Isät eivät saa enää jäädä vastasyntyneiden lastensa luokse sairaalassa – Hus-johtaja rauhoittelee: "Haluamme taata, että elämä syntymän jälkeen on niin tavallista kuin voi"

7:55img
Näin Husin toimialajohtaja rauhoitteli synnytysosaston koronarajoituksista huolestuneita Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Julkaistu 15.04.2020 19:00
Toimittajan kuva

Tea Manninen

tea.manninen@mtv.fi

Sairaalat ovat asettaneet monia rajoituksia synnytysosastoille koronaviruspandemian vuoksi.

Ensimmäisenä rajoituksia asetti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ja sen jälkeen myös muut sairaalat.

Isä tai tukihenkilö ei saa olla mukana synnytyksen käynnistyksessä, sektiossa eikä lapsivuodeosastolla. Alatiesynnytykseen tukihenkilö saa kuitenkin osallistua normaalisti.

Lue myös: HUS:lta rankka toimenpide: Isien ja muiden tukihenkilöiden osallistumista synnytykseen rajataan merkittävästi

Rajoitukset ovat herättäneet paljon kysymyksiä ja huolta synnyttäjissä.

HUSin toimialajohtaja Seppo Heinonen rauhoitteli synnyttäjiä tiistaina MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa, ja kertoi, että rajoituksien tavoitteena on minimoida synnytysosastoilla tapahtuva liikenne ja sitä kautta myös turvallisuus.

– Meillähän on useita kymmeniä tukihenkilöitä samanaikaisesti tuolla osastolla. Ja se liikenne on hallitsematonta, jos sitä ei jollakin tavalla säädellä, hän toteaa.

Hän huomauttaa, että rajoituksilla ei millään tavalla haluta väheksyä isän tai tukihenkilön roolia synnytyksessä tai pienokaisen elämässä.

– Päinvastoin haluamme taata sen, että elämä sitten syntymän jälkeen on niin tavallista kuin se voi olla. Eli suojaamme vastasyntyneitä ja äitejä ja henkilökuntaa, Heinonen sanoo.

Lue myös: Vauvan isä ei saa jäädä sairaalaan synnytyksen jälkeen – koronarajoitus ahdistaa synnytyspelkoista Vilma Josefiinaa: "Tuntuu pahalta"

Suomessa kokemuksia rajoituksien tuloksista on vasta vähän, mutta maailmalla niitä on jo enemmän. Kansainväliset asiantuntijayhteisöt keskustelevat aiheesta paljon keskenään ja Suomessa otetaan oppia muilta mailta.

– Tulokset mitä maailmalta on tiedossa, viittaavat siihen, että nimenomaan synnytystoiminta on sellaista toimintaa, jossa altistuminen on aika huomattavassa osassa ja sieltä ne kädet loppuvat ensimmäiseksi. Eli viesti tulee sieltä, kun teette asioita, niin tehkää ajoissa, hän kertoo asiantuntijaryhmien keskusteluista.

– Haluamme taata, että sitä hlökuntaa on myös sitten saatavilla, kun tämä tilanne on kaikkein pahimmillaan.

Tuoreimmat aiheesta

Synnytys