Suomi avustaa Itä-Ukrainassa alas ammutun malesialaiskoneen turmaa tutkivaa kansainvälistä tutkimusryhmää, kertoo Iltalehti.
Lehden mukaan Suomen puolustusvoimat antaa kansainväliselle tutkimusryhmälle asiantuntijaapuaan venäläisestä Buk-ilmatorjuntaohjuksesta.
Hoollannissa toimivan tutkimusryhmän edustaja on käynyt Suomessa ja puolustusvoimat auttoi tutkimusryhmää jo viime talvena. Tutkimusryhmään kuuluu asiantuntijoita Australiasta, Belgiasta, Malesiasta, Hollannista ja Ukrainasta.
Puolustusvoimat eivät kommentoi
Pääesikunta ja puolustusministeriö eivät halunneet kertoa lehdelle mitään yksityiskohtia Suomen antamasta tutkimustuesta.
– En voi sanoa yhtään mitään. Ei kukaan puolustusvoimista voi sanoa tähän yhtään mitään, pääesikunnan tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara vastasi Iltalehden haastattelussa.
Myös puolustusministeriö vaikeni Iltalehden kyselyyn vedoten keskeneräiseen tutkintaan.
Suomella erityisosaamista pudottajaksi epäillystä ohjuksesta
Läntisessä mediassa Buk-ohjus on yhdistetty vuosi sitten heinäkuussa alas ammuttuun malesialaiseen MH17-lentoon.
Asiaa tutkinut kansainvälinen työryhmä ilmoitti elokuussa, että sillä on hallussaan palasia, jotka saattavat olla peräisin venäläisestä Buk-ohjuksesta.
Suomen asiantuntijaosaaminen kiinnostaa tutkimusryhmää, sillä ainoana läntisenä Buk-ohjuksia käyttäneenä maana se tuntee järjestelmän erinomaisesti.
Vaikenemisen syynä Suomen sopimukset Venäjän kanssa?
Syy vaikenemiseen saattaa olla, että tutkijaryhmä on pyytänyt suomalaisilta vaiteliaisuutta.
Toinen syy voi olla se, että Suomi liikkuu luvallisuuden rajoilla. Ostaessaan ohjukset Venäjältä Suomi sitoutui olemaan luovuttamatta asejärjestelmän yksityiskohtaisia tietoja ulkopuolisille.
Buk-ohjuksia käytetään yhä eri puolilla maailmaa, vaikkeivat ne enää Suomessa ole palvelukäytössä.