Muun muassa Charlotte Kallan yksittäinen romahdus on aiheuttanut naishiihtäjissä pelkoa Tour de Skin tuomaa rasitusta kohtaan, arvioi MTV Urheilun maastohiihtoasiantuntija Jari Isometsä.
Tour de Ski käynnistyy 29. joulukuuta ilman useampaa naishiihdon kirkkainta tähteä. Maailmancupia johtava norjalainen Therese Johaug sekä ruotsalaistähdet Charlotte Kalla, Ebba Andersson ja Stina Nilsson jättävät kiertueen väliin keskittyäkseen täysin helmi-maaliskuun vaihteen MM-kisoihin Seefeldissä.
Tähtien poissaolo on kova kolaus Tourin urheilulliselle tasolle. Ilmiö ei ole kuitenkaan uusi, sillä naishiihdon huiput ovat viime vuosina jättäneet usein Keski-Euroopan kiertueen väliin.
Tämä harmittaa Isometsää. Entinen huippuhiihtäjä näkee taustalla muutamat tähtien Tourilla kokemat ongelmat, joiden jälkeen heidän arvokisasuorituksensa ovat olleet – Tourista johtuen tai ei – pettymyksiä.
LUE MYÖS: Tour de Ski 2018-19 ohjelma – tässä suomalaishiihtäjät, kilpailut ja kokonaistilanteet
Kirkkain esimerkki tästä on Kallan vaikeudet kauden 2012-2013 Tourilla. Ruotsalaistähti taisteli tuolloin kiertueen voitosta aina Val di Fiemmeen saakka, mutta väsähti pahasti ratkaisuetapeilla.
Romahdusta seurasi pettymys Val di Fiemmen MM-kisoissa. Kalla oli henkilökohtaisissa kilpailuissa parhaimmillaan kuudes.
– Kallahan voitti Tourin kerran (2007-2008) nuorena hiihtäjänä. Sitten tuli yksi huono Tour, katkeaminen ja arvokisat pieleen. Urheilija helposti ajattelee tuolloin, että tämä johtui Tour de Skin hiihtämisestä. Sitten se kaava toistaa itseään, jäädään hyvin helposti pois, Isometsä näkee.
– Naiset ovat nyt jotenkin herkempiä jäämään pois Tourilta, sillä miesten kilpailu on tänäkin vuonna hyvinkin laadukas, asiantuntija lisää.
LUE MYÖS: Hiihtotähtien poisjäännit avaavat Krista Pärmäkoskelle ainutlaatuisen mahdollisuuden
Kallan kohdalla teoria Tour-rasitusten vaikutuksista sai vahvistusta, kun ruotsalainen häikäisi Sotshin olympialaisissa 2014 ja Falunin MM-kisoissa 2015 jätettyään kiertueen väliin.
Isometsä uskoo, että kansainvälinen hiihtoliitto FIS on hieman reagoinut poisjäänteihin suunnitellessaan tämän vuoden kisaohjelmaa.
– Tourin ohjelma on ehkä helpompi kuin koskaan. Kisat ovat lyhyitä ja melko helpoissa maastoissa. Ehkä FIS on halunnut lähteä siihen, että laitetaan kisaradat helpoiksi ja ohjelma helpoksi, niin saadaan houkuteltua hiihtäjiä. Naisten puolella se ei ole kuitenkaan onnistunut.
– Jollakin tavoin on tulossa ehkä hieman erilainen Tour kuin aikaisemmin, mutta viimeinen nousu on taas sama, Isometsä summaa viitaten Alpe Cermisin seinänousuun.