Kilpailu- ja kuluttajaviraston isännöintialaa koskevat kartellitutkimukset kestivät vuosia, kertoo johtaja Maarit Taurula MTV Uutisille.
Taurula toteaa, että viraston keräämä näyttö on koottu 9 yritystarkastuksen, 23 kuulemisen ja lähes 18 000 asiakirjan läpikäymisen kautta.
– Selvityksemme näyttö osoittaa, että isännöintiliiton hallituksessa on syntynyt keväällä 2014 sopimus siitä, että pyritään hintojen korotuksiin ja yhdenmukaistamisiin. Rikkomus on jatkunut vuoteen 2017 saakka, Taurula kertoo.
Virasto kertoi tänään esittävänsä 22 miljoonan euron seuraamusmaksua kartellia ylläpitäneille yrityksille. Selvityksen mukaan kyseessä on kuusi isännöintialan yritystä sekä Suomen Isännöintiliitto ry:lle.
Lue tausta: KKV epäilee isännöintialaa laajasta kartellista – esittää 22 miljoonan euron seuraamusmaksuja kuudelle alan yritykselle ja Suomen Isännöintiliitolle
Taurulan mukaan KKV ei tiedä, paljonko kartelliin osallistuneet yritykset ovat netonneet järjestelyllään. Viime kädessä laskun ovat maksaneet taloyhtiöt ja niiden asukkaat.
– Kansainvälinen tutkimustieto osoittaa, että kartellit nostavat hintoja tyypillisesti 10 prosentista jopa 30 prosenttiin. Osapuolten selkeänä tavoitteena on ollut nostaa palvelujen hintoja ja sitä kautta parantaa alan kannattavuutta.
Tapaus siirtyy nyt markkinaoikeuden puitavaksi. Taurula arvioi, että prosessi vie vähintään vuoden.
Kilpailurikkomuksista kärsineiden tahojen on periaatteessa mahdollista hakea jälkikäteen oikeusteitse korvauksia, jos markkinaoikeus on KKV:n kanssa samaa mieltä.
– Vahinkoa kärsineiden on teoriassa mahdollista hakea korvauksisia. Näitä prosesseja ei ole Suomessa yhtä paljon kuin joissain muissa maissa. Niihin liittyy muun muassa oikeudenkäyntiriskejä sekä muita haasteita.