Helsingin Sanomat kertoi eilen irakilaisperheestä, jonka äitiä ja vanhempaa lasta uhkaa karkotus Suomesta. Perheen isä ja kolmekuukautinen vauva saisivat jäädä maahan.
Monet ovat suivaantuneet maahanmuuttoviraston päätöksestä karkottaa puolet Suomessa majailevasta irakilaisperheestä. Äitiä ja kolmevuotiasta Sämää ei saa käännyttää Suomesta -verkkoadressi on levinnyt sosiaalisessa mediassa eilisestä lähtien kulovalkean tavoin.
Yhteensä adressin on maanantaiaamuun mennessä käynyt allekirjoittamassa jo 22 400 ihmistä.
Kommentteja adressin alle on kertynyt lähes 1 200. Pääosin allekirjoittajat tuomitsevat päätöksen hajottaa perhe kahteen osaan.
– Tämä on niin väärin ja epäinhimillinen teko, erottaa perheen lapset toisistaan ja toisesta vanhemmastaan. Häpeän suomalaisten päättäjien puolesta, eräs addressin allekirjoittanut kuvailee.
"Miksi imettävä äiti ja vauva erotetaan?"
Äidin ja kolmivuotiaan on lähdettävä Suomesta viimeistään perjantaina. Autonkuljettajana työskentelevän perheen isän tulot ovat liian matalat, jotta perheenyhdistäminen onnistuisi.
Suomeen jäävälle isälle jäisi vastuu kolmekuukautisesta pienestä vauvasta. Erityisesti tämä saa monet näkemään punaista.
– Sitä mietin, että miksi imettävä äiti ja vauva erotetaan toisistaan? Tämä on väkivaltaa ja tietämättömyyttä varhaisen vuorovaikutuksen tärkeydestä, eräs allekirjoittanut kritisoi.
– WHO suosittelee vähintään kahden vuoden imetystä kaikille vauvoille, joten äidille tulisi myöntää vähintään väliaikainen oleskelulupa siihen asti, kunnes vauva on kaksivuotias. Koska isälle on myönnetty Suomesta turvapaikka, on ihmisoikeuksien vastaista kieltää hänen lapsiltaan oikeus molempiin vanhempiin, toinen kommentoi.
"Äiti saatetaan pahoinpidellä tai raiskata"
Karkottamispäätöstä perustellaan myös sillä, ettei perheen äiti ole vaarassa Irakissa, vaikka perheen isä onkin. Isälle on myönnetty turvapaikka ja pysyvä oleskelulupa, vauvan suhteen päätöstä ei ole vielä tehty.
Adressin allekirjoittaneiden mielestä äiti saattaa silti olla vaarassa Irakissa, mikäli hänet sinne palautetaan.
– Äitia ja kolmevuotiasta Sämää ei missaan tapauksessa saa palauttaa İrakiin. Eikä äitiä ja vauvaa saa erottaa. Tämä kaikki on taysin epäinhimillistä ja kun mies on vaarassa İrakissa, niin koko perhe on. Vaikka äitiä ei tapettaisi, niin hänet voidaan pahoinpidellä ja raiskata, eräs huolestunut kuvailee.
– Päätös äidin ja isän turvallisuudesta on otettu hatusta. Kukaan ei tarkkaan tiedä päivittäin muuttuvista olosuhteista lähtömaassa eikä myöskään perinteisiin tapoihin ja traditioihin sidotuista lainalaisuuksista vieraassa maassa, vaikka Maahanmuuttovirasto niin väittääkin, toinen jatkaa.
"Malliesimerkki järjettömästä politiikasta"
Suomen ylin poliittinen johto on ehtinyt jo äimistellä päätöstä sosiaalisessa mediassa. Muun muassa presidentti Tarja Halonen, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sekä vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ovat esittäneet mielipiteensä päätöksestä.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) on puolestaan luvannut tehdä asiasta selvityksen.
Monen adressin allekirjoittaneen mielestä kyse on täysin mielivaltaisesta päätöksestä, jossa ei ole järjen hiventäkään. Byrokraattinen järjestelmä saa kovaa kritiikkiä.
– Tällainen päätös on malliesimerkki järjettömästä, mielivaltaisesta, julmasta ja piittaamattomasta politiikasta. Päätöksentekijät pitää saada vastuuseen tällaista tökeryyksistä. Kun perheitä ei saa yhdistää, siitä seuraa tulijoiden syrjäytymistä, sairastumista ja puutteellista sopeutumisesta uuteen maahan, kirjoittaa yksi suivaantunut.
– Allekirjoitin, koska päätös on inhimillisestikin katsottuna väärä. Miksi perhe halutaan erottaa toisistaan? Rikkomus ihmisoikeuksia vastaan, eräs allekirjoittanut kiteyttää.
"Suhteellisuudentaju katoava hyve"
Irakilaisperheen tapaus on herättänyt laajaa myötätuntoa, mutta osan mielestä kyseessä on myös ristiriitainen tapaus.
Osa artikkelia kommentoineista MTV:n lukijoista on epäileväinen esimerkiksi siitä, mikä on koko totuus perheenhajottamispäätöksen taustalla. Kaikki ei välttämättä tule ilmi uutisoinnista, jotkut penäävät.
– Voitaneen tässä tapauksessa puhua julkisuudesta myönteisessä mielessä. Ainakin sen seurauksena tapaus tutkitaan ja arvioidaan uudelleen. Lopputuloksesta ei tietysti kukaan vielä tiedä, mutta jos lakia on tulkittu väärin viranomaistaholla, siihen saadaan korjaus, eräs lukija pohtii.
Jotkut nostavat esille sen faktan, että samankaltaisia perheenerottamistapauksia tulee olemaan lisää maahanmuuton lisäännyttyä.
– Laki on laki jota pitää suomalaistenkin noudattaa. Vaikka se tuntuisi kuinka väärältä, niin kaikkien on sitä noudatettava, eräs lukija lisää.
– Vastaavia perheenyhdistämisiä ja -erottamisia on tulossa kymmeniä tuhansia vuosittain, samoin kuin uusia turvapaikanhakijoita. Aiotaanko jokaisesta tapauksesta repiä vastaavat hyviä ihmisiä itkettävät klikkiotsikot? Suhteellisuudentaju tuntuu olevan katoava hyve, toinen lukija kritisoi.