EPS-eristeitä eli styroksilevyjä valmistavien ThermoSolin ja UK-Muovin kartelli on nostanut hintatasoa julkisissa ja yksityisissä rakennushankkeissa ja rajoittanut yhtiöiden keskinäistä kilpailua, kertoo kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV).
Kyseisiä yhtiöitä uhkaa yhteensä yli 4 miljoonan euron seuraamusmaksu kielletystä kilpailijoiden välisestä yhteistyöstä EPS-eristeiden markkinoilla Suomessa.
KKV:n esittämässä seuraamusmaksussa ThermiSolin osuus on 2,8 miljoonaa euroa ja UK-Muovin 1,5 miljoonaa euroa. Kartelliin osallistunut Styroplast vapautettiin seuraamusmaksusta, sillä se otti ensimmäisenä yhteyttä virastoon ja kertoi kartellista.
Asia siirtyy seuraavaksi tuomioistuimen eli markkinaoikeuden ratkaistavaksi.
– Tuomioistuin ratkaisee, pitääkö meidän näyttö ja sen, onko tämä sellainen asia, josta seuraamusmaksut tulee langettaa, sanoo kartellivalvonnan päällikkö Antti Norkela KKV:stä.
KKV:n mukaan koko Suomen kattavaan hintakartelliin osallistuivat kolme markkina-asemaltaan merkittävintä EPS-eristevalmistajaa Suomessa. Epäiltyjen yhtiöiden markkinaosuus EPS-eristeistä on ollut 80 prosenttia rikkomusaikana eli vuosina 2012-2014.
Viraston mukaan keskenään kilpailevien yritysten välinen hintayhteistyö kuuluu luonteensa ja vaikutustensa puolesta kaikkein vakavampiin kilpailunrajoituksiin.
– Nämä on yritykset ovat olleet tämän alan suurimmat toimijat. Niillä on ollut valtaosa alan tuotannosta näissä EPS-eristeissä näinä vuosina, Norkela toteaa.
EPS-eristeet ovat rakentamisessa välttämättömiä tuotteita, joita käytetään rakentamisessa lämmöneristeinä, teknisinä eristeinä ja äänenvaimennustuotteina.
KKV:n mukaan kartelli on nostanut rakennuskustannuksia niin julkisen kuin yksityisinkin varoin toteutettavissa rakennushankkeissa, ja siitä on aiheutunut vahinkoa kuluttajille, yrityksille sekä julkiselle sektorille.
Vahingollisuutta korostaa sovittujen hinnankorotusten ajoittaminen EPS-eristeiden kysyntäsesongin alkuun.
KKV:n selvitysten mukaan ThermiSol, UK-Muovi ja Styroplast sopivat vuosille 2012-2014 ajoittuvista EPS-eristeiden hinnankorotuksista, niiden suuruudesta, ajankohdasta ja toteuttamistavasta tapaamisissa ja puhelinkeskusteluissa.
– Tässä on ollut meidän keräämän näytön perusteella kyse ihan puhtaasta hintakartellista, yhteistyöstä, jonka tarkoituksena on ollut korottaa myytävien tuotteiden hintoja, Norkela sanoo.
Kartellit eivät ole katoamassa, sillä Norkelan mukaan vakavien vihjeiden ja yhteydenottojen määrässä ei näy vähenemisen merkkejä.
– Asikkaiden ja kansantalouden kannalta tämä on tietysti varsin ikävä havainto, Norkela summaa.