Australiaan laittomasti pyrkineet turvapaikanhakijat joutuvat Naurulla sijaitsevassa pidätyskeskuksessa päivittäisen epäinhimillisen kohtelun ja jopa väkivallan uhreiksi, sanovat ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch (HRW).
Järjestöjen mukaan Australian palkkaamat terveydenhuollon ammattilaiset laiminlyövät velvollisuuksiaan ja hoitoa lykätään myös hengenvaarallisissa tilanteissa. Monet keskuksissa asuvat kärsivät vakavista mielenterveysongelmista.
Järjestöjen mukaan itsemurhayritykset ja itsetuhoinen käytös ovat yleisiä. Lisäksi paikallisten turvapaikanhakijoihin kohdistamia hyökkäyksiä jätetään tutkimatta ja rankaisematta.
Australian pidätyskeskuksissa pidetään noin 1 200 ihmistä, joista osa on lapsia. Suurin osa on viettänyt keskuksissa kolme vuotta vailla tietoa tulevasta.
"Ääretöntä julmuutta"
Australian viranomaiset ja hallinto ovat järjestöjen mukaan hyvin tietoisia pidätyskeskuksissa tapahtuvista ihmisoikeusrikkomuksista. Hallinnon "jatkuva kyvyttömyys puuttua vakaviin epäkohtiin" vaikuttaa olevan tarkoituksellinen tapa yrittää vähentää maahan laittomasti pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrää, järjestöt sanovat.
– Aikuisten ja jopa alaikäisten turvapaikanhakijoiden ajaminen murtumispisteeseen kaltoinkohtelulla vaikuttaa olevan yksi Australian tavoitteista Naurulla, sanoo HRW:n lasten oikeuksien asiantuntija Michael Bochenek.
Amnesty Internationalin tutkimuspäällikkö Anna Neistat kutsui Australian tapaa sulkea laittomasti venein Australiaan pyrkineet pidätyskeskuksiin "äärettömän julmaksi".
Australia säätelee journalistien ja tutkijoiden matkustamista pidätyskeskuksiin tiukasti, ja keskusten työntekijöitä sitoo vaitiolovelvollisuus. Amnestyn ja HRW:n edustajat pääsivät kuitenkin haastattelemaan 84:ää Naurun keskuksessa asuvaa heinäkuussa.
Haastateltujen joukossa oli myös pidätyskeskusten työntekijöitä, jotka ottivat puhuessaan riskin joutua rikossyytteisiin.