Ihmiset polttavat jopa jätteitä takassa säästääkseen lämmityskustannuksissa – asiantuntija kertoo, saako näin tehdä

5:37img
Julkaistu 04.09.2022 14:10
Toimittajan kuva

Mikael Mikkonen

mikael.mikkonen@mtv.fi

MTV Uutisten toimitus sai yhteydenoton, että joillakin alueilla ihmiset ovat pyrkineet vähentämään lämmityskustannuksiaan polttamalla takassa jätteitä.

Tästä aiheutuu naapurustoon monenlaista haittaa, esimerkiksi ilmastoon voi vapautua tavallista myrkyllisempää savua. 

Selvitimme asiantuntijalta, mitä takassa saa polttaa ja mitä ei.

– Tämä on ihan selkeä ilmiö, kun sähköhinta on kallistunut. Selvästi ajatellaan, että nyt kannattaa polttaa kaikkea, vahvistaa HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski.

Jätteitä ei kuitenkaan saa omassa tulisijassa polttaa. Esimerkiksi rakennusprojektista ylijäänyttä painekyllästettyä lautaa ei saa polttaa takassa tai edes saunan pesässä.

– Tulisijaan kannattaa laittaa ainoastaan polttopuuta, painekyllästetystä puusta tulee enemmän haitallisia päästöjä, Kaski kertoo.

Käsiteltyjen puiden lisäksi myöskään pahvi ei kuulu takkaan.

– Moni voi ajatella, että pahvi ei ole niin paha, mutta se on myös haitaksi tulisijalle, siitä tulee paljon tuhkaa ja nokea.

Kuivaa puuta takkaan

Poltettavan puun olisi hyvä olla kuivaa.

– Jos se on liian kosteaa, niin se ei ole niin energiatehokasta. Silloin siitä lähtee vesi ensin, eikä silloin saada niin paljon lämpöä talteen, Kaski sanoo.

Monessa muovipakkauksessa lukee, että sen voi hävittää polttamalla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pakkauksen voi polttaa kotonaan tai edes nuotiossa.

– Se tarkoittaa sitä, että sen voi polttaa jätevoimalassa. Muovista tulee todella paljon myrkyllisiä ja haitallisia päästöjä. 

Mikä on sitten oikea tapa hävittää jätteet?

– Se oikea tapa on viedä jätteet sorttiasemalle hyötykäyttöön. Sinne voi viedä remontti- tai jätepuuta, myös risuja voi viedä, Kaski vastaa.

Lue myös: Jätemuovit hyötykäyttöön – VTT:n kehittämä uusi teknologia mullistaa muovin kierrätyksen

Neste sai EU:n innovaatiorahastolta 135 miljoonaa euroa jätemuovin kierrättämiseen

Tuoreimmat aiheesta

MTV Uutiset Live