iPhone 7 on roisketiivis – takuu ei kata kosteusvaurioita

Julkaistu 12.09.2016 10:09
Toimittajan kuva

Janne Laakso

janne.laakso@mobiili.fi

@LaaksonJanne

Yksi Applen uusien iPhone 7 -mallien merkittävistä uudistuksista on niiden suojaus vedeltä. Jotkut puhuvat vedenkestävyydestä, Apple itse käyttää termiä ”roisketiivis”. Joka tapauksessa kyse on siitä, että tiivisteiden ja muiden teknisten ratkaisujen ansiosta roiskevesi ei ainakaan heti pääse laitetta vaurioittamaan. Terveen järjen käyttö on silti sallittua, sillä Apple mainitsee, ettei takuu edelleenkään kata kosteusvaurioita.

Internetin keskustelu- ja kommenttipalstoilla on jo kovasti pohdittu, mitä iPhone 7:n ”vedenkestävyys” tarkoittaa, ja miten se eroaa esimerkiksi Samsung Galaxy S7:n tai Sony Xperia Z -mallien ”vedenkestävyydestä”. Taustalla on lopulta hyvin yksinkertainen IP-luokitus, joka määrittelee, kuinka hyvin laite on suojattu pölyltä ja vedeltä. Luokituksenmukaisuus varmistetaan yksinkertaisella laboratoriokokeella.

iPhone 7 on IP67-luokiteltu, mikä tarkoittaa, että pöly ei pääse tunkeutumaan laitteen sisään ja laite kestää vaurioitumatta lyhytaikaisen upotuksen veteen. Luokituksen viimeinen numero 7 tarkoittaa, että laite on laboratoriossa upotettu metrin syvyyteen puolen tunnin ajaksi, ja laite on selviytynyt upotuksesta ilman vaurioita. Vertailun vuoksi Samsung Galaxy S7 ja Sony Xperia Z5 ovat IP68-luokiteltuja, ja ainoa ero on, että ne on laboratorio-olosuhteissa upotettu puolen tunnin ajaksi 1,5 metrin syvyyteen. Niiden tiivisteet ja rakenteet siis kestävätparemmin veden painetta.

iPhone 7:n teknisissä tiedoissa Applen omilla sivuilla on seuraava huomautus:

”iPhone7 ja iPhone7Plus ovat roiske- ja pölytiiviitä. Ne on testattu hallituissa laboratorio-olosuhteissa, ja niiden vedenpitävyysluokitus on IP67 (IEC-standardi60529). Roiske- ja pölytiiviys eivät ole pysyviä tiloja, ja tiiviys saattaa heikentyä tavallisen kulumisen seurauksena. Älä yritä ladata kastunutta iPhonea. Katso käyttöoppaasta puhdistus- ja kuivausohjeet. Takuu ei kata kosteusvaurioita.”

Vedenpitävyysluokitus on testattu makeassa vedessä, ilman suurempaa puhelimen liikuttelua tai esimerkiksi näppäinten painamista, eikä merkittävää veden virtausta ole ollut. Tilanne saattaa käytännön elämässä olla toinen, jos puhelin on vaikkapa käyttäjänsä taskussa, kun tämä päättää poiketa vaatteet päällä uimaan.

Ei siisole mitään takeita siitä, ettäesimerkiksi puhelimen putoaminen vahingossa matalaan rantaveteen ei aiheuttaisi pysyvää kosteusvauriota. Kyse on vain siitä, että iPhone 7 luultavasti selviää upotuksesta paremmin kuin esimerkiksi iPhone 6. Lisäksi normaalin käytön myötä myös riski kosteusvaurioille saattaa nousta.

Muiden valmistajien puhelimien kohdalla tilanne on hyvin pitkälti sama.Samsung Galaxy S7:n käyttöoppaassa mainitaan, että laite on sertifioitu veden- ja pölynkestäväksi”tietyissä tilanteissa” ja että ”[IP68-luokituksesta] huolimatta laite voi vahingoittua tietyissä tilanteissa”. Sony taas ilmoitti jo viime syksynä Xperia Z5 -mallien julkaisun jälkeen, ettei niitä IP68-luokituksesta huolimatta ole tarkoitettu uitettaviksi, ja esimerkiksi uuden Xperia XZ-mallin vedenpitävyyshuomautuksissa todetaan, että ”laitteen väärinkäyttö ja asiaton käyttö mitätöivät takuun”. Näitä väärinkäyttöjä ovat esimerkiksi juuri laitteen asettaminen veden alle tai sen altistaminen merivedelle.

Olennaista lieneekin siis sekä Applen, Samsungin että Sonyn tapauksissa, että vedenkestävyys tai roisketiiviys tuovat mielenrauhaa tavallisissa arjen tilanteissa, kuten vesisateen yllättäessä tai vesilasin kaatuessa puhelimen päälle. Sukellusreissuille ei näiden puhelimien kanssa kannata suunnata ilman lisäsuojia.

Tuoreimmat aiheesta

Puhelimet