On selvää, että Huoltovarmuuskeskuksessa (HVK) tehtiin virheitä suojavälinehankinnoissa. On loogista, että virheistä maksoi toimitusjohtaja työpaikallaan. Silti johtavien poliitikkojen, viime kädessä pääministerin, kannattaa harrastaa malttia potkujen jakelemisessa. Koronakriisin jälkiä nimittäin tullaan selvittämään vielä pitkään, ja olisi jumalallinen ihme, jos ei virheitä paljastuisi myös jatkossa, kirjoittaa MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen kommentissaan.
Pitkäperjantai ei ehtinyt kovin pitkälle, kun HVK:n toimitusjohtaja Tomi Lounema sai potkut. Irtisanomisilmoitus tuli sangen omituista reittiä, sen nimittäin antoi Suomen pääministeri Sanna Marin Ilta-Sanomien haastattelussa.
– Huoltovarmuuskeskus toimii työ ja elinkeinoministeriön alaisuudessa ja työministeri Tuula Haatainen arvioi toimitusjohtajan aseman pyytämänsä selvityksen perusteella. Pääministerin luottamusta toimitusjohtaja ei enää nauti, Marin sanoi perjantaina klo 13.02 julkaistussa haastattelussa.
Tällaisen lausunnon jälkeen oli pelkkä muodollisuus, että Haatainen alkuillan tiedotustilaisuudessa kertoi Louneman jättäneen eronpyyntönsä.
Halusiko pääministeri lähettää viestin?
Lounema tuskin missään tapauksessa olisi voinut säilyttää paikkaansa. Suomen Kuvalehti paljasti keskiviikkona, että HVK:n (eli valtion) liikekumppaneina suojavälinekaupoissa oli tahoja, joiden kanssa valtion ei kannattaisi olla missään tekemisissä.
Virheitä siis tapahtui, ja ne myönsi toimitusjohtajakin. Ja vastasi niistä työpaikallaan.
Jos asia olisi hoidettu tyylikkäästi, Lounema olisi saanut jättää eronpyyntönsä, jonka ministeri olisi hyväksynyt. Sillä siisti. Nyt tapahtui jotakin muuta. Pääministeri ilmoitti kylmästi lehden välityksellä, että korkea-arvoinen valtion virkamies joutaa mennä. Halusiko pääministeri tällä tempauksella lähettää viestin virkakuntaan laajemminkin? Jos halusi, viestin sisältö on tuima.
Vai onko pääministerillä jotakin sellaista tietoa tapauksesta, jota meillä muilla ei ole?
HVK:n virhe ei vaarantanut ihmishenkiä
Aiemmin tällä viikolla hallitus antoi giganttisen lisäbudjetin, jossa rahaa osoitetaan miljarditolkulla akuuttiin kriisinhoitoon, elinkeinoelämän elvyttämiseen ja kotitalouksen tukemiseen. Yksistään Huoltovarmuuskeskuksen kautta hallitus osoitti 600 miljoonaa euroa lääkkeiden, laitteiden ja suojavarusteiden hankintaan.
Tähän kaikkeen nähden HVK:n muutaman miljoonan euron huti suojavälinehankinnoissa on kikkare. Kenenkään henki ei vaarantunut, ja asiantuntijoiden mukaan saaduille välineille riittää tarvetta muualla kuin sairaaloissa.
Silkalla maalaisjärjellä tuntuu selvältä, että koronakriisin massiivisessa rahanjaossa jokainen shekki ei tule osumaan kohteeseensa. Kiireessä tulee huteja, ja hävikkiä syntyy. Avuntarvitsijoita on paljon, mutta samaan aikaan myös huijarit ja koijarit ovat liikkeellä. Niin Suomessa kuin maailmalla.
Olisi siis ihme, jos virheitä ei paljastuisi myös jatkossa. Niitä saattavat tehdä myös hallituksen vastuulliset poliitikot.
Kun koronakriisin jälkipyykkiä aletaan tosissaan pestä, syyllisiä voi näin pieneen maahan löytyä turhan paljon.