Rakettitukku kertoo tehneensä linjauksen, että rakettien hinnat eivät nouse muiden hintojen noustessa, jotta mahdollisimman monella olisi varaa raketteihin.
On jälleen se aika vuodesta, kun ihmiset valmistautuvat vuoden vaihtumiseen. Monille suomalaisille nakkien, lihapullien ja perunasalaatin lisäksi raketit ja tähtisädetikut ovat iso osa uuden vuoden juhlistamista.
Ilotulitteiden myynti alkoi Rakettitukussa keskiviikkona ja jatkuu aina uudenvuodenaattoon saakka. Ilotulitteita saa ampua uudenvuodenaattona, eli 31. joulukuuta kello 18 alkaen. Rakettien ampuminen tulee päättää kello 2 maanantain vastaisena yönä.
Lue myös: Vielä vuosituhannen alussa nuoret leikkivät sotaa roomalaisilla kynttilöillä – yllättävä ilotulitevaara vaanii lapsia yhä uuden vuoden jälkeen
Tänä vuonna moni suomalainen on kiristellyt kukkaron nyöriä hintojen noustessa, mutta ainakin toistaiseksi näyttää siltä, että ilotulitteissa ei säästellä.
Toimitusjohtaja Emilia Lehdon mukaan myynti on nimittäin ollut tähän mennessä viime vuoden tasolla.
– Myyntipisteillä ihmiset ovat kommentoineet, että ilotulitteet ovat kuitenkin suhteellisen pieni ostos, eikä esimerkiksi ulkomaanmatka, johon äkkiä uppoa isompi määrä rahaa, Lehto pohtii.
Vuosien varrella inflaatio on näkynyt myös ilotulitteiden hinnoissa, mutta eivät tänä vuonna.
– Teimme tälle vuodelle linjauksen, että emme nosta hintojamme, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus ostaa ilotulitteita muiden kulujen noustessa, Lehto kertoo MTV Uutisille.
Lue myös: Tällaistako on uusivuosi ilotulitteiden jälkeen? Espoossa juhlittiin näyttävin laservaloin: "Ehkä muutkin seuraavat pikkuhiljaa perässä"
Osa käyttää raketteihin satoja, jopa tuhansia euroja
Suomalaiset käyttävät ilotulitteisiin rahaa Lehdon mukaan keskimäärin noin 60 euroa. On myös niitä, jotka haluavat ”sijoittaa” ilotulitteisiin riihikuivaa useiden satojen eurojen edestä.
On myös niitä yksittäisiä tapauksia, joiden rakettibudjetti pyörii nelinumeroisissa luvuissa.
– Yksittäinen isoin tuote on 199,99 euroa ja siihen, kun ottaa muutaman padan lisäksi, siitä tulee äkkiä muutama satanen, Lehto sanoo.
Lehto odottaa ilotulitteiden myynnin olevan tänä vuonna viime vuoden kaltainen. Ehkä jopa parempi, sillä sääennuste näyttää tällä hetkellä paremmalta kuin vuosi sitten.
Perinteisesti vilkkain päivä ilotulitteiden myynnin osalta on ollut vuoden viimeinen päivä, 31. joulukuuta. Tänä vuonna myynti saattaa jakautua tasaisemmin useammalle päivälle, sillä vuoden vaihtumista juhlistetaan sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä.
Lehdon kokemuksen mukaan moni suuntaa pidemmän viikonlopun viettoon esimerkiksi mökille, jolloin rakettiostokset saatetaan tehdä jo perjantain ja lauantain aikana.
– Perjantaina ihmisillä on myös tilipäivä – moni asia vaikuttaa, Lehto sanoo.
Jos aiot ampua raketteja tänä vuonna, muista nämä ohjeet:
- Käytä ampuessa suojalaseja. Ne ovat lain mukaan pakolliset rakettien ampujalle, minkä lisäksi suojalaseja suositellaan myös ilotulitusta sivusta seuraaville.
- Ammu raketteja vain aikana, kun se on sallittua (31.12. kello 18 – 1.1. kello 2)
- Ammu raketteja alueella, jossa niiden ampuminen on sallittua ja turvallista. Monissa kaupungeissa ilotulitteiden käyttö on kiellettyä keskusta-alueilla.
- Älä luovuta ilotulitteita alaikäisille.
- Ammu raketteja selvinpäin – ei siis minkään päihteen vaikutuksen alaisena.
- Ilotulitteiden savujen hengittäminen on haitaksi terveydelle.
- Lue ja seuraa raketeissa olevia käyttöohjeita.
5:34
Lue myös: Näppärä kikka tuo turvaa koiralenkeille – edessä karkaamisen ruuhka-aika
Maakunnissa raketteja ammutaan pääkaupunkiseutua innokkaammin
On selvää, että kunkin rahatilanne määrittelee, miten paljon räiskettä vuodenvaihteeseen pystyy sijoittamaan. Myös vuodenvaihteen sää määrittelee, kuinka moni suomalainen ammuskelee raketteja taivasalla.
Rakettikaupassa on paljon myös alueellisia eroja. Rakettitukun toimitusjohtajan mukaan mikään maakunta ei erityisemmin erotu euromäärällisesti muiden joukosta, mutta raketteja ammutaan innokkaammin muualla kuin pääkaupunkiseudulla.
– Maakunnissa on hyvät tilat ampua, siellä rakettien ampuminen on asukaslukuun suhteutettuna suositumpaa.
Alueelliset erot näkyvät myös rakettien laadussa. Esimerkiksi alueilla, joissa on lunta, perinteiset ”keppiraketit” menevät paremmin kaupaksi.
Tällä hetkellä suomalaiset suosivat Lehdon mukaan etenkin patatuotteita.
– Yhdellä sytytyksellä sytytettävä, ja jossa on padan koosta riippuen jopa 1,5 minuuttia kestävä ilotulitusnäytös
– Ne ovat helppoja ja turvallisia käyttää, Lehto pohtii patatuotteiden suosiota.