Irakilaiskaksoset jäivät ilman 100 000 euron korvauksia – uhkaukset selkeästi terroristis- sekä ääriuskonnollissävytteisiä

Helsingin käräjäoikeus totesi Isis-terrorismisyytteistä aiemmin vapautuneiden irakilaiskaksosten kotiin tehdyn kotietsinnän lailliseksi. Samalla oikeus hylkäsi veljesten vaatimukset 100 000 euron vahingonkorvauksista.

Veljekset kuvasivat Suojelupoliisin käyttämää rakennusta viime elokuussa. 

Kun poliisi selvitteli kuvaamisasiaa, toinen veljeksistä kieltäytyi kaikesta yhteistyöstä ja ryhtyi syytämään raivoisia uhkauksia. Uhkailu ja aggressiivinen käytös jatkuivat koko putka-ajan Pasilan poliisivankilassa.

Tapahtumaketju sai poliisin epäilemään, että kaksoset valmistelivat väkivaltaista iskua Suojelupoliisia vastaan.

– Uhkaukset ovat olleet sisällöltään selkeästi terroristis- sekä ääriuskonnollissävytteisiä, käräjäoikeus totesi ratkaisussaan.

– Uhkausten sisältö ja (toisen veljeksen nimi) käyttäytyminen ovat ilmentäneet vihaa ja katkeruutta paitsi juuri poliisiviranomaisia kohtaan, myös kaikkia "vääräuskoisia" kohtaan.

"Puhelimia, muistitikkuja, avaimia ja mappeja"

Kotietsintä tehtiin pari päivää veljesten kiinnioton jälkeen kaksosten yhteiseen kotiin. 

Poliisi etsi veljesten kodista todistusaineistoa ja takavarikoi asunnosta kolme puhelinta, kaksi muistitikkua, avaimia ja mappeja.

Kaksosten mukaan kotietsinnälle ei ollut riittäviä perusteita. Veljekset vaativat kirjallisessa hakemuksessaan yhteensä 2 000 euron kärsimyskorvausta. 

Oikeusistunnossa miehet kuitenkin korottivat vahingonkorvausvaatimustaan yhteensä 100 000 euroon.

Kotietsintämääräyksen antanut Helsingin poliisi kiisti kaksosten vaatimukset.

Tunnusti joukkomurhan Irakissa

Väkivaltaiskuepäilyyn ja kotietsintään johtaneet tapahtumat kehittyivät päivien ajan.

Taustalla vaikutti se, että veljeksiä on syytetty Suomessa aiemmin osallistumisesta terroristijärjestö Isisin Irakissa vuonna 2024 toteuttamaan joukkomurhaan. Isis tapatti tuolloin äärimmäisen julmasti yli tuhat vangiksi ottamaansa Camp Speicherin -sotilastukikohdasta poistunutta Irakin armeijan aseetonta sotilasta ja alokasta.

Turun hovioikeus hylkäsi veljeksiä vastaan nostetut syytteet todisteiden puutteessa helmikuussa 2020.

Pasilan poliisivankilassa riehunut kaksonen totesi kuitenkin uhkaustensa lomassa, että tappoi 1 700 ihmistä Camp Speicherissä Irakissa.

Helsingin käräjäoikeus totesikin, etteivät miehen toistuva uhkailu ja julistaminen selittyneet pelkästään mahdollisella äkkipikaistuksissa tapahtuneella provosoitumisella kiinniottotilanteesta.

Käräjäoikeuden mukaan kotietsintäpäätöksen tehneellä rikoskomisariolla oli perusteltu syy suhtautua tilanteeseen vakavasti ja epäillä veljeksiä matalammalla, syytä epäillä -perusteella, törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Oikeuden mukaan myös perusteet kotietsinnälle täyttyivät.

Veljekset voivat valittaa käräjäoikeuden ratkaisusta Helsingin hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat