeuksellisella värinäöllä.

Yhdysvaltalaisen EnChroma-yrityksen kehittämät linssit voimistavat ja kyllästävät värejä, joten niiden avulla värisokea voi nähdä värit monipuolisemmin.

Yritysten sivujen mukaan lasit värien korostamisen lisäksi toimivat tavallisten aurinkolasien tapaan, suojaten myös UV-säteilyltä. Halvalla lasit eivät kuitenkaan irtoa, sillä halvimmillaankin hintaa linsseille kehyksineen tulee 280 euroa.

"Näin sävyt, joita en ollut ennen nähnyt"

Lohjalainen Jaakko Hölsö hankki EnChroma-lasit viime kesäkuussa.

– Ystäväni oli jo aiemmin näyttänyt videoita ihmisistä, jotka ensikertaa käyttivät EnChroma-laseja. Videot olivat niin vaikuttavia, että päätin kokeilla itsekin, punavihersokea Hölsö kertoo.

Hölsön oma ensikokemus ei ollut aivan yhtä dramaattinen kuin jossain videoissa. Päivä oli pimeähkö ja sateinen, eivätkä värit suoranaisesti räjähtäneet esiin.

– Se oli hämmentävä kokemus. Aluksi ei muutosta juuri huomannut, mutta muutamien minuuttien päästä alkoi huomata asioita, hän kertoo.

– Katselin nurmikkoja ja erotin siinä olevat pienet kukat todella selkeästi. Se nurmikko oli kuin tähtitaivas. Sitten huomasin punaisen savukeaskin ja näin sen punaisen syvyyden ja eri sävyt, joita en ollut ennen nähnyt, hän kuvailee.


"Niin uskomattoman upeaa, että tuli itku"

Uudella tavalla näkeminen myös herkisti miestä. Hölsö katseli parin päivän päästä taivasta ja huomasi pilvipeitteen rakoilleen hieman. Hän näki sinisessä taivaassa ja pilvipeitteessä paljon enemmän värejä kuin tavallisesti.

– Se näytti niin uskomattoman upealta, että tuli itku. Miten niin pieni taivaankaistale voi olla niin kaunis, Hölsö kertoo tunnelmistaan.

Esimerkiksi liilaa väriä Hölsö ei ollut nähnyt koskaan ennen lasien käyttöä. Aiemmin sinisenä nähdyn värin selkeää erottamista hän kuvailee tajunnanräjäyttäväksi.

Kallis hinta ei harmita

Erityistä iloa värien uudenlaisesta näkemisestä on Hölsölle ollut luontokuvaus- ja piirtoharrastuksessa, ja kesällä hän käytti laseja aina ulos mennessään.

– Kerrankin nurmikolle oli tippunut punaisia ruusunlehtiä. Oli häkellyttävää, miten selkeästi ne erottuivat nurmikosta.

Ilman laseja Hölsö näkee kuvailee näkevänsä värit hailakoina. Lasien kanssa hailakat alueet saavat värit. Hän kuitenkin kuvailee katsovansa värejä nykyään eri tavalla myös ilman laseja.

Joskus värien ilotulituksesta on jopa haittaa.

– Eräänä päivänä kävin lasien kanssa Citymarketissa. Väriaistiärsykkeitä tuli niin paljon, että tunsin oloni kauppareissun jälkeen vähän pahoinvoivaksi. Autoon päästyäni piti hetkeksi pysähtyä vain hengittelemään, koska tuntui kun olisin tullut juuri jostain huvipuistolaitteesta, hän kuvailee.

Hölsön tilaamat lasit maksoivat vahvuuksilla melkein 600 euroa.

– Ei kaduta yhtään. Olisi hienoa, että lasit leviäisivät enemmän Suomeen, ja jokainen värisokea voisi päästä kokeilemaan niitä, hän sanoo.


Kompensoivat värinäköä, eivät paranna

Helsingin yliopiston silmätautiopin professori Tero Kivelä kertoo, että värisokeus on harvoin täydellistä, vaan yleensä poikkeuksellisesta värinäöstä kärsivällä värinäkö on puutteellinen. Puutteellisesta värinäöstä kärsivä saattaa erottaa vihreän ja punaisen toisistaan tietyissä olosuhteissa, mutta sekoittaa ne toisissa.

– Lasit eivät paranna värinäköä vaan kompensoivat värinäön häiriötä. Kun lasit ottaa pois, tilanne on sama kuin aiemmin, hän tiivistää.

Lasit muuttavat silmään tulevan valon värispektriä niin, että poikkeuksellisesti toimivat silmän pigmentit erottavat värit toisistaan paremmin.

Onko laseille todellinen tarve?

Lasien toimiminen vaihtelee ihmisestä toiseen, koska värinäön poikkeavuuden aste vaihtelee. Käytännössä lasien toimiminen omalla kohdalla selviää vain kokeilemalla.

– Lähtisin siitä, että laseja kannattaa harkita, jos värinäön puutteet häiritsevät elämää. Onko esimerkiksi puolukoiden keräämisen vaikeus niin vakava ongelma, että sitä varten kannattaa tällaiset kompensaatiolasit hankkia, Kivelä kysyy.

Sen sijaan esimerkiksi eriväristen johtojen kanssa työskentelevälle sähkötöiden tekijälle lasien kokeilemisesta voi olla hyötyä. Valtaosalla punavihersokeus ei Kivelän tietämän mukaan kuitenkaan haittaa elämää.

Karkeasti ottaen kymmenellä prosentilla suomalaismiehistä on punavihersokeus. Naisilla punavihersokeus on hyvin harvinainen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa