Oletko tietämättäsi värisokea? Arkinen tilanne voi paljastaa totuuden

1:19img
Kaikkien ihmisten silmät ovat oikeasti ruskeat! Tässä 10 asiaa, joita et tiennyt väreistä 
Julkaistu 15.07.2019 09:50

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Värisokeat ovat tottuneet elämään maailmassa, jossa värit eivät näy samoin kuin muille.  Oletko sinä tietämättäsi värisokea?

Me kaikki näemme maailman omalla tavallamme, mutta mistä johtuu, että toiset näkevät sen värikkäämpänä kuin toiset? Miten värisokeus ilmenee, ja miten se vaikuttaa elämään?

Specsaversin optikko Sauli Karvinen avaa usein pohdittuja kysymyksiä ja kertoo viisi faktaa värisokeudesta. 

1. Moni on tietämättään värisokea

Värisokeutta voi joskus olla vaikea huomata, sillä jos on ollut värisokea koko ikänsä, on tottunut näkemään maailman tietynlaisena.

Värisokeus voi kuitenkin silloin tällöin tulla esiin arkisissa tilanteissa: esimerkiksi puolukkametsällä marjojen erottaminen pusikosta on värisokealle tavallista hankalampaa.

2. Puna-vihersokeus on värinäön häiriöistä yleisin

Värisokea ei pysty hahmottamaan värejä oikein. Värinäön taustalla ovat silmän tappisolut: jos solujen toiminnassa on ongelmia tai ne puuttuvat kokonaan, aiheuttaa se vaikeuksia värisävyjen hahmottamisessa.

Puna-vihersokeus on värinäön häiriöistä yleisin, mutta myös esimerkiksi sinisen värin hahmottamisessa voi joillakuilla olla hankaluuksia.

shutterstock_590359427

Värisokeus on useimmiten perinnöllistä ja synnynnäistä.

3. Värisokeus on perinnöllistä

Värisokeus on useimmiten perinnöllistä ja synnynnäistä. Värinäön heikentymistä voi kuitenkin aiheuttaa myös pitkäaikainen kemikaaleille altistuminen tai harmaakaihi.

Miehillä värisokeus on jokin verran yleisempää kuin naisilla. Värinäön häiriöt vaivaavat noin kahdeksaa prosenttia miehistä, mutta vain noin 0,5–1 prosenttia naisista.

4. Täydellinen värisokeus on harvinaista

Jos silmästä puuttuvat värien näkemistä säätelevät tappisolut, ei värejä näe lainkaan. Silloin on todennäköisempää, että värisokeus tulee jossain vaiheessa elämää ilmi. Täydellinen värisokeus on kuitenkin hyvin harvinaista – useimmiten heikentyneestä värinäöstä kärsivätkin erottavat värejä, vaikka eivät näkisikään niitä kuten muut.

Hämärässä värit erottuvat huonommin jokaisella, mutta hämäränäkö heikentyy usein entisestään iän myötä.

5. Värisokeus ei useimmiten haittaa elämää

Tietyissä ammateissa vaaditaan virheetöntä värinäköä. Esimerkiksi lentäjänä, sähköasentajana tai veturin kuljettajana värinäkö on välttämätön. Näihin ammatteihin päästäkseen värinäkö onkin ensin testattava. Jos omassa työssä värinäöllä ei juuri ole väliä, voi jopa koko elämänsä elää huomaamatta olevansa värisokea.

Värisokeat ovat tottuneet elämään maailmassa, jossa värit eivät näy samoin kuin muille. Liikenteessä liikkuminenkaan ei silloin tuota vaikeuksia – syttyväthän liikennevalotkin aina samassa järjestyksessä.

LUE MYÖS: Kynän tökkäys voi jättää iholle jäljen vuosiksi – tässä syy

Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähde: Specsavers

Tuoreimmat aiheesta

Näkö