Kiina on politiikastaan huolimatta houkutteleva yrityksille: "Jos emme ole siellä, emme pärjää muuallakaan"

Tasavallan presidentti Alexander Stubb vieraili viime viikolla Kiinassa yli 30-henkisen yritysvaltuuskunnan kanssa. Kiinan markkinassa on yrityksiä houkuttelevia tekijöitä maan poliittisesta tilanteesta huolimatta.

Suomalaisen yritysvaltuuskunnan Kiinan-vierailu onnistui erinomaisesti, toteaa Elinkeinoelämän keskusliiton kansainvälisestä kaupasta vastaava johtaja Timo Vuori.

– Ensinnäkin pitää nostaa hattua tasavallan presidentille, että hänelle on näin lyhyessä ajassa avautuneet ovet Kiinaan.

Vuoresta on tärkeää, että Kiinassa keskusteltiin politiikan ohella myös talousnäkökulmasta, sillä maa on tärkeä maailmantalouden toimija.

Hänen mukaansa vastaavanlaiset vierailut auttavat ymmärtämään Kiinan kehityssuuntaa. Kiina on ollut varsin eristäytynyt koronapandemian aikana ja sen jälkeenkin.

– Sen takia on tärkeää, että juttelemme heidän kanssaan poliittisesta suunnasta, että mihin Kiina on menossa. Ymmärrämme siihen liittyviä riskejä, mutta myös yhteisiä teemoja.

Kiinassa toimimiseen kannustavat markkinan koko ja kehitysnopeus

Kiina asettaa strategisia tavoitteitaan viisivuotissuunnitelman perusteella, ja Vuoren mukaan Kiina on viime vuosina pyrkinyt suosimaan paikallisia toimijoita muun muassa lainsäädännön keinoin.

– Samaan aikaan siellä on edelleen paljon liiketoiminta-alueita, joissa valtiovalta ei ole ohjaamassa markkinoita niin paljoa ja joissa on tilaa vielä kansainvälisille toimijoille.

Hänen mukaansa Kiinan markkinoilla toimimisen puolesta puhuvat markkinan koko ja kehityksen nopeus, vaikka valtio tiukentaakin otettaan taloudestaan.

– Moni yritys sanoo, että jos emme ole Kiinassa, emme pärjää muuallakaan maailmassa. Silloin emme ole mukana maailmantalouden kehityksessä, jota Kiina vie omalta osaltaan eteenpäin.

Vuori sanoo, että yritykset toimivat lähtökohtaisesti omien riskiarvioidensa perusteella markkinoilla niin kauan kuin sääntely sen sallii. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on hänen mukaansa testipala myös Euroopan unionin ja Kiinan välisille suhteille.

– Kiina käy jonkinlaista nuorallatanssia suhteessa Venäjään. Jos se tekee vääriä liikkeitä, Yhdysvallat reagoi väistämättä ja ehkä EU myös.

Katso haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin pääkuvan paikalta löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat