Influenssakauden arvioidaan alkavan Suomessa parin kuukauden sisällä, mutta yksittäisiä viruslöydöksiä on jo tehty, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek MTV Uutisille.
Influenssaa vastaan voi suojautua rokottautumalla, ja osa hyvinvointialueista onkin jo aloittanut niiden antamisen.
– Viimeisetkin hyvinvointialueet aloittavat rokotusten jakamisen ensi viikolla tai viimeistään sitä seuraavan viikon alussa, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.
Tänä vuonna yhtä suurta massarokotuspaikkaa ei ole Kontion mukaan käytössä missään päin Suomea, vaan esimerkiksi Helsingissä rokotuksia jaetaan kymmenessä eri rokotuspisteessä.
Influenssarokotetta muutettu lupaavin tuloksin
Influenssarokotteita on tilattu Suomeen suurin piirtein saman verran kuin aiempinakin vuosina, eli noin 1,8 miljoonaa kappaletta.
Influenssarokotteen saavat ilmaiseksi kansallisessa rokoteohjelmassa maksutta muun muassa 65 vuotta täyttäneet, raskaana olevat, alle 7-vuotiaat lapset sekä sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.
Lue myös: Miten suojautua väestöön iskevältä infektioryöpyltä? – "Olen lääkärinä suositellut ehdottomasti..."
Tänä vuonna influenssarokotteeseen on vaihdettu toisen A-viruksen kanta, jonka toivotaan suojaavan paremmin infektiolta, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.
– Toiveena tietysti aina on, että rokotteeseen valitut virusantigeenit vastaisivat hyvin kiertäviä viruksia.
Rokotteesta on saatu kuitenkin jo lupaavia tuloksia eteläisen pallonpuoliskon tehotutkimuksissa.
– Varsinkin lasten ja nuorten osalta osuvuus on ollut varsin hyvä.
Nohynekin mukaan rokote esti tehotutkimuksissa vanhempien henkilöiden osalta noin puolet viruksesta.
– H3N2-virusta vastaan rokotteen antigeeni ei ole ollut koskaan kovin hyvä vanhemmilla ihmisillä.
– Mutta jos ajatellaan, kuinka yleinen influenssa on, niin jopa puolen estyminen on äärettömän tärkeä ja hyvä lopputulema.
Milloin influenssarokote kannattaa ottaa?
THL suosittelee, että vanhemmille sekä sairaille influenssarokote annettaisiin nyt marraskuun aikana, kun influenssakausi on alkamassa, jotta se suojaisi mahdollisimman pitkään.
Suojan kehittymiseen kuluu aikaa 1–2 viikkoa.
Lue myös: Husin apulaisylilääkäri varoittaa jopa neloisepidemiasta
Nohynek suosittelee influenssarokotteen ottamista myös nuoremmille, jos heidän omissa lähipiireissään on henkilöitä, joilla on vakavia perussairauksia tai joiden immuniteetti on heikentynyt.
– Toki jos haluaa pitää omasta terveydestään huolta tai matkustaa paljon ulkomailla, influenssarokote on keino pysytellä terveenä.
Ylilääkärin mukaan perusterveen nuoren kohdalla ei kuitenkaan ole niin suurta väliä, milloin rokotteen ottaa, koska sen teho pysyy hyvänä pitkään.
Kuinka voimakas influenssakausi odotettavissa?
Tämän vuoden influenssakauden voimakkuudesta ei ole Nohynekin mukaan vielä tietoa.
– Minkälaiseksi kausi tulee, sitä on ennenaikaista sanoa.
Lue myös: Jäikö influenssarokote ottamatta? Kannattaisi ottaa – saattaa pienentää muistisairauksien riskiä: "Merkittävä yhteys"
Viime vuonna influenssakausi alkoi varhain, ja eniten tautia ilmeni vuodenvaihteessa.
Nohynek arvioi, että viime vuoden tilanteeseen vaikutti koronarajoitusten purkaminen, kun ihmiset lähtivät jälleen liikkeelle sekä se, että väestölle ei ollut päässyt syntymään immuniteettia karanteenissa.
– Nyt voisi ajatella, että immuniteettia on kohtuullisen hyvin, jolloin varhainen kausi ei olisi niin suuri todennäköisyys, mutta influenssa aina yllättää.