Tiistaista on tulossa pakkasen purevuudelta Suomen talven kylmin päivä, ennustetaan Ilmatieteen laitoksella. Koillistuuli terävöittää Siperiasta saapuvan kylmän ilman hyytävimmilleen aamulla ja aamupäivällä.
– Pelkillä pakkasasteilla mitaten pakkanen kiristyy vielä kovemmaksi keskiviikkona. Silloin tuuli on kuitenkin jo laantunut, ja kevätaurinko pääsee lämmittämään päivällä. Sikäli voi sanoa, että kaikkein kylmintä on tiistaina, vertasi päivystävä meteorologi Jari Tuovinen STT:lle.
Tiistaina pakkanen vastaa hänen mukaansa Etelä-Suomessakin purevuudeltaan ainakin 20:tä, ehkä jopa 30:tä pakkasastetta. Mittarien elohopea puolestaan putoaa keskiviikkona Etelä-Suomessa noin 25 miinusasteeseen.
Lue myös:
Talven hyytävin päivä tulossa huomenna: Kuvat paljastavat, mistä lämpö karkaa
Pakkasen kanssa ei ole leikkimistä: maanantai-illasta keskiviikkoaamuun pakkanen voi aiheuttaa terveysongelmia riskiryhmille.
– Viiltävimmän kylmät olot koetaan Savo-Karjalassa eli Pohjois- ja Etelä-Karjalassa sekä Etelä-Savossa.
Suomi silti säästyy meteorologi Tuovisen mukaan Siperian rajuimmilta hönkäilyiltä. Tiistaina tuulee onneksi koillisesta, itätuuli iskisi lähi-Venäjällä nyt koetut 40 asteen pakkaset suoraan Suomeen.
"Peto idästä" saapumassa
Baltiassa, Keski-Euroopassa ja jopa Välimeren pohjoisrannikolla sen sijaan saadaan ihmetellä lähipäivinä arktisia oloja. Puolan pohjoisosissa kirvisteltiin jo maanantain vastaisena yönä 26 asteen pakkasissa. Koillisvirtaus samoin toi esimerkiksi Roomaan ensimmäiset lumisateet kuuteen vuoteen.
Brittimedia puolestaan valmisteli saarivaltion väkeä tulevaan antamalla ilmiölle nimen Beast from the East (Peto idästä).
Euroopassa nyt koettavan jäätävän kelin taustalla ovat muutokset yläilmakehässä pohjoisella napa-alueella.
Maapallon katolle muodostuu joka talvi niin kutsuttu polaaripyörre. Tämä tarkoittaa, että kylmä ilma kiertää vastapäivään laajalla alueella noin 10–80 kilometrin korkeudessa.
Joskus pyörre hajoaa useaan osaan, yleensä kahteen. Näin kävi pari viikkoa sitten.
Seurauksena stratosfääri eli ilmakehän yläosa alkoi lämmetä. Tämä vaikuttaa ilmavirtausten suuntaan lähempänä maan pintaa. Lopputuloksena on, että Eurooppaan saadaan nyt lauhan länsivirtauksen sijasta hyvin kylmä ilmavirta idästä ja pohjoisesta.