MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä penää jyrkkää muutosta Suomen naisten hiihtomaajoukkueen toimintaan. Ylen mukaan Hiihtoliitto houkuttelee Reijo Jylhää maajoukkuevalmennukseen. Isometsä pitää Jylhän mahdollista valintaa tervetulleena.
Jylhästä kaavaillaan Ylen mukaan hiihtomaajoukkueeseen uutta naisten ryhmävalmentajaa Ville Maunukselan seuraajaksi. Maajoukkueen päävalmentajana vuosina 2001–2006 ja 2014–2018 toiminut Jylhä myöntää Ylelle neuvottelut.
Isometsä pitää Jylhän mahdollista valintaa kelpo nimityksenä.
– Kyllähän Reijolla vahvat näytöt on niiltä ajoilta. Tietystihän maajoukkuevalmentajan pesti monesti mitataan niillä huippuyksilöillä. Silloin aikoinaan niitä oli ja niitä on nytkin. Ehkä se valmentajan vahvuus mitataan nyt sillä, että miten saa näitten huippuyksilöiden jälkeen tulosta aikaan.
Lue myös: Iivo Niskaselta murheellinen avautuminen Lahdessa
Lue myös: Pelastivatko Niskanen ja Joensuu Suomen hiihtokauden? Jari Isometsä suorapuheisena
Ylen mukaan kokeneen Jylhän toivotaan toimivan yhdistävänä voimana pahasti pirstaloituneessa maajoukkueessa. Isometsä näkee Jylhän, jos hän tehtävään tulee, tuovan auktoriteettia naisten hiihtomaajoukkueen johtamiseen ja palauttavan ryhtiä yhteiseen tekemiseen.
– Reijo on sillä tavalla vanhan koulukunnan mies, että pystyisi varmasti yhdistämään tämän maajoukkueen. Eli vähän sillä tavalla, että jos ei tule leirille, ei tarvitse talvella hiihtää kilpaakaan maajoukkueessa, Isometsä sanoo.
– Vähän karrikoidusti sanottu ehkä, mutta vähän tähän tyyliin.
Ylen mukaan Jylhälle oltaisiin tarjoamassa yhden kauden, olympiakauden mittaista sopimusta.
– Ehkä siihen haetaan juuri tämän tyylistä valmentajaa, joka saisi sen maajoukkuetoiminnan toimimaan taas yhtenäisesti. Sitä kautta näen tämän hyvänä. Reijon vahvuudet ovat siellä ja sitähän me tarvitaan.
"Jokainen tekee omiaan"
Isometsä sanoo, ettei naisten hiihtomaajoukkue toimi yhtenäisesti, mikä näkyy erityisesti maajoukkueen leireillä. Urheilijat ovat leireilleet paljon omissa oloissaan erillään muusta joukkueesta.
– Vähän se, että jokainen tekee omiaan, Isometsä tiivistää joukkueen ongelman.
– Jos ajatellaan jatkuvuutta, ei voi aina ajatella vain omaa napaansa. Ymmärrän tietysti kokeneemmat urheilijat, niillä voi olla viimeinen vuosi menossa ja ne tietysti ajattelevat aika pitkälti oman kautta. Sen takia se on ollut hajallaan.
Lue myös: Kerttu Niskaselta hurja tieto rahankäytöstä – sai aviomiehen puhaltelemaan
Isometsä toteaa, että Suomella on ollut "vain edustushiihtäjiä, mutta ei maajoukkuetta".
– Siellä on vahvat henkilökohtaiset valmentajat, jotka eivät anna urheilijoitaan maajoukkueen käyttöön niin sanotusti, vaan ohjelmoivat harjoittelun ympärivuotisesti, asiantuntija kuvaa.
– Silloin kun tilanne on tämä, et saa aikaan sellaista maajoukkuetoimintaa. Yksi päättää lähteä Italiaan ja yksi päättää lähteä Norjaan ja yksi päättää lähteä kotiin ja näin edespäin. Silloin ei ole mitään maajoukkuetta.
Yhteisharjoittelu kunniaan
Ideaalitilanteessa maajoukkueurheilijat harjoittelisivat yhdessä, pystyisivät vertaamaan tekemistään ja sparraamaan toisiaan, Isometsä näkee.
Hänen mielestään myös hiihtäjät tulee jatkossa velvoittaa yhteiseen tekemiseen.
– Eihän se tarkoita sitä, että jokainen harjoitus tehdään yhdessä, mutta on mahdollisuus tehdä nimenomaan kovia harjoituksia ja sparrata. Tulee kilpailutilannetta. Nyt sitä ei ole tullut, kun jokainen on omissa poteroissaan.
Lue myös: Jasmi Joensuun voiton takana erityinen tekijä – Jari Isometsä huomauttaa: "Se on aika iso etu"
Joukkueen yhtenäisyydestä ja yhteisharjoittelusta hyötyisivät erityisesti nuoret, nousemassa olevat hiihtäjät, joille yhteisharjoittelu olisi Isometsän sanoin ensisijaisen tärkeää.
– Yksittäinen huippu, vaikka Iivo Niskanen, ei se tarvitse mitään maajoukkuetta, eikä tarvitse juuri mitään. Se on niin kova kaveri ja pystyy treenaamaan ja osaa treenata, Isometsä sanoo.
– Kun ajatelllaan, että siellä leireillä on meidän huippulahjakkuuksia ja ne näkevät, miten Iivo tekee ja saavat treenata sen kanssa kimpassa, niin se kehittää niitä ja siinä nimenomaan mennään sinne tulevaisuuteen.
Isometsän mielestä yhteisharjoittelu ei ole mitään pois huippunimiltä.
– Voi tehdä ihan oman suunnitelmansa mukaan harjoituksia, mutta muut pääsevät mukaan ja näkemään.
"Hyvin yksinkertaisesti"
Hiihtoliiton talous on ollut kuralla, mikä on heijastunut myös urheilijoille tarjottuihin leirimahdollisuuksiin. Leirityksen vajavaisuudet ovat osaltaan olleet työntämässä urheilijoita omille leireilleen.
Isometsä näkee, että liiton leirit ja omat leirit voivat täydentää toisiaan.
– Sanotaan, että Hiihtoliitto ei pysty tarjoamaan riittävän hyvää pakettia. No joo, ehkä ei. Mutta eihän kukaan kiellä tekemästä omia leirejä Hiihtoliiton leirien päälle. Nyt on tehtykin niin, että kun Hiihtoliitto ei tarjoa riittävän kovaa pakettia, niin lähdetään kokonaan pois.
Isometsä sanoo, että hänen omina huippuaikoinaan hiihtäjät kävivät kaikilla liiton tarjoamilla leireillä.
– Sen jälkeen, jos joku halusi mennä omalle leirille tai jatkaa korkeanpaikan leiriä, niin omilla rahoilla sai mennä mihin vain. Hyvin yksinkertaisesti, Isometsä sanoo.
– Toivon, että päästäisiin siihen, että tulisi yhtenäinen maajoukkue, joka käy Hiihtoliiton tarjoamat leirit sataprosenttisesti. Sen jälkeen ne, jotka haluavat, ja joilla on rahaa, tehkööt niin paljon omia leirejä kuin haluaa.