Ilja Janitskinin ja Johan Bäckmanin oikeudenkäynnissä tiukkaa vääntöä sananvapaudesta – syyttäjän mukaan tekivät toimittajan elämästä piinaavaa: "Se on käytännössä tuhonnut hänen elämänsä"

MV-julkaisun kunnianloukkaus- ja vainoamisoikeudenkäynti Helsingin hovioikeudessa alkoi maanantaina mielenilmauksella, pienellä nokkapokalla yleisön edustajien kesken ja Johan Bäckmanin tempauksella, jossa hän esitteli Pronssisoturi-patsaan pienoismallia.

Varsinainen istunto alkoi syyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen asiaesittelyllä. Hänen mukaansa Bäckman ja MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin tunsivat toisensa ja tekivät yhdessä toimittaja-kirjailija Jessikka Aron elämästä lähes mahdotonta.

Häirintäkampanja aloitettiin syyttäjän mukaan sen jälkeen, kun Aro oli tehnyt Ylelle vuonna syyskuussa 2014 artikkelin, joka käsitteli Venäjän informaatiovaikuttamista.

Hämäläisen mukaan Bäckman vainosi Aroa noin puolitoista vuotta ja kirjoitteli useille internetin sivustoille artikkeleita, joissa muun muassa halvennetaan Aroa esimerkiksi käsittelemällä hänen vanhaa rikostuomiotaan ja leimaamalla hänet amerikkalais-baltialaisten erikoispalvelujen agentiksi.

– Aroon kohdistunut vainoaminen on muiden tähän kokonaisuuteen kohdistuvien osatekojen kanssa käytännössä tuhonnut hänen elämänsä. Esimerkiksi liikkuminen yleisillä paikoilla on vaikeutunut.

Valheelliset väitteet aikaansaivat laajamittainen vihakampanjan

Käräjäoikeus katsoi aiemmin, että Bäckmanin esittämät valheelliset väitteet ja vihjaukset käynnistivät sosiaalisessa mediassa Aroon kohdistuneen, laajamittaisen vihakampanjan. Hän myös toimitti Arolle Viron kiistellyn Prossisoturi-patsaan kipsijäljennöksen, mitä Aro piti verhottuna uhkauksena.

Yksi kanava tämän vihakampanjan toteuttamiseksi oli syyttäjän ja käräjäoikeuden mukaan MV-julkaisu. Arosta kirjoitettiin hänen puolustuksensa mukaan liki 200 herjaavaa artikkelia MV-julkaisuun sinä aikana, kun Janitskin oli julkaisun takana.

Janitskin kiistää olleensa vastuussa MV-julkaisun sisällöstä ja syyllistyneensä rikoksiin toisin kuin käräjäoikeus aiemmin katsoi. Niin ikään käräjillä tuomittu Bäckman kiistää kaikki syytteet hovioikeudessa.

Bäckman: Ei vainoamista, keskustelu kuuluu sananvapauteen

Bäckmanin avustajan mukaan Bäckmanin kirjoitukset olivat yhteiskunnallista valtaa käyttävän toimittajan kirjoitusten arvostelua, joka kuuluu sananvapauden piiriin. Bäckmanin avustaja Noora Virta sanoi, että Aro on itse toimittajan ottanut esiin vieraan vallan aikeet vaikuttaa suomalaiseen päätöksentekoon.

– Keskustelu toimittajan kirjoituksista kuuluu sananvapauden piiriin. Päämieheni kirjoitukset eivät vastaa vainoamisen tunnusmerkistöä, Virta sanoi oikeudessa.

Se, että Aron vanhaan rikostuomioon liittyen on kirjoitettu satoja kirjoituksia ympäri internetiä, ei ole Virran mukaan Bäckmanin vika, vaikka Bäckman kaivoikin vanhan tuomion esille ja keskusteli siitä Janitskinin kanssa.

Aron asianajajan Martina Kronströmin mukaan on selvää, että Janitskin on toiminut Bäckmanin hyväksi. Puolustusasianajaja kertoi, että hänelle tulee edelleen huono olo lukiessaan muun muassa MV:ssä julkaistuja herjaavia tekstejä, jotka ovat oikeudessa kirjallisena todisteena.

Puolustuksen mukaan Aron elämänlaatu on heikentynyt huomattavasti, hänelle on aiheutunut pelkoa, ahdistusta ja kärsimystä sekä häneen kohdistuu viranomaistenkin mukaan impulsiivisen väkivallan uhka.

Yksi juttukokonaisuuden asianomistajista, mediayhtiö Sanoma on STT:n suurin omistaja. 

Lue myös:

    Uusimmat