Uransa lopettanut Ilari Filppula peräänkuuluttaa taklattavan vastuuta SM-liigassa. Hän ottaa selkeäsanaisesti kantaa JYPin ja Pelicansin jälkipuheita herättäneeseen törmäykseen.
LUE MYÖS: SM-liigaottelussa raju päähän kohdistunut taklaus – Pelicans-pakki: "Pitäisi kunnioittaa vastustajaa"
Ilari Filppula lopetti pitkän ammattipelaajan uransa viime kauden jälkeen. Hän on siirtynyt aktiiviseksi jääkiekon seuraajaksi.
SM-liigapelien katseleminen ei ole ollut hänelle täysin kivuton kokemus.
Filppulan tunteet nousivat pintaan varsinkin JYPin ja Pelicansin ottelussa sattuneessa rajussa tilanteessa, jossa kiekkoon kurottanut Pelicansin Miika Roine jäi JYPin puolustaja Niko Seppälän taklauksen alle.
Se herätti pohtimaan laajemminkin SM-liigan tilaa.
– Huolestuttaa erityisesti se, että taklattavalla ei tunnu olevan nykyään minkäänlaista vastuuta, Filppula tiivistää.
LUE MYÖS: Pelicans-luotsilta kriittinen puheenvuoro SM-liigan tuomaritoiminnasta – "Kukaan ei tiedä, mitä tuolla kentällä voi tehdä"
"Taklattavien pitäisi kunnioittaa itseään"
Kohutilanteessa Roine yritti tökätä kiekkoa yhdellä kädellä ja edetä näin maalitilanteeseen. Painopiste on törmäyshetkellä vaarallisen matalalla.
Seppälä oli lukinnut jo kohteensa, ja väistämätön tapahtui.
– En haluaisi missään nimessä, että ketään sattuu. Toivottavasti Roinekin on pian pelikunnossa, Filppula painottaa.
– Usein puhutaan siitä, että taklattavia pitäisi kunnioittaa. Voisi ajatella niin, että taklattavien pitäisi kunnioittaa myös itse itseään.
Filppulan mielestä Seppälä tekee tilanteessa juuri niin kun pakin siinä tilanteessa pitääkin.
– Jos hän (Seppälä) olisi vain antanut vastustajan (Roineen) mennä, kuka sitten olisi puhunut vastustajan kunnioittamisesta. Voitaisiinko sitten sopia, että jos jätetään taklaamatta, vastustaja antaa kiekon pois vapaaehtoisesti, koska häntä ei taklattu.
Filppula korostaa, että selkeistä ylöspäin suuntautuneista päätaklauksista pitääkin tulla rangaistus.
– Jos rintakehä osuu päähän, se ei ole enää taklaajan vika.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
Miksi ei taklata, vaikka voisi?
Filppulan sanoilla on painoarvoa sikälikin, ettei hän ollut urallaan itse mikään taklaaja, vaan enemmänkin niiden vastaanottaja. Filppula luisteli korostetun pystyssä, mikä auttoi havaitsemaan kentän tapahtumat.
Hän ei saanut urallaan yhtään päävammaa vastustajan taklauksista. Ainoa isku päähän tuli AHL:n Grad Rapids Griffinsissä, kun Toronto Marliesin kovaotteinen Jay Rosehill veti kyynärpäällä tilanteen ulkopuolella.
– Kerran menetin hanskan hyökkäyspäädyssä, ja vastustaja yritti lyödä kolme kertaa paljaaseen käteen. Se kertoi siitä mentaliteetista.
Filppula muistelee, miten JYPissä pelatessa tuli kirikiekko HPK:n Jukka Voutilaisen kanssa. Filppula yritti tökätä kiekkoa samaan tyyliin kuin Roine, ja "Vode" ajoi yli. Ei siitä tullut jäähyä sen aikaisilla säännöillä. Eikä Filppula siitä voinut syyttää kuin itseään.
Filppula arvelee, että sukupolvien välinen kulttuuriero on tuonut sekaannusta taklauspeliin. SM-liigakaukaloissa on vielä kovempaan ja aktiivisempaan taklauspeliin tottuneita veteraaneja, jotka taistelevat elintilasta kärkimiinojen huumassa eläneiden kikkapoikien kanssa.
– Se on iso ongelma, että ei edes osata odottaa, että kaukalossa voidaan taklata. Välillä peleissä tulee hämmästyttäviä tilanteita, kun otetaan vaan nätisti kiekkoa pois, vaikka olisi hyvä paikka taklata.
Jäähyjen kalastelu yleistä
Selkään taklaaminen on ehdottomasti kielletty, mikä on sinänsä hyvä sääntö, mutta se tuo omat ongelmansa.
– Voin sanoa suoraan, että omissa joukkueissakin on ollut pelaajia, jotka ovat käyttäneet sitä tietoisesti hyväksi. He kääntävät viime hetkellä selän, niin vastustaja saa jäähyn.
Jääkkiekkokaukalossa on paljon niin sanottuja koodeja ja kirjoittamattomia sääntöjä. Filppulan mielestä pitäisi kuitenkin erottaa oikeat säännöt ja herrasmiessäännöt.
– Voiko herrasmiessääntöjä velvoittaa noudattamaan, Filppula kysyy.
– Niin kauan kuin noudattaa sääntöjä, kunnioittaa myös vastustajaa.
Kokeneen kiekkomiehen mielestä taklauspelin säilyttäminen olisi ehdottoman tärkeää jääkiekolle. Tai jos se puuttuu, kyse ei ole enää jääkiekosta. Tai vähintään pelin luontainen virta katkeaa.
– Kun jossain pelissä vastaanotti avojään pommin, seuraavassa vaihdossa tilanteisiin suhtautui aivan eri tavalla. Riitti sekin, että joukkueessa joku muu taklattiin kovaa.
– Jos taklausta ei tarvitse varoa yhtään, voi kääntyä suoraan hyökkäyssuuntaan.