Irak kertoi karkottaneensa suomalaisia Isis-lapsia, mitä nyt? Antti Rinne: "Meillä ei ole mitään varmuutta siitä, keistä on kysymys"

2:11img
Video: Isis-vaimojen ja lasten kohtalo nousi pääaiheeksi eduskunnan kyselytunnilla kesäkuussa.
Julkaistu 16.07.2019 18:53
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

SuomiAreenan puheenjohtajatentissä keskusteltiin siitä, miten Lähi-Idässä Isis-leireillä olevien suomalaislasten suhteen pitäisi toimia.

Tänään uutisoitiin, että Irak tiedottaa lähettäneensä pois satoja erimaalaisia terroristijärjestöön kytkeytyviä lapsia. Joukossa on myös suomalaislapsia.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoi puheenjohtajatentissä, että Irakin suurlähettiläs Suomessa ei tiedä lasten tämänhetkisestä tilanteesta.

Aihetta selvitetään, mutta tällä hetkellä Rinteen mukaan ei ole tietoa siitä, että suomalaislapsia todella olisi karkoitettu.

– Tieto, joka tällä hetkellä Suomessa on, liittyy Irakin ulkoasiainministeriön tiedotteeseen omilla sivuillaan. Meillä ei ole mitään varmuutta tällä hetkellä siitä, keistä [lapsista] on kysymys, ketkä ovat lähteneet ja onko varmasti suomalaisia edes matkassa, Rinne täsmensi.

Rinteen mukaan mikäli lapsia palaa Suomeen, heidän vastaanottaminen on "täysin päivänselvä kysymys" – perustuslaki takaa suomalaisille oikeuden saapua Suomeen.

Useat muut puheenjohtajat olivat asiasta samoilla linjoilla.

– Oikeusministerinä olen erittäin tyytyväinen siihen, että oikeusvaltiossa noudatetaan oikeusperiaatteita, Anna-Maja Henriksson (rkp) komppasi.

– Olisi äärimmäisen järkevää, että Suomi edistäisi kansainvälistä ad hoc [tarkoitusta varten luotavaa] tuomioistuinta, Sari Essayah (kd.) puolestaan linjasi.

Jussi Halla-aho kommentoi Isis-naisia

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho käytti puheenvuoronsa puhuen lapsien sijaan ennen kaikkea leireillä olleista naisista.

– On aivan selvää, että jos nämä naiset käydään hakemassa leiriltä Suomeen, ketään heistä ei saada tuomittua. Rikoksia on käytännössä mahdotonta tutkia Suomesta käsin meidän standardit täyttävällä tavalla, Halla-aho sanoi.

– Hallituksen, poliitikkojen ja median ei pidä pettää ihmisiä sellaisella käsityksellä, että nämä ihmiset tuomittaisiin teoistaan Suomessa tai kansainvälisessä tuomioistuimessa. Näin ei tapahdu, Halla-aho jatkoi.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka