Intian noitavainot: naisia nöyryytetään, kivitetään, hakataan ja poltetaan elävältä

Kuvassa seksiorjiksi pakotettuja intilaisia "devadasi"- naisia.
Intiassa naisia syytetään edelleen noituudesta ja poltetaan roviolla. Kuvituskuva.EPA
Julkaistu 10.08.2015 21:33
Toimittajan kuva

Johanna Latvala

johanna.latvala@mtv.fi

Intiassa noitavainot eivät ole menneisyyden kaikuja, vaan ne ovat edelleen arkipäivää joillekin heimoille.

Intian poliisi pidätti tänään 27 henkilöä epäiltynä viiden naisen murhasta, kertoo uutistoimisto Reuters. Naisia syytettiin noituudesta.

Viisi naista murhattiin lauantaina Jharkhandissa, koska heidän epäiltiin harjoittavan noituutta. Uhrit olivat 35-52 -vuotiaita. 

Poliisin mukaan vihainen joukkio hyökkäsi naisten koteihin. Joukko repi naisten vaatteet heidän yltään ja löi heitä puukepeillä sekä metallitangoilla. Sen jälkeen naisia iskettiin keihäillä ja miekoilla. 

Naisia syytettiin edellisellä viikolla kuolleen 17-vuotiaan pojan tappamisesta. Pojalla oli keltatauti eli bakteerien aiheuttama kuumetauti.

Tappamisen jälkeen naisten ruumiit laitettiin isoihin kasseihin ja ne heitettiin kylän ulkopuolelle, kertoo Intian poliisi.

– Myös heidän kasvonsa oli turmeltu, ilmeisesti kivittämällä. Lähes koko kylä oli mukana hyökkäyksessä, kertoo Jharkhandin poliisin tiedottaja S.N. Pradhan Reutersille.

Noidaksi syyttämisellä usein taloudellinen motiivi

Aktivistien mukaan tänä vuonna tapahtuneet noitavainot osoittavat, että viranomaisten tulisi pikimmiten puuttua asiaan – kerrankin kunnolla.

– Monet murhaajista ovat taikauskoisia, mutta asiaan liittyy myös taloudellinen puoli: ihmiset saattavat haluta ottaa noidaksi syytetyn naisen maan tai muun omaisuuden itselleen, naisten oikeuksia ajavan organisaation johtaja Ranjana Kumari sanoo.

– Näitä rikoksia tapahtuu, koska viranomaiset eivät ole levittäneet tietoisuutta tarpeeksi, joten taikauskoa esiintyy edelleen. Viranomaiset eivät ota näitä ihmisiä tosissaan. Rikosten lopputulos on muutama syyte ja tuomio, Kumari jatkaa.

Intian valtionjohdon tiedoista selviää, että vuonna 2013 tehtiin 160 murhaa, jotka liittyivät noitavainoihin. Viime vuonna samasta syystä tehtiin 119 murhaa.

Aktivistien mukaan luvut ovat todellisuudessa huomattavasti korkeampia, sillä useat tapaukset eivät koskaan tule poliisin tietoon. Todistajat pelkäävät tekijöiden kostoiskua, jos he kertoisivat vainoista poliisille.

Huono koulutustaso osasyy noitavainojen jatkumiseen

Intian talouskasvu ei ole yltänyt maan köyhimpään väestöön. Monet asuvat maalla ja yrittävät saada elantonsa maanviljelemisestä, karjankasvatuksesta ja metsän antimien myymisestä.

Noitavainojen lopettamista vaativien mukaan juuri maalla asuvien köyhien heimojen miesvaltaisuus, köyhyys, koulutuksen puute ja heikko lainvalvonta ovat yhdistelmä, joka sallii noitavainojen jatkumisen.

Naisia voidaan syyttää noituudesta, jos joku sairastuu, kuolee tai sato on huono. Aktivistien mukaan motiivit liittyvät kuitenkin useimmiten juuri naisen omaisuuden takavarikoimiseen.

Järkyttäviä kohtaloita

Jharkhandissa tehtiin 54 noitavainoihin liittyvää murhaa vuonna 2013. Luku on enemmän kuin missään muussa Intian osavaltiossa. Jharkhand ei kuitenkaan ole ainoa alue, jossa on noitavainoja, sillä niitä on raportoitu myös viidessä muussa osavaltiossa.

Viime vuoden aikana kokonaisia perheitä on teurastettu keskellä yötä. Naisia on riisuttu alasti väkipakolla, heitä on kidutettu, heidät on laitettu kävelemään alasti kulkueessa, heidät on pakotettu syömään ulostetta ja heidät on joko hakattu tai poltettu elävältä kuoliaaksi.

Kaikki ainoastaan siksi, että heitä on epäilty noituudesta.

Viime kuussa pariskunta ja heidän neljä lastaan hakattiin kuoliaaksi. Pariskuntaa syytettiin noituuden harjoittamisesta, jotta he voisivat pitää lapsensa sairaina.

Samassa kuussa 63-vuotias nainen julistettiin noidaksi, ja ihmisjoukko raahasi hänet ulos kodistaan, repi hänen vaatteensa ja katkaisi hänen kaulansa.

– Vastenmielisin asia tässä ovat ne joukot, jotka ottavat oikeuden omiin käsiinsä ja luulevat, että he voivat kulkea ympäriinsä lynkkaamassa naisia. Tämä on kuin noitien polttaminen keskiajalla Englannissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Etelä-Aasian johtaja Meenakshi Ganguly.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat