Diagnosoitujen rahapeliriippuvuuksien määrä Suomessa on kasvanut 2010-luvulla, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Viralliset diagnoosit saattavat kuitenkin olla vain jäävuoren huippu.
Yhä useampi rahapeliriippuvainen saa diagnoosin sairaudelleen, selviää Nordic Studies on Alcohol and Drugs -julkaisussa ilmestyneestä tutkimuksesta. Tästä huolimatta riippuvuus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan alidiagnosoitu.
Vuosina 2011–2020 yhteensä 2617 täysi-ikäistä suomalaista sai rahapeliriippuvuusdiagnoosin. Diagnoosien määrä kasvoi lähes kaikissa ikäryhmissä, eniten 30–44-vuotiaiden naisten kohdalla. Kuitenkin kaikissa ikäryhmissä yli 60 prosenttia diagnoosin saaneista oli miehiä.
Vaikka rahapeliriippuvuuksia todetaan yhä useammin, on diagnoosien määrä edelleen vähäinen ongelman laajuuteen verrattuna. Vuonna 2019 ilmestyneen väestötutkimuksen mukaan noin 112 000 suomalaisella on rahapeliongelma ja heistä 52 000:lla varsinainen rahapeliriippuvuus.
– Vaikuttaakin siltä, että terveydenhuollossa rahapeliriippuvuutta ei tunnisteta ja osata diagnosoida riittävän hyvin, toteaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) apulaisylilääkäri, päihdepsykiatri Jonna Levola THL:n tiedotteessa.
Lue myös: Kotona isä veti sulakkeen seinästä, kun Kimmo pelasi liikaa – psykologi nimeää ongelmapelaamisen selkeät merkit: "Kertoo, että hallintaa ei ole"
Rahapeliriippuvuuden tunnistaminen on hankalaa
Rahapeliriippuvuus vaikuttaa kielteisesti niin ongelmapelaajaan kuin hänen läheisiinsä. Riippuvuus voi johtaa vakaviin talousvaikeuksiin sekä vaikeuttaa pärjäämistä opinnoissa tai työelämässä. Usein rahapeliriippuvuuteen liittyy muita samanaikaisia mielenterveyden häiriöitä ja päihderiippuvuuksia.
– Rahapeliriippuvuudesta aiheutuvien laaja-alaisten haittojen vähentämiseksi on tärkeää kasvattaa ammattilaisten tietoisuutta ongelman olemassaolosta, tukea varhaista tunnistamista, puheeksi ottoa ja kehittää edelleen tukea ja hoitoa helposti saataville, THL:n tutkimuspäällikkö Sari Castrén sanoo tiedotteessa.
Peliongelma ei näy ulospäin. Taloudellisten ongelmien lisäksi tunnusmerkkejä riippuvuudesta ovat esimerkiksi pelaamisen lopettamiseen tai vähentämiseen liittyvä levottomuus tai ahdistus sekä pelaamisen määrän salailu.
Vaikka peliongelma voi hävettää, kannattaa siihen yrittää puuttua. Apua voi hakea esimerkiksi Peluurin auttavasta puhelimesta (0800 100 101) sekä chatista, A-klinikoilta tai Pelirajat’on-vertaistuesta.
Lue myös: Kuusi tapaa, joilla elimistö kertoo sinun juovan liikaa olutta: "Iso hälytysmerkki"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Alla olevalla videolla Katri, 32, kertoo, miksi päätti luopua alkoholista: "Juttu, missä tein virheen."
8:41
Lähteet: THL 1 & 2, Päihdelinkki, Nordic Studies on Alcohol and Drugs