YK ja EU ovat varoittaneet, että jännitteet Irakissa saattavat kärjistyä – ainakin 100 mielenosoittajaa ja 25 turvallisuushenkilöstön jäsentä on loukkaantunut mielenosoituksessa

Irakissa shiialaisen uskonoppineen Muqtada al-Sadrin kannattajat aikovat jäädä parlamentin tiloihin toistaiseksi, mielenosoittajat kertovat lausunnossaan toimittajille. Sadat al-Sadrin seuraajat leiriytyivät maan parlamentilla jo toista päivää sunnuntaina.

Al-Sadrin kannattajat tunkeutuivat parlamenttiin ja tiukasti linnoitetulle "vihreälle vyöhykkeelle" lauantaina maan pääkaupungissa Bagdadissa.

Kyseessä on toinen kerta viikon sisällä, kun al-Sadrin kannattajat tunkeutuivat maan lainsäädäntökamariin. Edellisellä kerralla mielenosoittajat lähtivät keskiviikkona al-Sadrin käskystä oltuaan parlamentissa vain pari tuntia.

Mielenosoittajia on yritetty pitää kurissa kyynelkaasulla ja vesitykillä.

Maan terveysministeriön mukaan ainakin 100 mielenosoittajaa ja 25 turvallisuushenkilöstön jäsentä on loukkaantunut mielenosoituksessa.

Mielenosoittajat ovat pystyttäneet suuren teltan parlamentin ulkopuolelle. Vapaaehtoiset toimittavat heille lämpimiä aterioita ja pullotettua vettä.

Lämpötila Bagdadissa on viikonloppuna noussut jopa 47 asteeseen.

"Emme halua herra Sudania"

Mielenosoittajat vastustavat pääministeriehdokas Mohammed Shia al-Sudanin valintaa.

– Emme halua herra Sudania, sanoi mielenosoittaja Sattar al-Aaliawi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hän kertoi protestoivansa ”korruptoitunutta ja kyvytöntä hallitusta” vastaan ja nukkuvansa parlamentin puutarhoissa.

Mielenosoittajien kannattama al-Sadr on hyvin suosittu poliitikko Irakin köyhän shiiaväestön keskuudessa. Hänen johtamansa Mahdin armeija taisteli Irakin hallintoa ja Yhdysvaltojen joukkoja vastaan Irakin sodan aikana.

Al-Sadrin ryhmittymä sai viime lokakuun parlamenttivaaleissa suurimman äänisaaliin mutta jäi silti kauas enemmistöstä. Vaalien jälkeen Irakiin ei ole yhdeksässä kuukaudessa onnistuttu perustamaan uutta hallitusta.

Asiantuntijat ovat sanoneet, että al-Sadr käyttää mielenosoituksia merkkinä siitä, että hänen näkemyksensä on otettava huomioon kaikissa hallinnon muodostamisissa.

YK ja EU ovat varoittaneet, että jännitteet Irakissa saattavat kärjistyä. EU:n tiedottaja ilmaisi sunnuntaina huolensa käynnissä olevista mielenosoituksista ja niiden mahdollisesta kärjistymisestä.

Öljystä saatavasta varallisuudesta huolimatta Irakissa on edelleen paljon korruptiota, työttömyyttä ja muita ongelmia, jotka herättivät nuorten johtaman mielenosoitusliikkeen vuonna 2019.

Protestit ovat viimeisin haaste maalle, joka yrittää selvitä vuosikymmeniä kestäneestä sodasta ja joka kohtaa nyt myös ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Lue myös:

    Uusimmat