Viime aikojen terrori-iskujen aiheuttamat markkinareaktiot ovat jääneet yllättävän vaisuiksi, arvioi eläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio Ylen Ykkösaamussa.
– Uskon, että markkinat ovat jossain määrin turtuneita näihin. Vielä hetki sitten oli Lontoo, Pariisi ja Nizza. Uutisvirta on niin rajua.
Ritakallio muistutti, että vakaan talouskehityksen kannalta esimerkiksi terrorismi ja kriisit tuovat epävarmuutta, joka taas hidastaa talouskasvua. Hän havainnollisti asiaa toteamalla, että esimerkiksi Ilmarisen 37 miljardin euron salkku on hajautettu eri puolille maailmaa.
– Koko ajan täytyy olla hereillä, mitä maailmalla tapahtuu ja tehdä mahdollisimman viisaita johtopäätöksiä. Ei pidä panikoida, mutta ei myöskään olla reagoimatta, kun se on tarpeen.
Kiinalainen raha virtaa Suomeen
Timo Ritakallion mukaan kiinalaiset ovat nyt erityisen kiinnostuneita suomalaisista teknologiayhtiöistä ja teknologiaan liittyvästä osaamisesta.
Suomen ja Kiinan välisen hyvän suhteen hän arvelee johtuvan osin esimerkiksi historiallisista syistä. Ritakallion mukaan Suomella on kiinalaisten keskuudessa hyvä maine.
– Pidän itsestään selvänä, että yhä enemmän kiinalaista pääomaa tulee myös Suomen markkinoille.
Myös suomalaiset yritykset ovat olleet aktiivisia Kiinassa. Ilmarisen toimitusjohtaja arvioi, että suomalaiset yritykset työllistävät maassa noin 60 000 kiinalaista.
Suurvaltojen taloudellinen side vahva
Ritakallio muistutti, että markkinoiden kannalta myös suurvaltojen välisten jännitteiden kiristyminen on huono asia. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi eilen, että Yhdysvaltojen ja Kiinan väleissä tapahtui "valtavaa edistystä" Kiinan presidentin Xi Jinpingin vierailun aikana.
Ritakallion mukaan Kiinan talouden ylijäämä on vahvasti kytköksissä Yhdysvaltain talouteen.
– Ylijäämää on sijoitettu voimakkaasti Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoille. Kahden suurvallan yhteistyön hallittu kehittyminen on erittäin hyvä asia koko maailmantalouden kannalta.
Markkinoita on huolestuttanut Kiinan talouskasvun ennakoitua nopeampi hidastuminen. Ritakallio muistutti, että Kiinan kasvu on ollut hyvin vauhdikasta aina vuoden 2008 finanssikriisistä lähtien.
Kiinalaisen keskiluokan määrä on kasvanut suuresti, ja maa on sijoittanut esimerkiksi raaka-ainevarantoihin ja yrityksiin eri puolille maailmaa.
– Tähän asti Kiinassa on onnistuttu hallitsemaan talouden riskitekijöitä, ja yhteiskunta on muuttumassa kovaa vauhtia investointivetoisesta kuluttajavetoiseksi.