Seitsenlapsisen irakilaisperheen käännytyspäätös on nostanut kaupunkilaiset vastarintaan Loviisassa. Loviisan torilla järjestettiin lauantaina iltapäivällä perheen puolesta mielenilmaus, johon osallistui järjestäjien arvion mukaan useita satoja ihmisiä.
Pari vuotta Loviisassa asuneen perheen käännytyspäätökselle haettiin perjantaina täytäntöönpanokieltoa. Hallinto-oikeus on pysäyttänyt prosessin siksi aikaa, kunnes valitus on ratkaistu.
– Veikkaan, että ruoho kasvaa siinä vaiheessa, kun päätös sieltä tulee. Perhe nukkui viime yönä rauhassa ensimmäistä kertaa yli viikkoon, sanoo perheen tukijoukkoihin kuuluva Timo Raivio.
Tukensa perheelle ovat jo aiemmin ilmaisseet Loviisan kaupungin edustajat. Ele on kaupungin nimissä harvinainen, mutta poikkeuksellinen on myös perheen tapaus, sanoo mielenilmauksessa puheenvuoron käyttänyt kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otto Andersson (r.).
– Tämä on niin tärkeä asia ja perheen tilanne on herättänyt kaupunkilaisten keskuudessa paljon huolta, hän perustelee.
Kaupungin tuenilmaisu koskee kaikkia samanlaisessa tilanteessa olevia henkilöitä, Andersson painottaa.
– Loviisan virallinen motto on "pieni kaupunki, suuria elämyksiä". Tällä viikolla se on yhtä hyvin voinut olla "pieni kaupunki, suuri sydän", Andersson muotoilee.
Loviisan kaupunki: tuhannet vastustavat käännytystä
Tukijoiden mukaan yhdeksänhenkinen perhe on hengenvaarassa, jos heidät palautetaan Irakiin. Perheen kerrotaan joutuneen pakenemaan, koska perheen isä ei suostunut kuljettamaan aseita taistelijoille ambulanssissaan.
Perheen turvapaikkapäätös on jo kertaalleen kiertänyt Maahanmuuttovirastosta (Migri) hallinto-oikeuteen, korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja takaisin Migriin.
Perheen tukijoiden mukaan perhe ei kuitenkaan ole pystynyt kertomaan perusteellisesti tilanteestaan. Ongelmia on koettu esimerkiksi vain suomeksi annettujen päätösten ymmärtämisessä sekä tulkkauksen ja juridisen avun toiminnassa. Myöskään perheen seitsemän lapsen etua ei ole selvitetty.
Loviisan kaupungin tiistaina julkaiseman tuenilmauksen mukaan yli 3 500 ihmistä Loviisasta ja muualta on muutamassa päivässä järjestäytynyt vastustamaan perheen käännyttämistä.