Irtisanoutunut paljastaa, miksi kaikki kaupungin lastensuojelun työntekijät jättivät raskaan työnsä: Sairaita lapsia ei olisi saanut jäädä hoitamaan kotiin

2:05img
Julkaistu 10.04.2018 06:27
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Työkuorma on suuri, sairaan lapsen hoitamista kotona joutuu selittelemään kokonaisen työpäivän, työntekijöiden vointi tai kouluttaminen eivät kiinnosta ja asioista vaikuttaisi olevan vastuussa klikki, joka ei myönnä virheitään. Tällaisista ongelmista kertoo sosiaalityöntekijä, joka irtisanoutui Paraisilta kuukausi sitten. 

Paraisten kaupungin lastensuojelun kaikki neljä sosiaalityöntekijää ovat irtisanoutuneet tänä vuonna, viimeisin työntekijä pääsiäisenä. Vajetta on paikattu kaupungin muilla sosiaalityöntekijöillä ja vuokraamalla ulkoista työvoimaa, mutta tilanne on silti hyvin karu.

Jenni Oraby irtisanoutui työstään Paraisten lastensuojelussa maaliskuun puolivälissä. Hän kertoo, että syynä ovat lähinnä johtamisongelmat, alimiehitys, liiallinen työmäärä ja tietotaidon puute. Vakavimpia ovat ongelmat johdossa.

– Työpäiviä meni siihen, että joutui taistelemaan oikeudestaan olla sairaiden lasten kanssa kotona ja käymään siitä sähköpostisotaa johdon kanssa, Oraby antaa esimerkin.

– Ja kun työntekijöitä on liian vähän, asiakas joutuu odottamaan pidempään tukea ja palvelua, ja pystytään keskittymään vain akuutteihin tilanteisiin. Kun työntekijät joutuvat taistelemaan omasta hyvinvoinnistaan, niin totta kai se vaikuttaa kykyyn tukea ja auttaa omia asiakkaita.

Oraby yritti keskustella asiasta ennen omaa irtisanoutumistaan. Vastaus ei hänen mukaansa ollut rakentava.

"Miksi tämä on saanut tapahtua niin pitkään?"

Tilanne on jatkunut pitkään Paraisilla. Yksi lastensuojelun työntekijöiden joukkoirtisanoutuminen on tapahtunut aiemminkin, jo vuonna 2016. Silloinkin irtisanoutuneet työntekijät jättivät kirjelmän, jossa johtajuusongelmiin toivottiin ratkaisua.

– Paraisten kuntaa ei osata johtaa. Se näkyy lastensuojelussa eniten, mutta uskon, että moni muukin yksikkö on kärsinyt tilanteesta. Työntekijöitä ei haluta kehittää tai tukea, Oraby kiteyttää.

Aluehallintovirastolle on tehty syksyn aikana useita selvityspyyntöjä ja yksi selvityksistä valmistui tammikuussa. Orabyn mukaan avilta oli toivottu, että asia käsiteltäisiin työntekijöiden kanssa, mutta keskustelua ei tullut.

– Työntekijöiden näkökulmasta mietityttää, miksi avi on antanut tämän tapahtua niin pitkään? Tämä on ollut kaksi vuotta tiedossa jo. Kuinka paljon työntekijöiden pitää tuoda tätä esille ja kuinka paljon pitää tulla irtisanomisia ja pahoinvointia?

6:51img

Nyt Aluehallintovirasto on jättänyt asiasta uuden selvityspyynnön, lautakunta selvittää tilannetta ja lastensuojeluun on palkattu uusi yksikön päällikkö.

Oraby uskoo, että yksikön päällikkö saa tilanteen rauhoittumaan ja arjen toimimaan, mutta pitkäjänteiset muutokset vaatisivat muutoksia ylimmässä johdossa.

Oraby kertoo, että hänelle on syntynyt mielikuva siitä, että pieni kaveriporukka pyörittää Paraisten johtoa eikä ota kritiikkiä vastaan.

– Muutkin yksiköt ovat pulassa, mutta tällä hetkellä kukaan johdosta ei ole myöntänyt, että olisi tehty mitään väärää. Johtaminen vaatii sen, että pystyy reflektoimaan omaa toimintaa ja myöntämään, jos asiat on menneet väärin.

MTV Uutiset ei tavoittanut Paraisten sosiaali- ja terveysjohtajaa Paula Sundqvistia kommentoimaan kaupungin johdosta esitettyjä väitteitä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa