MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 18. toukokuuta 2023. Perjantain seuranta löytyy täältä.
|
Perjantain 19.5. seuranta löytyy täältä.
22.50: Zelenskyi: Ukrainan vastahyökkäysjoukot valmistautumassa
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan ukrainalaiset joukot ovat valmistautumassa vastahyökkäykseen.
Zelenskyi tapasi tänään Ukrainan armeijan komentajia. Zelenskyi ei kuitenkaan ole kertonut tarkempia tietoja vastahyökkäykseen liittyen.
– Vastahyökkäysjoukoilla menee hyvin, olemme valmistautumassa, mutta ei yksityiskohtia, Zelenskyi sanoi tapaamisen jälkeen.
Aiheesta uutisoi uutiskavana CNN. Joidenkin arvioiden mukaan Ukrainan vastahyökkäys olisi jo käynnissä.
19.45: Kreml uhkaa maanpetossyytteillä kolme venäläistiedemiestä, jotka työskentelivät hypersoonisen ohjusteknologian parissa
Kremlin mukaan kolmea venäläistä tiedemiestä, jotka ovat työskennelleet hypersoonisen ohjusteknologian parissa, uhkaa syyte maanpetoksesta.
Anatoli Maslovin, Alexander Shipljukin ja Valeri Zvegintsevin kollegat julkaisivat tällä viikolla avoimen kirjeen syytettyjen puolesta varoittaen, että syytteet uhkaavat vahingoittaa venäläistä tiedettä.
Kaikki kolme syytettyä ovat olleet johtavia akateemikkoja Siperian suurimmassa kaupungissa Novosibirskissa sijaitsevassa Khristianovich Institute of Theoretical and Applied Mechanics -tutkimuslaitoksessa. He ovat kansainvälisesti tunnettuja ja arvostettuja fyysikkoja, joiden tiedetään työskennelleen myös yhdessä.
Maslov ja Shipljuk pidätettiin viime kesänä. He odottavat oikeudenkäyntiä Lefortovon vankilassa eli samassa paikassa, jossa myös Wall Street Journalin toimittajaa Evan Gershkovichia pidetään.
Zvegintsev pidätettiin vasta hiljattain huhtikuussa, eikä pidätyksestä tiedetty julkisuudessa ennen kollegoiden 15. toukokuuta julkaisemaa avointa kirjettä. Zvegintsev on tällä hetkellä tuomittu Venäjällä kotiarestiin.
Törkeästä maanpetoksesta voi saada Venäjällä hiljattaisen lakimuutoksen jälkeen elinkautisen vankeusrangaistuksen. Maanpetoksia käsittelevät oikeudenkäynnit pidetään maassa suljettujen ovien takana.
18.37: Norja: Hävittäjien toimittaminen Ukrainalle ei agendalla
Norjalla ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa toimittaa Ukrainalle F16-hävittäjiä, sanoi maan puolustusministeri Bjørn Arild Gram tiistaina. Pääministeri ei myöskään halunnut spekuloida aiheella pidemmälle tulevaisuuteen.
18.22: Iso-Britannia ja Norja tiivistävät vedenalaista yhteistyötä
Iso-Britannia ja Norja ovat sopineet lisäävänsä yhteistyötä vedenalaisiin infrastruktuureihin kohdistuvien uhkien torjunnassa.
Iso-Britannian pääministeri Ben Wallace sanoi torstaina julkaistussa lausunnossa, että tiivistyvän yhteistyön taustalla on hyökkäys Nord Stream -kaasuputkeen. Maat haluavat yhteistoimin varmistua siitä, että vedenalaiset uhat havaitaan ja niitä vastaan puolustaudutaan niin, että Pohjois-Atlantin turvallisuus voidaan jatkossakin varmistaa.
17.24: Oppositiopoliitikko selviämässä sakoilla Venäjän sodan arvostelusta
Venäjällä syyttäjät vaativat sakkorangaistusta Jekaterinburgin entiselle pormestarille Jevgeni Roizmanille Venäjän armeijan halventamisesta. Hän sai syytteen Youtubeen viime kesänä lataamastaan videosta, jossa hän arvosteli Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Roizman on kiistänyt syytteet.
Jos Roizman, 60, selviää sakoilla, rangaistusta voi pitää lievänä, sillä vastaavilla syytteillä ihmisiä on tuomittu Venäjällä vuosiksi vankeuteen. Syyttäjät perustelivat lievää rangaistusvaatimusta muun muassa rikoksen vähäisellä vakavuudella ja lieventävillä asianhaaroilla kuten sillä, että Roizmanillla on pieniä lapsia ja että hän osallistuu hyväntekeväisyyteen.
Roizmanin tuomio langetetaan huomenna.
Roizmanista tuli kymmenen vuotta sitten Venäjän korkeaprofiilisin oppositiota edustava pormestari, kun hänet valittiin Jekaterinburgin johtoon. Hän toimi tehtävässä viisi vuotta.
Roizman on yhä suosittu hahmo Jekaterinburgissa ja vangitun oppositiohahmon Aleksei Navalnyin ystävä. Hän on yksi harvoista näkyvistä oppositiohahmoista, jotka ovat jääneet Venäjälle ja välttäneet vankeuden.
16.10: Norjasta turvapaikkaa hakenut entinen venäläinen palkkasotilas haluaa nyt takaisin kotimaahansa
Venäläisen palkka-armeija Wagnerin eniten komentaja Andrei Medvedev loikkasi talvella Norjaan ja haluaa nyt palata takaisin Venäjälle, vaikka tietää sen olevan hengenvaarallista.
Medvedev kertoi päätöksestään YouTube-videollaan.
– Viime aikoina olen päättänyt, että olen valmis palaamaan takaisin Venäjälle. Olen ottanut yhteyttä Venäjän Oslon-suurlähetystöön saadakseni apua, jotta paluutani voitaisiin helpottaa.
26-vuotias Medvedev pakeni tammikuussa Venäjältä Norjaan. Reutersin mukaan hän kiipesi piikkilanka-aitojen yli ja pakoili rajavartijoiden luoteja sekä koiria.
– Katsotaan, mitä Venäjällä tapahtuu. Jos he tappavat minut, ok. Jos eivät, iso kiitos siitä.
Lue lisää aiheesta: Norjasta turvapaikkaa hakenut entinen venäläinen palkkasotilas haluaa nyt takaisin kotimaahansa – "Jos he tappavat minut, ok"
16.05: Kiovan sotilashallinto: Kaikki kaupunkiin ammutut venäläisohjukset onnistuttiin tuhoamaan
Ukrainalaisviranomaisten mukaan Venäjä teki viime yönä jälleen ilmahyökkäyksen Ukrainaan. Ukrainan asevoimat kertoi ilmatorjunnan ampuneen yön aikana alas 29 venäläisohjusta. Ohjuksia kerrottiin olleen yhteensä 30 kappaletta.
Ukrainassa kuultiin yön aikana räjähdyksiä useilla alueilla, mukaan lukien maan pääkaupungissa Kiovassa, kertovat uutistoimisto AFP ja uutissivusto Kyiv Independent. Yksi ihminen kuoli ja kaksi loukkaantui ilmaiskujen seurauksena Odessassa Etelä-Ukrainassa.
Kiovassa kuultiin Kyiv Independentin mukaan yöllä ainakin viisi kovaäänistä räjähdystä. Kaupungin sotilashallinnon mukaan ilmatorjunta onnistui tuhoamaan kaikki venäläiskohteet ilmasta.
Sotilashallinnon mukaan ilmahyökkäys tehtiin strategisilla pommikoneilla ja risteilyohjuksilla.
Kyse oli jo yhdeksännestä Kiovaan kohdistuneesta ilmahyökkäyksestä tässä kuussa. Popkon mukaan Kiovaan kohdistuneiden ilmaiskujen sarja on ollut ennennäkemättömän voimakas ja intensiivisinen.
13.17: G7-maiden johtajat keskustelevat pakotteista venäläisille timanteille
G7-maiden johtajia on saapunut tänään Japanin Hiroshimaan Japanin G7-puheenjohtajakauden kruunaavaan huippukokoukseen. Kokouksessa on määrä keskustella muun muassa uusista Venäjälle asetettavista pakotteista.
Euroopan unionin viranomaislähteen mukaan asialistalla on ainakin Venäjän rahakkaan timanttiviennin rajoittaminen.
10.42: Viljaa kuljettanut juna suistui raiteiltaan Krimillä
Krimin niemimaalla viljaa kuljettanut juna on tahallaan suistettu raiteiltaan, alueen Venäjä-mieliset miehitysviranomaiset kertovat.
Paikallisen rautatieoperaattorin mukaan juna suistui raiteiltaan ulkopuolisten toimijoiden sekaantumisen takia. Kenenkään ei kerrota kuitenkaan loukkaantuneen onnettomuudessa.
Venäjä miehitti Ukrainaan kuuluvan Krimin vuonna 2014 ja julisti liittäneensä sen alueeseensa.
7.33: Runsas tuhat Venäjältä kutsuntoja paennutta odottaa turvapaikkapäätöstä Suomessa
Suomessa turvapaikkapäätöstä odottaa noin 1 100 Venäjän kansalaista. Syy turvapaikan hakemiselle on Venäjän kutsuntojen pakeneminen.
Suomi ja muut Pohjoismaat ovat päättäneet odottaa yhteistä eurooppalaista linjausta turvapaikkahakemuksista, kertoo sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Sanna Sutter STT:lle.
Kutsuntoihin voidaan Venäjän lakiuudistuksen myötä kutsua sähköisesti sekä asevelvollisia että reserviläisiä.
Suojelua pyytäneiden turvapaikkahakemukset ovat edenneet, mutta päätöksiä turvapaikoista ei ole vielä tehty.
5.32: Ilmahälytykset soivat laajasti koko Ukrainassa
Reuters kertoo ilmahälytysten soineen koko Ukrainassa torstaina aamuyöllä.
Ukrainan asevoimien Telegram-kanava kehotti pääkaupungin asukkaita pysymään suojissa. Varoituksia annettiin useille muille alueille, kuten Zhytomyrin alueelle pääkaupungin länsipuolella sekä Kirovohradin, Tšerkassin ja Dnipropetrovskin alueille Keski-Ukrainassa.
Hälytykset ulottuivat myös Kiovan pohjoispuolelle sekä etelään ja länteen Vinnystian, Khmelnitskyn ja Tšernivtsin alueille.
Presidentin kansliapäällikkö Andri Jermakin sanoi, että ukrainalaisten ei kannata jättää hälytyksiä huomioimatta.
Reutersin silminnäkijä Kiovassa kuuli ilmatorjuntayksiköiden olevan toiminnassa. Myös muissa suurissa kaupungeissa raportoitiin räjähdyksistä, mutta on epävarmaa, johtuivatko ne ohjusten iskuista vai ilmatorjunnasta.
Keskiviikko:
23.22: Lähes kaikki Euroopan neuvoston maat liittyivät Ukrainan sodan vahinkorekisteriin
Euroopan neuvoson huippukokous Islannin Reykjavikissa johti yhteen konkreettiseen lopputulemaan: Ukrainan sodan vahinkorekisterin perustamiseen.
Haagiin perustettava rekisteri kerää ja taltioi sodan aiheuttamia vahinkoja koskevat vaateet ja niihin liittyvät todisteet.
Suomesta tuli yksi rekisterin 40 perustajajäsenestä. Euroopan neuvoston jäsenmaista vain kuusi – Armenia, Azerbaidzhan, Bosnia ja Hertsegovina, Serbia, Turkki ja Unkari – jättäytyivät rekisterin ulkopuolelle.
22.39: Nimettömät EU-lähteet: Ukrainaa sotilaallisesti tukevaan EFP-rahastoon halutaan miljardeja lisää
Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan vastaava korkea edustaja Josep Borrell on ehdottanut 3,5 miljardin euron lisäämistä rahastoon, jota käytetään Ukrainan sotilaalliseen tukemiseen. Näin kertoivat nimettömät EU-lähteet keskiviikkona.
Lähteiden mukaan Borrell oli pyytänyt enemmän rahaa Euroopan rauhanrahasto EFP:lle, joka on jo tukenut Ukrainaa noin 4,6 miljardilla eurolla, sillä kirstun pohja on jo ilmeisesti alkanut häämöttää.