IL: Suomalaisten avustusinto Ukrainaan romahtanut

Suomalaisten Ukrainaan kohdistuvien avustusten määrä on romahtanut, kertoo Iltalehti.

Iltalehden selvityksen mukaan suomalaisten avustusinto Ukrainalle on laskenut huomattavasti vuodesta 2022. Tuolloin suomalaiset lahjoittivat eri keräystahoille niin rahaa kuin mittavia määriä vaatteita ja muita tarvikkeita. Lahjoituksia tuli jopa niin suurissa määrin, että useat tahot ilmoittivat, etteivät pysty enää ottamaan niitä vastaan.

Iltalehden tekemän selvityksen mukaan moni isompi Ukrainaan lahjoituksia keräävä järjestö, kuten Suomen Punainen Risti, Unicef, Pelastakaa Lapset ry ja Kirkon ulkomaanapu kertovat lahjoitusten laskeneen roimasti kahden vuoden takaisesta.

SPR kertoo lahjoitusten määrän pudonneen 39 miljoonasta eurosta noin 5 miljoonaan euroon vuonna 2023 ja vuonna 2024 lahjoituksia on saatu vain noin 1,5 miljoonaa euroa.

Iltalehden mukaan yhden avustusjärjestön keräämät lahjoitukset ovat pysyneet samana, tai jopa nousseet. Ukrainassa oleskeleville ja sieltä lähteneille ihmisille rahaa ja tarvikkeita keräävä Your Finnish Friends (YFF) sai vuonna 2023 kerättyä yhteensä 370 000 euroa ja tänä vuonna summa on jo nyt ylittynyt 10 000 eurolla.

– Olemme ansainneet tukijoidemme luottamuksen äärettömän pienillä sivukuluilla, läpinäkyvällä rahankäytöllä sekä avun vastaanottajien kiitosvideoilla, Kasper Kannosto kertoo Iltalehdelle.

Lahjoitusväsymys iskenyt

Miksi suomalaisten lahjoitukset ovat vähentyneet niin roimasti? Avustusjärjestöjen mukaan kyse on suuriin kriiseihin tyypillisesti liittyvästä turtumisesta. Järjestöjen mukaan kriisit kiinnostavat lahjoittajia eniten kriisin ensimmäisten viikkojen aikana, sitten huomio siirtyy muualle.

– Sodan pitkittyessä lahjoittajaväsymys on alkanut näkyä. Avun tarve Ukrainassa kuitenkin jatkuu, ja olemme kiitollisia jokaisesta lahjoituksesta, jonka saamme, UN Womenista kerrotaan Iltalehdelle.

Vaikka Ukrainan sota ei ole ainoa kriisi maailmalla, useamman avustusjärjestön mukaan apu Ukrainalle on kuitenkin ollut muita kriisejä pitkäkestoisempaa. Tässä järjestöt arvelevat median ja uutisoinnin olevan suuressa roolissa. 

Tällä hetkellä järjestöjen mukaan apua kaivataan erityisesti tulevaan talveen valmistautumisessa ja sodan keskellä elävien lasten ja nuorten psykologiseen tukeen.

Lue myös:

    Uusimmat