Ihmislapsenkasvoiset koirat ärsyttävät valokuvaaja Jenna Lehtosta – tuo kuvissaan esiin koiranäyttelyiden peitellyn puolen

6:26imgKatso video: Tällaisia ongelmia koiranäyttelyihin ja jalostukseen liittyy Jenna Lehtosen mukaan.
Julkaistu 22.02.2023 19:05(Päivitetty 23.02.2023 19:23)
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

Kuvajournalisti Jenna Lehtonen sai päälleen arvosteluryöpyn koiraharrastajilta sen jälkeen, kun hän oli julkaissut sosiaalisessa mediassa kuvia koiramessuilta. Lisää on kuitenkin luvassa, sillä Lehtonen haluaa pitää esillä koiranäyttelyihin ja jalostukseen liittyviä ongelmia.

Jenna Lehtonen valmistautuu lähtemään lenkille kahdeksanvuotiaan Sukka-koiransa kanssa Helsingissä. Sukka on rodultaan cavalier kingcharlesinspaniel.

Päällisin puolin Sukka vaikuttaa aktiiviselta ja hyvinvoivalta, mutta kärsii lyhytkalloiselle rodulle tyypillisistä vaivoista. Sukalla todettiin muutama vuosi sitten lievä syringomyelia. Käytännössä sen aivot eivät tahdo mahtua kalloon, mikä aiheuttaa monia ongelmia. 

– Kipuoireet ovat sellaisia, että ulos mentäessä se alkaa heti hankaamaan niskaansa maahan. Sitä ei kestä kauan eikä siihen ehkä kiinnitä huomiota. Minä kuitenkin kiinnitän, koska tiedän miten koira käyttäytyy, kun sillä on kipuja, Lehtonen sanoo.

– Toinen oire on pakonomainen tarve rapsuttaa itseään. Lisäksi Sukka lipoo huuliaan, mitä usein luullaan närästykseksi, Lehtonen kertoo.

Samanlaisen koiran hankinta tietoinen riski

Sukka on Lehtosen toinen cavalier. Myös ensimmäisellä koiralla oli todettu syringomyelia ja sydänvika. Epäilyistä huolimatta hän päätti ottaa toisen samanlaisen, koska kasvattaja oli tuttu ja koiran taustat olivat kunnossa. 

– Yhden cavalierin perusteella en voinut olla varma, joten päätin mennä riskillä. Päätin, että jos koiralla todetaan syringomyelia, niin teen kaikkeni, että siitä kuulee mahdollisimman moni. 

Lehtonen pitää ääntä koiramaailman ongelmista muun muassa sosiaalisessa mediassa sekä juontamalla aiheeseen keskittyvää podcastia. Kevään aikana hän on myös julkaisemassa monimediallista projektia, johon hän on kerännyt kuva-aineistoa muun muassa koiramessuilta ja -näyttelyistä.

Lehtonen sanoo haluavansa herättää keskustelua kuvillaan, mutta myös herättää ihmiset ajattelemaan, millainen vastuu koiran hankkimiseen liittyy. Kuvat poikkeavat totutusta tyylistä, joita koiranäyttelyistä yleensä julkaistaan. 

– En ole ollut siellä Kennelliiton edustajana tai minkään koiran pr-lähettiläänä, vaan journalistina. Tuon esiin koiran ja ihmisen välisen suhteen ja miten koirasta tulee ikään kuin näyttelyesine. Koiralla haetaan sosiaalista hyväksyntää muilta ihmisiltä, ja pahimmillaan koirasta tulee oman egon jatke.

Lue myös: Ovatko koiranäyttelyt muinasjäänne vai hyvä harrastus? Näin Kennelliitto vastaa kritiikkiin

Koiranäyttelyt ravistelun tarpeessa

Lehtonen on julkaissut joitakin ottamiaan sosiaalisessa mediassa, ja saanut osakseen myös kovaa arvostelua koiraharrastajilta. Häntä on syytetty huomiohakuisuudesta ja vääristelystä. Palautetta on Lehtosen mukaan tullut varsinkin kaikkein aktiivisimmilta koiranäyttelyharrastajilta.

4:14img

Videolla Lehtonen kertoo saamastaan palautteesta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Jenna Lehtonen kertoo käyneensä Sukan kanssa yhdessä koiranäyttelyssä. Arvostelussa kiinnitettiin hänen mielestään huomiota epäolennaisiin asioihin. Koiran väritykseen toivottiin esimerkiksi lisää rikkonaisuutta ja kirsussa olisi pitänyt olla enemmän pigmenttiä.

– Ei sillä ole koiran kannalta mitään merkitystä. Koiranäyttelyitä pitäisi kyllä ravistella aika isosti. Kuin vanhaa lehtipuuta, jotta ne kuolleet oksat putoavat sieltä.

Cavalier kingcharlesinspanieli on englanninbulldoggin ohella toinen rotu, jonka kasvattaminen päätettiin kieltää Norjassa vuosi sitten oikeuden päätöksellä. Asian oli vienyt oikeuteen paikallinen eläinsuojeluyhdistys. Sittemmin paikallinen hovioikeus kumosi kasvatuskiellon englanninbulldoggin osalta.

Varsinkin lyhytkuonoisten koirarotujen terveysongelmien taustalla Jenna Lehtonen näkee yksinkertaisesti ulkonäkökeskeisen jalostuksen.

– Se on johtanut siihen, että meillä on tällaisia pokemonien näköisiä koiria, joilla on suuret silmät ja pieni pyöreä pää, joka muistuttaa ihmislapsen kasvoja. Tällöin puhutaan baby schema -teoriasta, joka saa meidät ihmiset lässyttämään tällaisille söpöille pikku lyttynaamoille, Lehtonen täräyttää.

*Päivitys kello 19.23: Lisätty viimeinen lause kappaleeseen Cavalier kingcharlesinspanieli on englanninbulldoggin ohella toinen rotu, jonka kasvattaminen päätettiin kieltää Norjassa vuosi sitten oikeuden päätöksellä. Asian oli vienyt oikeuteen paikallinen eläinsuojeluyhdistys. Sittemmin paikallinen hovioikeus kumosi kasvatuskiellon englanninbulldoggin osalta.

Tuoreimmat aiheesta

Koirat