Väestöpoliittinen työryhmä julkaisi tänään muistionsa, jossa ehdotetaan keinoja syntyvyyden nostamiseksi Suomessa.
Suomessa tulee keskustella sijaissynnytysten sallimisesta, sanoo sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).
– Tästä tarvittaisiin laajempaa keskustelua. Aihe ei ole helppo, mutta toivon, että edistäisimme sellaista politiikkaa, jolla yhä useamman lapsitoive voisi toteutua, Grahn-Laasonen sanoo MTV Uutisille.
Grahn-Laasonen sanoo itse kannattavansa ei-kaupallisten sijaissynnytysten sallimista tiukasti säänneltynä.
Hän oli mukana sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan lausumassa, jossa puollettiin ei-kaupallisten sijaissynnytysten sallimista.
Tukea myös muilta puolueilta
Suomessa sijaissynnytys on ollut kielletty vuodesta 2007 saakka hedelmöityshoitolailla.
Sijaissynnytys tarkoittaa, että nainen synnyttää lapsen tarkoituksenaan antaa lapsi pois jollekin toiselle henkilölle tai parille, joka yleensä kärsi hedelmättömyydestä. Sijaissynnytyshoito on kielletty myös muissa Pohjoismaissa.
Sijaissynnysten salliminen on kuitenkin saanut aika ajoin kannatusta myös puolueilta.
Tammikuussa tehdyssä MTV Uutisten kyselyssä enemmistö eduskuntaryhmistä kannatti ei-kaupallisen sijaissynnytyksen sallimista.
Lue lisää: Suomalaiset hakevat apua sijaissynnytykseen Ruotsista – viranomaisilla ei oikeuksia puuttua
Asia on ollut esillä jo useiden vuosien ajan, muttei se ole edennyt konkreettiseen valmisteluun.
– Se on hyvä kysymys, (miksi ei ole edennyt). Asia on oikeusministeriön vastuulla, ja siitä on puhuttu vuosia, mutta konkreettista valmistelua ei tietojeni mukaan ole tehty minkään hallituksen aikana, Grahn-Laasonen sanoo.
Perussuomalaiset vastustaa sijaissynnytysten sallimisen edistämistä, koska asiasta ei ole mainintaa hallitusohjelmassa.
Grahn-Laasosen mielestä asiasta tulisi kuitenkin keskustella jo kuluvalla hallituskaudella.
Kokoomuksen puoluekokous hyväksyi viime vuonna aloitteen ei-kaupallisen sijaissynnytyksen laillistamisesta.
Useita keinoja syntyyden nostamiseen
Grahn-Laasonen vastaanotti tänään väestöpoliittisen työryhmän muistion siitä, miten Suomessa voitaisiin nostaa syntyvyyttä.
Syntyvyys romahti viime vuonna ennätysalhaiselle tasolle.
Raportissa ei käsitellä sijaissynnytysten sallimista, koska sen vaikutus syntyvyyteen koko väestön tasolla ei todennäköisesti olisi kovin merkittävä. Sijaissynnytysten sallimiselle olisi kuitenkin suuri inhimillinen merkitys.
Raportissa esitään useita keinoja lapsitoiveiden toteutumiseksi ja syntyvyyden nostamiseksi. Keinot liittyvät muun hedelmällisyystietoisuuteen ja -hoitoihin, nuorten hyvinvointiin, työelämän tasa-arvoon sekä lapsiperheiden palveluihin ja etuuksiin.
Grahn-Laasonen ei ottanut suoraan kantaa siihen, pitäisikö, tai aikooko hallitus tehdä esimerkiksi puoliväliriihesssään lisäpanostuksia, joilla lapsihaaveiden toteutumista voitaisiin edistää.
– Hallituksen tavoitteena on panostaa keinoihin, joita yhteiskunta voi tehdä perheiden lapsitoiveiden toteutumiseksi.
Grahn-Laasonen mainitsee keinoina esimerkiksi hedelmöityshoitojen saatavuuden laajentamisen, synnytyspelkojen ja keskenmenojen nykyistä paremman hoitamisen, lapsiperheiden tukemisen sekä raskaussyrjinnän ehkäisemisen.
Juttua muokattu 31.1. klo 14.50. Lisätty mainita siitä, että väestöpoliittisen työryhmän raportissa ei käsitelty sijaissynnytysten laillistamista, koska sen vaikutus syntyvyyteen olisi luultavasti koko väestön tasolla pieni.