Suomi kuuluu Forecan mukaan vastaisuudessa hyvin kylmän ilmamassan piiriin, mikä mahdollistaa lumipyryt ja paukkupakkaset. Lunta voi tulla myös eteläiseen Suomeen.
Euroopan suursäätilaa ohjaava suihkuvirtaus on jämähtämässä kauas Suomen eteläpuolelle, kertoo meteorologi Markus Mäntykannas Forecan tuoreessa blogissa.
Suihkuvirtauksen jumittaminen Keski-Euroopan ilmatilassa voi Mäntykannaksen mukaan tietää Pohjois-Eurooppaan hyytäviä aikoja.
– Lumipeite voi pian tulla rytinällä maan eteläosaankin, ja pohjoisessa Suomessa paukkupakkaset voivat jatkua pitkään, jos sää on heikkotuulista ja pilvipeite vähäistä, Mäntykannas toteaa.
Suihkuvirtauksella tarkoitetaan troposfäärin, siis ilmakehän, alimman kerroksen ylimmässä osassa puhkuvaa voimakkaan ilmavirtauksen aluetta. Se jakaa erilaiset ilmamassat toisistaan.
Yleensä suihkuvirtaus syntyy alueelle, jossa pohjois–etelä-suuntaiset lämpötilaerot ovat suurimmillaan.
Lue myös: –31.4! Pekka Pouta kertoo hyisestä kuopasta
Suihkuvirtaus voi pysyä samalla reitillä kuukausia
Voimakkaasti mutkitteleva suihkuvirtaus voi äärimmillään tuoda pakkasia ja lumisateita Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-itään asti, Mäntykannas selvittää. Toisessa ääripäässä se taas voi sulattaa hankia ja jääpeitettä Norjan Huippuvuorilla.
Toisinaan suihkuvirtaukset matelevat samalla reitillä pitkiäkin aikoja. Tämän vuoksi samantyyppinen säätilanne voi jatkua tietyllä alueella viikkoja, jopa kuukausia.
Lokakuun puolivälissä polaarinen suihkuvirtaus jämähti Suomen eteläpuolelle, mikä mahdollisti vuodenaikaan nähden hyvin talvisen sään eri puolilla maata. Nyt sama näyttäisi toistuvan.
Lue myös: Lappiin povataan pakkasjäristyksiä – tästä on kyse
Talvinen jakso edessä
Mäntykannaksen mukaan merkit viittaavat nyt siihen, että marraskuun loppupuoli voi olla Suomessa hyvinkin talvinen.
– Tämän ajatukseni perustan siihen, että tällä hetkellä eri säämallit ennakoivat suihkuvirtauksen reitin pysyttelevän marraskuun jälkimmäisellä puoliskolla pääosin Suomen eteläpuolella, jolloin jäisimme pitkäksi aikaa polaarisen, talvisen ilmamassan vaikutusalueelle.
Vaihtoehtoisesti suihkuvirtaus voisi ajoittain tehdä myös syvän mutkan Suomen kohdalla etelään. Siinäkin tässäkin tapauksessa Suomi olisi suihkuvirtauksen kylmällä puolella.
– Näyttää kovasti siltä, että korkeapaine toisensa perään pyrkii hallitsemaan Pohjois-Euroopan säätilaa ja niinpä Atlantin lauhduttavat matalapaineet joutuvat väistämään kohti keskistä Eurooppaa.
– Mielenkiintoni kohdistuu erityisesti 20. marraskuuta alkavaan viikkoon. Suomi on talvisessa ilmamassassa ja matalapaineiden ennustetaan kulkevan pääsääntöisesti Suomen eteläpuolella tai eteläistä Suomea viistäen. Vastaavassa asetelmassa on aikaisempina vuosina maan etelä- ja keskiosassa koettu sakeita lumipyryjä.
Pakkanen on kireää
Kaikki riippuu Mäntykannaksen mukaan siitä, mitä reittiä matalapaineet kulkevat.
– Periaatteessa mahdollisuudet sakeaan lumentuloon ovat olemassa, jos Atlantin matalapaineet viistävät Suomea kylmän ilmamassan alueella. Ympäristöään lämpimämpi Itämeri voi voimistaa sateita tähän aikaan vuodesta.
Pohjoisessa Suomessa puolestaan pakkanen tulee olemaan useampana päivänä kireää erityisesti yö- ja aamuaikana. Pakkanen voi ajoittain olla kireää myös maan keskivaiheilla. Kireän pakkasen raja on pohjoisessa 25, maan keskivaiheilla 20 ja etelässä 15 pakkasastetta.
Talvisesta marraskuun jatkosta huolimatta ECMWF:n tuorein vuodenaikaennuste joulu–helmikuun jaksolle ennakoi tavanomaista lämpimämpää talvea Suomeen.