Kiivaat iskulauseet kaikuivat Helsingissä, kun ulkoministeri Mohammed Javad Zarifin johtama iranilainen bisnesvaltuuskunta teki tuttavuutta suomalaisten yrittäjien kanssa. Iranin talouden avautuminen tuo mahdollisuuksia myös Suomen yrityksille, mutta kasvavaa bisnestä varjostavat Iranin ihmisoikeusloukkaukset, erityisesti kuolemantuomiot.
Tällaista tapahtumaa ei olisi voitu kuvitellakaan vielä vuosi sitten: Suomen ja Iranin bisnesväki neuvottelemassa yritysten speed dating -tilaisuudessa Helsingissä. Erityisesti esillä on teollisuus-, terveys ja ICT-sektorit.
Kaikki länsimaat ovat vuorollaan rynnistäneet Iranin avautuville markkinoille sen jälkeen kun taloussaarto päätettiin viime kesänä asteittain lopettaa.
- Iranin teollisuus ja koko yhteiskunta joutuu modernisoitumaan ja he joutuu miettimään vesihuoltoa, jätehuoltoa kuin myös teollisuuden energiatehokkuutta ja tähän Suomessa liittyy paljon osaamista ja teknologiaa, kuvailee kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori Suomen keskuskauppakamarista.
Myös Iranin paikalliset yrittäjät ovat innoissaan Iranin avautumisesta ulkomaille.
Delegaation johtaja, Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif oli optimistinen.
- Mukanani on 60 iranilaisen suuryhtiön johtajaa etsimässä bisnestä täältä Suomesta, ja pari kuukautta sitten Iranissa kävi satoja suomalaisia liikemiehiä. Uskon että lukuisia sopimuksia on luvassa, Zavad totesi.
Ihmisoikeusongelmat kaupan kääntöpuolena
- Iran tappaa, Suomi tekee kauppaa! Ei kauppaa murhaajien kanssa!
Huudot kaikuivat yritystapaamisten pitopaikan, Helsingin Marina Congress Centerin edustalla, kun mielenosoittajat kerääntyivät vastustamaan Iranin ja Suomen lisääntyvää kauppaa.
Bisnesdelegaation tietojen mukaan heitä kohti heiteltiin jossain vaiheessa ilmeisesti kananmunia. Marina Congress Centerin ovissa näkyi märkiä jälkiä.
Taustalla ovat Iranin ihmisoikeusasiat.
Vaikka Iranin kauppasaarto päätettiinkin viime kesänä asteittain purkaa, Iran ei vieläkään ole mikään ongelmaton kauppakumppani - se on mm. kuolemantuomiotilastojen kärjessä. Täsmällinen sijoitus on arvoitus, sillä varmoja lukuja kuolemantuomioista on vaikea saada.
- Emme edes tiedä läheskään kaikkea, kertoo suomessa asuva kurditaustainen Said Moradi.
- Iran on Kiinan jälkeen kakkostilalla koko maailmassa. Iranin viranomaisten omien lukujen mukaan kyseessä on muutama sata, mutta se mitä me kuullaan alueelta itse on että noin tuhat vuodessa saa hirttotuomioita.
Ihmisoikeudet olivat esillä myös ulkoministereiden keskusteluissa.
- Tietenkään Euroopan unionissa ei ole kuolemantuomioita, ja tästä keskustelimme ulkoministereiden kesken. Olimme kuitenkin samaa mieltä siitä, että asiassa ei pitäisi olla kaksinaismoraalia joka riippuu siitä, mistä maasta on kyse, sanoi ulkoministeri Timo Soini (PS).
Esimerkiksi Yhdysvalloissa on edelleen käytössä kuolemantuomio.
Yrittäjät pitävät kuitenkin yhteistyön alkua myös länsimaisten arvojen vientityönä.
- Lähtökohtaisesti uskon että taloudelliset suhteet lisääntyvät kauppasuhteet ovat myös hyväksi ihmisoikeuksille ja näiden maiden modernisaatiolle, toteaa Keskuskauppakamarin Timo Vuori.