Iikka, 16, laittoi turbovaihteen päälle – suoritti vuodessa loppuun peruskoulun ja lukion

16-vuotias ylioppilas Iikka Kokko kertoo, että hänen opiskelussaan nopeus ja tiedonjano ovat valttia.

Peruskoulu tentitty, lukio suoritettu, avoimet yliopisto-opinnot aloitettu ja ylioppilaaksi kirjoitettu.

16-vuotiaalla joensuulaisella Iikka Kokolla on takana täysin poikkeuksellinen kouluvuosi, jolle ei tiettävästi löydy vertaista koko Suomesta. 

Miten tämä kaikki on edes mahdollista? 

Kokko kertoo, että hänen tapauksessaan suostuttiin soveltamaan perusopetuslain 18. pykälää erityisistä oppimisjärjestelyistä.

– Käytännössä minun kohdallani katsottiin, että minulla on ysiluokan sisältöä vastaavat tiedot jo olemassa, Kokko kertoo.

– Kun sain luvat siihen, niin sitten käytännössä minun ei tarvinnut käydä peruskoulua ollenkaan liikuntaa ja teknistä työtä lukuun ottamatta.

Kokolla on poikkeuksellista lahjakkuutta, jonka hän itse kertoo sikiävän valtavista kognitiivista kyvyistä ja loputtomasta tiedonjanosta. 

Toisin sanottuna hän oppii nopeasti ja saa paljon aikaiseksi.

– Pystyn omaksumaan lyhyessä ajassa laajoja kokonaisuuksia. Mutta kyllä minä keskityn tosi paljon itseä kiinnostaviin aiheisiin, jotka ovat käytännössä matematiikka ja fysiikka.

Fysiikka ja matematiikka kaikki kaikessa

Entä miksi juuri matematiikka ja fysiikka veivät hänet mennessään? Kokon mukaan matematiikka ja fysiikka ovat hänelle itselleen helpoin ja lähestyttävin tapa lähestyä ympäröivää maailmaa.

– Fysiikassa mennään perusasioihin, ja niitä kuvannetaan matemaattisilla malleilla. Kun matematiikassa mennään tarpeeksi pitkälle, niin pystytään luomaan ihan omia maailmoja.

Fysiikan alalajeista astrofysiikka ja tähtitiede ovat hänelle lähellä sydäntä. Idoleista ja esikuvista kysyttäessä vastaus voisi olla Stephen Hawking, vaikka se onkin hieman "klisee".

– Koen, että myöhemmin voi tulla näitä, kun pääsen kiinni tosi spesifiin alaan. Sitten voi avautua enemmän sellaisia esikuvallisia ihmisiä.

Kokko tietää, että tyttöystävän ja perheen kanssa hän ei pääse pureutumaan fysiikan ja matematiikan monimutkaisten kysymysten äärelle. 

Siksi avoimet yliopisto-opinnot ovat antaneetkin hänelle sopivan alustan keskustella kiemuraisista aiheista. Se on myös paikka, missä hän näkee lähitulevaisuuden.

– Ei perhe, ystävät ja lähipiiri tiedä tai ymmärrä ollenkaan, että mistä minä puhun, eikä heitä kauheasti kiinnosta, Kokko hymähtää.

– Mutta monet kurssit, mitä minulla on ollut yliopistossa, niin luentojen jälkeen on päässyt muiden kanssa keskustelemaan ja luennoitsijoiden kanssa väittelemään.

"On olemassa asioita, mitkä ei vain kiinnosta"

Mutta onko mitään ainetta, mitä Kokko ei osaisi? Vastaus on yksiselitteinen.

– Ei ole varmaan olemassa mitään, missä en voisi olla hyvä. Mutta on olemassa asioita, mitkä ei vain kiinnosta. 

– Tällainen on pakkoruotsi, en ole kertaakaan elämässäni tarvinnut sitä. Mutta jos minä tarvitsisin sitä jossain, niin kyllä pystyisin opiskelemaan sen kielen aika nopeasti. Mutta siinä pitää olla jotain muuta taustalla. 

Juttua korjattu 1.6. kello 18.33: Otsikkoa täsmennetty: Iikka suoritti peruskoulun loppuun vuodessa, ei siis koko peruskoulua. Peruskoulu käsittää vuosiluokat 1.–9.

Lue myös:

    Uusimmat