Irakin pääministeri Mustafa al-Kadhimi on selvinnyt vahingoittumattomana salamurhayrityksestä, kertoo pääministerin kanslia.
Lausunnon mukaan pääministerin viralliseen asuinpaikkaan oli yritetty tehdä lennokki-isku, joka epäonnistui.
Turvallisuuslähteen mukaan kaksi henkivartijaa haavoittui iskussa. Mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi.
Lähteiden mukaan iskussa käytettiin kolmea lennokkia, joista kaksi ammuttiin alas.
Iskun jälkeen pääministeri ilmoitti Twitterissä olevansa kunnossa ja vetosi rauhallisuuden ja pidättyväisyyden puolesta. Yhdysvaltain ulkoministeriö on tuominnut iskun ja sanonut tarjonneensa apua iskun tutkintaan. Yhdysvalloilla on Irakissa edelleen noin 2 500 sotilaan joukot.
Pääministerin asuinrakennus sijaitsee pääkaupunki Bagdadissa niin kutsutulla vihreällä vyöhykkeellä, jossa on muun muassa hallintorakennuksia ja Yhdysvaltain suurlähetystö.
Irakissa on viime kuukausien aikana ollut useita lennokki-iskuja, lähinnä amerikkalaisia kohteita vastaan. Amerikkalaislähteiden mukaan Iran on toimittanut liittolaisilleen lennokkeja eri puolilla Lähi-itää.
Iran-mielinen ryhmä suuttui vaalitappiosta
Lauantaina sadat Iran-mielisten ryhmien mielenosoittajat kokoontuivat jälleen vastustamaan viime kuun parlamenttivaalien alustavaa tulosta. Irania kannattava Fatah kärsi vaaleissa selvän tappion ja on siitä lähtien leimannut vaalit vilpillisiksi. Fatah on puolisotilaallisen Irania tukevan Hashed al-Shaab -ryhmän poliittinen siipi.
Ryhmän kannattajat kokoontuivat vyöhykkeen sisäänkäynnin liepeille. Jotkut polttivat pääministerin kuvia ja kutsuivat tätä rikolliseksi.
Vaalien voittajaksi oli nousemassa shiiajohtaja Moqtada Sadrin liike, joka kampanjoi Iranin vastaisella ja kansallismielisellä ohjelmalla.
Myös perjantaina vyöhykkeen lähellä järjestettiin alustavaa vaalitulosta vastustava mielenosoitus. Protestoijien ja poliisien välisissä yhteenotoissa kuoli turvallisuuslähteen mukaan yksi ja puoluelähteen mukaan kaksi ihmistä.
Turvallisuuslähteen mukaan vyöhykkeelle ja sen ulkopuolelle lähetettiin turvallisuusjoukkoja iskun jälkeen. Lopullisia vaalituloksia odotetaan julki vasta viikkojen päästä. Iran-mielisten ryhmien uskotaan mielenosoituksilla pyrkivän vahvistamaan asemiaan ennen hallitusneuvotteluja.
Vaalit olivat viidennet sitten vuoden 2003, jolloin Yhdysvallat valtasi maan ja syöksi diktaattori Saddam Husseinin vallasta, luvaten irakilaisille vapautta ja demokratiaa. Vaalien piti alun perin olla vasta ensi vuonna, mutta Kadhimi aikaisti niitä vuoden 2019 laajojen mielenosoitusten jälkeen. Irakilaiset lähtivät kaduille osoittamaan mieltään syvälle juurtunutta korruptiota, Iranin vaikutusvaltaa ja julkisten palvelujen kelvottomuutta vastaan.
Irakin mittavat öljyvarat eivät ole helpottaneet kansan köyhyyttä.