Ikäihmisten rahapelaaminen kasvussa – näistä syistä vanhuus voi laukaista peliriippuvuuden

1:15img
Veikkauksen poikkeuksellisen räikeä mainoskampanja valtasi Rautatieaseman, peliongelmaiset eivät päässeet pakoon – "Herätti suurta ahdistusta"
Julkaistu 16.12.2018 04:56

MTV UUTISET - STT

Ikäihmisten peliriippuvuuden taustalla ovat usein erilaiset elämän taitekohdat, kuten eläkkeelle jääminen ja siihen liittyvä tulojen lasku. Myös muut elämässä tapahtuvat muutokset saattavat altistaa rahapeliongelmalle, kerrotaan Peliklinikan tieto- ja tukipiste Tiltistä.

A-Klinikan johtavan ylilääkärin Kaarlo Simojoen mukaan ikäihmisten pelaamisessa on usein kyse päivien täyttämisestä – pelaaminen on ajanviettoa, joka muuttuu ongelmaksi.

– Kumppani on saattanut menehtyä, sukulaiset voivat olla kaukana ja verkostot ovat pienentyneet. Pelaaminen tuo helpotusta yksinäisyyteen, Simojoki kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessorin Hannu Alhon mukaan ikäihmisten peliriippuvuus kohdistuu useimmiten rahapeliautomaatteihin, joihin jäävät koukkuun erityisesti iäkkäämmät naiset.

Ongelmat voivat kärjistyä nopeasti

Alho kertoo, että pienituloisen eläkeläisen kohdalla taloudelliset ongelmat voivat kärjistyä hyvinkin nopeasti. Tästä seuraa usein masentuneisuutta, ahdistuneisuutta tai päihteidenkäyttöä.

Lue myös: Tältä se näytti: Veikkauksen poikkeuksellisen räikeä mainoskampanjaa valtasi Rautatieaseman, peliongelmaiset eivät päässeet pakoon – "Herätti suurta ahdistusta"

Alhon mukaan ikäihmiset ovat taitavia peittelemään ongelmiaan.

– Peittely-yritysten taustalla on häpeä: ”Kuinka minusta on tullut tällainen?”

A-Klinikan Simojoen mukaan ikäihmiset säästävät nuorempia herkemmin esimerkiksi lääke- ja ruokakuluistaan mahdollistaakseen pelaamista. Ikäihmisen ruokavalion yksipuolistuminen voi nopeasti vaikuttaa myös terveyteen.

Simojoki kertoo, että ikäihmisillä on erilaisen kulttuurisen taustansa takia usein nuorempia korkeampi kynnys hakeutua hoitoon. Heillä ei myöskään välttämättä ole samanlaista tietoutta peliongelmista tai niiden hoitokeinoista.

THL:n erikoistutkija Johanna Järvinen-Tassopoulos kertoo, että vuoden 2015 väestökyselyn perusteella suomalaisten 65–74-vuotiaiden rahapelaaminen on lisääntynyt. Yhdeksällä prosentilla 65–74-vuotiaista on riskitason pelaamista, ja kahdella prosentilla rahapeliongelma.

Tuoreimmat aiheesta

Rahapelit