Koronatilanne nosti vuosi sitten influenssarokotteiden kysynnän ennätyksellisen korkealle, mikä johti monin paikoin rokotteiden puutteeseen. Alkavalla influenssakaudella viime vuoden tilanne on otettu huomioon uudella linjauksella.
Influenssarokotteet lopussa, rokotusaikoja on jouduttu perumaan. Tällaisia otsikoita sai lukea viime marraskuussa.
Kun väestössä levisi terveydelle vaarallinen koronavirus, innostui kansa tavallista tarmokkaammin ottamaan myös suojan kausi-influenssaa vastaan. Tämä yllätti kunnat, joissa influenssarokotteita on jäänyt aiemmin myös yli.
Tänä vuonna THL on hankkinut pistettäviä rokoteannoksia 300 000 viime vuotta enemmän eli kaksi miljoonaa annosta. Rokotteita on siis enemmän, minkä lisäksi kansallisen rokotusohjelman kriteeristöä on hieman tarkennettu sosiaali- ja terveysministeriön (STM) toimesta.
Ennen maksuttomia influenssarokotteita voitiin jakaa hövelimmin myös riskiryhmien läheisille. Tänä syksynä rokotteen saavat vain sellaiset henkilöt, jotka ovat jatkuvasti lähikontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen.
Kenelle influenssarokote? Kansallisen rokotusohjelman mukaisesti influenssarokotteen saavat maksutta:
Rokotteen voi saada myös omakustanteisesti lääkärin reseptillä, yksityiseltä terveysasemalta tai työterveyshuollosta. Apteekista ostetun influenssarokotteen hinta on noin 15 euroa. Lähde: THL |
MTV Uutiset kysyi viidestä suuresta kunnasta, miltä alkanut influenssarokottamiskausi näyttää.
Helsinki
Pääkaupungin koronarokotuspisteet muuttuivat tällä viikolla kertaheitolla influenssarokotuspisteiksi. Ensimmäisen viikon sisään oli tullut jo noin 30 000 varausta rokotuksiin, kertoo terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.
THL:n kriteeristöä noudatetaan tänä vuonna pilkun tarkasti. Se saattaa johtaa tilanteeseen, jossa aiemmin maksuttoman rokotteen saanut kaupunkilainen jää nyt nuolemaan näppejään.
– Olemme nyt todella tarkkoja. Jos rokotetta hakee kansalliseen rokotusohjelmaan kuulumaton, niin voi tulla täystyrmäys.
Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö influenssarokotetta voisi saada, sen vain joutuu hankkimaan ja kustantamaan itse. Kaupungin terveysasemilla voidaan pistää myös lääkärin määräämällä reseptillä apteekista hankittuja rokotteita.
Lukkarisen mukaan aiempina vuosina maksuttomia influenssarokotteita saatettiin antaa vapaammalla kädellä esimerkiksi riskiryhmäläisten perheenjäsenille. Silti niitä jäi aina yli.
Viime vuonna kansalaisten into ottaa influenssarokote kuitenkin kasvoi merkittävästi ja johti hetkellisesti saatavuuden huononemiseen. Riskiryhmäläiset saatiin kuitenkin lopulta rokotettua, kun ohjeistuksen noudattamista tarkennettiin hyvissä ajoin. Lukkarisen mukaan kukaan rokotteen halunnut riskiryhmäläinen ei kuitenkaan jäänyt ilman.
Turku
Turun tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo esimerkin tilanteesta, jossa aiemmin maksuttoman influenssarokotteen saattoi saada, mutta uuden kriteeristön mukaan jää ilman.
Jos kouluikäisellä lapsella on astma, niin aiemmin hänen perheenjäsenensä pystyi saamaan maksuttoman rokotteen. Uuden kriteeristön mukaan astman täytyy olla vaikea-asteinen, jotta edes lapsen yli 7-vuotiaat sisarukset lasketaan kansallisen rokotusohjelman piiriin.
Peltoniemen mukaan uusi kriteeristö johtaa luultavasti siihen, että koululaisten influenssarokotekattavuus laskee. Influenssat leviävät herkästi juuri lasten keskuudessa.
– Emme kuitenkaan tiedä, miten perheissä toimitaan. He saattavat hankkia rokotteita yksityisesti ja pistättää niitä kaupungin toimipisteillä, Peltoniemi kertoo.
Turussa odotetaan vähintään viime vuoden tasoista vilkkautta influenssarokotusten ottamiselle. Kaupungin saamat puheluiden määrät ovat kasvaneet huimasti, mitä osaltaan voi selittää epäselvyyden muuttuneissa kriteereissä.
Ajan influenssarokotukseen voi varata myös sähköisesti, Peltoniemi muistuttaa.
Influenssakausi jäi viime vuonna käytännössä kokonaan välistä, kun koronarajoitukset estivät tautien leviämisen. Välivuosi voi tarkoittaa pahempaa influenssakautta tulevalle talvelle.
– Siitä syystä influenssarokote on erityisen tärkeää ottaa tänä vuonna.
Tampere
Tampereella rokottaminen on päästy aloittamaan hallitusti. Lokakuussa tyhjäkäynnillä olleilla koronarokotuspisteillä annettiin myös influenssapiikkejä.
– Näyttää siltä, että rokotehalukkuus on aiempia vuosia suurempaa, kertoo hoitotyön päällikkö Birgit Aikio.
Aikio toivoo, ettei rokotteiden saatavuudelle käy kuin vuosi sitten. Silloin ne loppuivat ”kuin seinään” marraskuun puolivälin paikkeilla. Hänen mukaansa onkin tärkeää, että rokotteita tilataan kulutuksen mukaan, eikä varastojen täydeltä kerralla.
Tampereella rokotetaan ryhmä kerrallaan. Ensin rokotteen saavat sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmään kuuluvat, yli 65-vuotiaat ja alle 7-vuotiaat, sitten lähipiiri.
– Koronarokottamisen kokemusta hyödyntäen noudatetaan prioriteettijärjestystä, ja näin rokotteet saadaan riittämään.
Vielä rokottamisen kanssa ei ole kiire. Influenssakausi sijoittuu tavallisesti vuodenvaihteesta kevääseen.
Espoo
Espoossa puhelinlinjoilla on ruuhkaa ja takaisinsoittoja on jonossa, kun ihmiset ovat alkaneet varata aikoja rokotuksiin. Kysyntä on rokotusten alkaessa usein kaikista suurinta, muistuttaa terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen.
– Joulua kohti usein rauhoittuu, varmasti myös muissa kunnissa.
Toimitukset ovat toimineet Paanasen mukaan hyvin. Espoo tilaa rokotuksia tarpeen mukaan.
Uutta STM:n asetusta pyritään noudattamaan tarkasti. Aiempi kansallinen linjaus oli laveampi, minkä takia Espoossakin rokotteita annettiin laajemmalle joukolle.
Toisaalta koronaa edeltäneinä vuosina rokotteiden riittävyydestä ei tarvinnut kantaa huolta, sillä kansalaiset ottivat niitä vähemmän.
Kun viime vuonna rokotteista alkoi olla pulaa, jouduttiin myös Espoossa miettimään tarkemmin, keille rokotteita annetaan.
– Vuosi sitten jouduimme itse kiristämään lähipiirin määritelmää kesken rokotuskampanjan.
Espoossa rokotteen hankkiminen on helppoa, vaikka ei olisikaan oikeutettu maksuttomaan annokseen. Reseptin saamista varten on perustettu oma puhelinnumero, minkä lisäksi ajan voi helposti varata pistämistä varten.
– Pyrimme tekemään rokotteen ottamisen helpoksi.
Oulu
Oululaiset ovat lähteneet innokkaasti rokotettaviksi. Vielä on kuitenkin liian aikaista arvioida, millainen on rokotteiden lopullinen menekki.
– Tämän viikon kaikki rokotusajat ovat menneet kaupaksi, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jarkko Huusko.
Huuskon mukaan olisi tärkeää, että riskiryhmät ottaisivat rokotteen, sillä influenssakaudesta voi tulla ärhäkkä, kun yhteiskunta on viime vuotta avoimempi.
Oulussa influenssarokotteen voi hankkia myös omakustanteisesti olemalla yhteydessä omaan terveysasemaan reseptiä varten ja rokotteen hankinnan jälkeen pistättää sen kaupungin toimipisteellä.